Sweet Milk Stout

There are 8 replies in this Thread. The last Post () by stijn26.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Hallo,



    Volgende week ga ik een nieuw recept uitproberen. Hebben jullie nog tips?

    Voor een bier van 4,3%, 20 IBU:

    83% pale

    8% crystal 120

    7% lactose (te veel?)

    2% chocolate malt (genoeg %? eventueel vervangen door carafa?)

    Magnum hop als bitterhop (toevoegen bij start koken)

    Mashen op 67°C voor een uur

    75 min koken

    Lactose toevoegen 5 min voor einde koken

    Windsor ale yeast

    Cacao nibs in de secondary


    De bedoeling is om een volle zachte stout te creëeren zonder teveel bitterheid en met een zeer duidelijke smaak van (melk)chocolade.


  • Mij leek het ook veel, zal eens wat toevoegen in een stout die ik nog heb staan en kijken wat het geeft.

    5% wil ik wel doen maar ik wil niet het risico lopen dat ik teveel ongewenste dingen ervan erbijkrijg (bitterheid) ... Vandaar is carafa mss een betere optie?

  • hoi,


    ik heb vorig jaar ook een milk stout gemaakt. Had 1% choco 900EBC en 8% geroosterde gerst 1250 EBC en was zeker niet teveel gebrande smaak. OG 1054, vergist met nottingham tot 1,014. Wel 38 IBU met fuggles hop. Daarnaast 7,5g/l lactose gebruikt bij bottelen. Was een lekker biertje maar ik zou je wel aanraden om de pH van je brouwwater goed te controleren. Door de grote hoeveelheid donkere mout zakte de pH nogal veel en moest ik (in tegenstelling tot andere bieren) gaan ontzuren ipv bijzuren. Dat had ik niet voorzien, en die lagere pH smaakte je wel in het bier.

  • Ik heb een paar maanden geleden een stout gemaakt met chocomout. Daar ging zo'n 9% chocomout in en eigenlijk mocht dat nog wat meer zijn. Ik haal er de toetsen van chocolade wel uit. Hier is het recept :

    https://web.brewfather.app/#/share/bjbX7C7w35TDxT


    en hier is het onderwerp op het forum :

    Black Watch Stout