Een saison om het af te leren

There are 20 replies in this Thread. The last Post () by Koen Sels.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Vorige dinsdag 14/08/2018 nog maar eens een saison gebrouwen, een van mijn favoriete bierstijlen. Recept hieronder.

    Een paar zaken waar ik tegenaan liep:

    - door de FWH kon ik bij begin koken de hot break niet afschuimen, da's toch een nadeel.

    - na koken en koelen had ik veel filterproblemen. Ik filter met een koperen hevelfilter, die anders wel zeer goed zijn werk doet, maar de laatste litertjes gingen nu erg moeizaam. Er kwamen nog redelijk wat troebele deeltjes mee, ondanks het feit dat ik alles nog eens door een hopspider laat lopen. Die was ook snel verzadigd. Daardoor had ik toch nog flink wat trub in het gistingsvat.

    - na 36 uren gisten zat ik al op sg 1005 (=voorziene eind sg) en zakte de gist in. De Belle Saison is echt een super makkelijke gist.

    - door de snelle vergisting kon ik al na 2 dagen hevelen en was ik meteen die trub kwijt. Het jongbier staat nu na te gisten, binnen enkele dagen nog eens meten, dan koud lageren en binnen een week of 2 bottelen.

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2018-06

    Naam recept

    Schuffel

    Brouwdatum

    14-08-2018

    Bierstijl

    Saison

    Volume

    20,0

    Begin SG

    1,051 SG

    Eind SG

    1,005 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    90,2%

    Alcoholgehalte

    6,0 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    12 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    51 IBU

    Brouwzaalrendement

    77,3 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    12,40 l

    Gedemineraliseerd water

    5,60 l

    Water uit Diest, België

    0,30 g

    CaCl2

    3,00 g

    CaSO4

    4,00 ml

    Melkzuur

    13,61 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    51 mg/l

    2 mg/l

    35 mg/l

    62 mg/l

    17 mg/l

    108 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    3,07 kg

    Pale mout. Maris Otter

    Thomas Fawcett and Sons

    5 EBC

    67,4 %

    0,72 kg

    Roggemout

    Thomas Fawcett and Sons

    8 EBC

    15,8 %

    0,23 kg

    Cara-pils

    Weyermann

    2 EBC

    5,0 %

    0,23 kg

    Biscuit

    Dingemans

    50 EBC

    4,9 %

    0,16 kg

    Tarwevlokken

    Homebrewshop

    4 EBC

    3,5 %

    0,16 kg

    Lichte tarwemout

    Dingemans

    3 EBC

    3,5 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Beta-amylaserust

    63,0 °C

    1 min.

    45 min.

    3,9 l/kg

    Alfa-amylaserust

    73,0 °C

    15 min.

    30 min.

    3,9 l/kg

    Uitmaischen

    78,0 °C

    10 min.

    5 min.

    3,9 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    11,2 g

    Magnum

    bellen

    11,6%

    first wort hop

    16,7 IBU

    66,0 g

    Hallertau Perle

    pellets

    6,5%

    15 min.

    27,4 IBU

    50,0 g

    Spalt Select 2016

    bellen

    5,6%

    5 min.

    6,5 IBU

    50,0 g

    Hallertau Blanc

    pellets

    9,0%

    whirlpool

    0,0 IBU

    50,0 g

    Styrian Goldings

    bellen

    3,4%

    whirlpool

    0,0 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    2,00 g

    WYeast gistvoeding

    anders

    koken

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    22,0 g

    Belle saison biergist 11 g ()

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    23,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    0,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    23,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,005 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    90,2%

    Start nagisting

    16-08-2018

    Temp. nagisting

    24,0 °C

    Temp. lagering

    5,0 °C

  • Ge maakt die wel fel hoppig..en waarom met hallertau blanc en rogge..maakt dat het dan weer niet wat te zacht..geen spelt ? En geen dupont of blaugies vloeibare gist ?
    Gewoon wat bedenkingen he koen..want mijn eigen ideale saison hen ik nog lang niet gevonden..al is alles wat een saison d''epeautre van blaugies benaderd..hoogste goed..net boek farmhouse ales van phil markowski gelezen trouwens ..zeer boeiend over biere de garde en saisons


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  • Ge maakt die wel fel hoppig..en waarom met hallertau blanc en rogge..maakt dat het dan weer niet wat te zacht..geen spelt ? En geen dupont of blaugies vloeibare gist ?
    Gewoon wat bedenkingen he koen..want mijn eigen ideale saison hen ik nog lang niet gevonden..al is alles wat een saison d''epeautre van blaugies benaderd..hoogste goed..net boek farmhouse ales van phil markowski gelezen trouwens ..zeer boeiend over biere de garde en saisons


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    De bitterheid zal wel meevallen, heel wat late hopgiften, ik heb daar goeie ervaring mee. Ik hou wel van flinke hoppigheid. De hallertau blanc had ik in mijn vorige saison en die paste wel vond ik.

    Rogge in een saison vind ik wel lekker, maakt het bier inderdaad wat zachter. Spelt had ik niet, heb wat restjes tarwe gebruikt die ik nog liggen had. Mijn vorige saison was wat dunnetjes, zal nu wat volmondiger zijn door de biscuit, cara en tarwe, als tegengewicht voor de hop.

    Normaal kweek ik zelf Dupont-gist op,maar die Belle Saison is zo gemakkelijk!

    Dat boek van Markowski is inderdaad fijne literatuur, al vind ik dat hij bal misslaat als het over Dupont gaat: volgens hem zit er alleen EK Goldings en Styrian in, maar dat klopt volgens mij niet. Ik heb al een paar saisons gebrouwen met alleen die 2 hopsoorten en het smaakprofiel zat erg ver van Dupont.

  • Dat boek van Markowski is inderdaad fijne literatuur, al vind ik dat hij bal misslaat als het over Dupont gaat: volgens hem zit er alleen EK Goldings en Styrian in, maar dat klopt volgens mij niet. Ik heb al een paar saisons gebrouwen met alleen die 2 hopsoorten en het smaakprofiel zat erg ver van Dupont.


    A bon..ik ging ervan uit dat dit de gehele waarheid is..mijn eigen pogingen met enkel ek en styr komen toch enigszins in die richting..heb alleen het gevoel dat je moet durven vergisten boven 25 gr.zelfs naar de 30 toe en minstens 5 maanden laten rijpen


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  • Ik heb al vergist op verschillende temperaturen en ik moet zeggen dat dat weinig verschil maakte, zowel bij de Belle Saison als bij de Dupont-opkweek. Het belangrijkste verschil is dat de Belle Saison verder doorgist en dat die veel minder kuren heeft.

    Dat van 5 maanden rijpen klopt volgens mij niet. Een saison is geen bewaarbier, die drink je jong, zeker als die dryhop heeft gekregen zoals de Saison Dupont cuvee dry hopping. Een sterke saison zoals de Bons Voeux is wat anders, die mag wat langer rijpen.:ok:

  • Ik heb al vergist op verschillende temperaturen en ik moet zeggen dat dat weinig verschil maakte, zowel bij de Belle Saison als bij de Dupont-opkweek. Het belangrijkste verschil is dat de Belle Saison verder doorgist en dat die veel minder kuren heeft.
    Dat van 5 maanden rijpen klopt volgens mij niet. Een saison is geen bewaarbier, die drink je jong, zeker als die dryhop heeft gekregen zoals de Saison Dupont cuvee dry hopping. Een sterke saison zoals de Bons Voeux is wat anders, die mag wat langer rijpen.

    Ik merkte toch wel echt verschil.die typische paardenstalgeur en smaak..en 5 maanden noem ik geen bewaarbier..gewoon tijd genoeg om alles evenwichtig te laten blenden..klopt dat straffe hoppigheid jong dient gedronken te worden..maar een saison is voor mij dan ook niet ipa achtig qua hop..maar krijgt eerder zijn smaak en geur door de typische gist..maar net daarom heeft ieder zijn versie van een saison zeker..die van jou doet me eerder denken aan vapeur en pipaix of voisin..


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  • janmetdepet : Die paardenstalgeur heb ik nog nooit kunnen bereiken.

    Ik denk niet dat mijn saison richting IPA zal gaan. De hop is gemiddeld ook al een half jaartje open en niet vacuüm bewaard in de koelkast. Als die klaar is, zet ik een flesje voor je opzij, ook van mijn vorige bieren van de laatste maanden.

    Kom je morgen naar de streekbierenmarkt in Diest?

  • klein vraagje betreffende uw saison dupont gist. Hoe heb je die gevonden, want voor zover ik weet voegen ze nu een andere gistsoort toe aan hun flessen en vaten. Ik keb ook eens zitten kijken voor een saison en dacht om daarmee iets te proberen

  • Voor de Wyeast 3624 (de Dupont gist)of begian saison, of ook de Wyeast 3726 (Farmhouse Ale, van de Blaugies-stam) of de Wyeast 3711 (French saison, vermoedelijk pipaix) – deze gisten stabieler en verder door dan Dupont.

    Nieuw voor mij dat dupont bottelgist zou zijn gaan gebruiken..iemand die hierover meer weet..?

  • Ik kweek al enkele jaren Dupont gist op uit flesjes, heel makkelijk.

    Vroeger stond er niets over een bottelgist op hun website, dat hebben ze pas recent toegevoegd. Ik vraag me sterk af of dit wel correct is. Volgens mij eerder een truc om te vermijden dat piraten hun gist gaan commercialiseren, maar daarvoor zijn ze natuurlijk veel te laat.

  • Ik heb ook veel gist gebruikt: 22 g op 20 liter. Daardoor zat ik na 36 uur al op 1005, het voorspelde eind sg, na 15 dagen zat ik op 1004.

    Ik heb met de Belle Saison

    - 3 keer een sterke saison gebrouwen, begin sg 1073, met 17% kristalsuiker, telkens eind sg 1000

    - 4 keer een 'gewone' saison, begin sg 1051, volmout. De eerste 3 bottelde ik 6 weken na brouwdatum, de laatste dus 15 dagen. Eind sg van alle 4 tussen 1003 en 1004. Ik bottel tegenwoordig sneller (na 2 tot 3 weken). Doordat ik meer gist ent en meer gecontroleerd vergist dan in de beginperiode gaat de vergisting sneller en zijn mijn bieren ook beter.