Brouwdag numero uno

There are 19 replies in this Thread. The last Post () by Steinie.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • De goden waren mijn buurman en mij goedgezind op onze allereerste brouwdag, waardoor we aangenaam op het terras konden brouwen. Rond 10 uur vanmorgen begonnen, op aanraden van enkele forumleden hier, en de laatste kuis was rond 18 uur gedaan. Een brouwdag duurt dus idd vrij lang. :)

  Als eerste brouwsel hebben we gekozen voor een Arsegan moutpakket, met name de Special IPA. Het schroten met de walsenmolen verliep vrij vlot, zeker nadat we de boormachine hadden aangekoppeld. Of het mout goed geschroot was laat ik in het midden. Op internet wat foto's opgezocht en zo proberen de molen af te stellen. De Arsegan Easybrew was echt wel een topaankoop, eenmaal geprogrammeerd gaat die als een trein. Geen gedoe met instellen, tijd meten e.d.

  Maischen, filteren, spoelen en koken verliepen daarbij vlekkeloos. (alweer: of het volgens de regels van de kunst is laten we voorlopig in het midden). De dompelkoeler een 10-tal minuutjes meegekookt (op aanraden van jullie), en gekoeld naar 20 graden op een dikke 25 minuten, al ging het koelen van 30 naar 20 graden erg traag (de zomerse temperatuur zal ook zeker meegespeeld hebben).

  Bij het overhevelen naar het gistvat ook even door een zeef gehaald, maar mogelijk waren de mazen net te groot, waardoor er toch wel wat fijne rommel mee het gistvat ingegaan is (hopelijk vormt dit geen probleem). Als iemand hier een tip voor heeft, altijd welkom. Het gistvat staat momenteel in de koelkast die ik stiekem bij mijn schoonouders gepikt heb 8o (stond al een jaar of 2 ongebruikt in hun garage). Samen met een buisverwarmer is deze aan een inkbird gekoppeld, en staat nu vrolijk op 19°. Hopelijk zien we snel gepruttel in het waterslot.

  De enige bemerking is dat mijn SG na koelen op 1052 uitkwam, terwijl het volgens de meegeleverde handleiding 1065 moet zijn. Waarschijnlijk dus toch niet helemaal goed geschroot. Ook heb ik na 60 minuten koken gemerkt dat ik precies te weinig spoelwater had gebruikt. Met nog een half uur kook voor de boeg zat ik al onder de 20 liter. Ik heb dan 2 liter water aan de kook gebracht en dit nog toegevoegd, dus dat zal ook wel invloed hebben op het SG neem ik aan.


  Al bij al een leuke en leerrijke dag, en zeker blij dat deze hobby me meer dan 100% bevalt.


  Nu maar bidden dat er uiteindelijk iets drinkbaars uit dat gistvat wil komen. ^^^^


  groetjes,

  Raf

 • Al bij al is je eerste brouwdag toch goed gelukt. Dat spoelwater dient om de restsuikers die nog in het draf zitten uit te spoelen, dus wat daaruit voortkomt is nog wort...dat is niet hetzelfde als water nadien toevoegen. Dat kan je wel doen als je ziet dat je op een te hoog SG zal komen. Op zich niet zo erg, je zal een lichter bier bekomen.

 • De enige bemerking is dat mijn SG na koelen op 1052 uitkwam, terwijl het volgens de meegeleverde handleiding 1065 moet zijn. Waarschijnlijk dus toch niet helemaal goed geschroot. Ook heb ik na 60 minuten koken gemerkt dat ik precies te weinig spoelwater had gebruikt. Met nog een half uur kook voor de boeg zat ik al onder de 20 liter.

  Dit is één van de zaken die herken van toen ik startte met brouwen. Het is de eerste keren wat zoeken naar de verliezen specifiek voor jouw installatie tijdens het filteren/spoelen. Ook moet je nog ondervinden hoeveel je verdampt tijdens het koken. En dan heb je inderdaad ook nog de instelling van je schrootmolen die ook een invloed heeft op je rendement.

  Maar na enkele brouwbeurten zijn dit geen onbekenden meer en dan is het niet zo moeilijk meer om goed in de buurt van je beoogde hoeveelheid met het juiste sg te komen. Dus, zo veel mogelijk brouwen maar hé! 😉🍺

 • Het is ook een probleem dat ik vaak lees bij het gebruiken van die kant en klare brouwpakketten. Wat ik graag aanraad om te doen is de installatie ijken (weten hoeveel water je waar verliest en hoe) en daarna een goed brouwprogramma installeren. Je installatie daar goed inzetten en dan kan je recepten zelf opstellen of van andere brouwers overnemen (en hun om tips vragen uiteraard!) en deze brouwen. Je gaat dan meer controle hebben over wat je zal bekomen als bier.

 • Het bier zit nu een 24 uur in de gistkast op 19 graden. Gebruikte gist is een Safale US-05 die bij in het pakket zat. Momenteel merk ik weinig beweging in mijn waterslot. Reden tot paniek, ofgewoon ff rustig afwachten. Ik heb geen giststarter gemaakt, maar het gist tijdens het overhevelen op het wort gestrooid. Daarna nog even geroerd om alles mooi te mengen...


  Nunc est Bibendum

 • Misschien is uw gistvat niet geheel luchtdicht?

  24 uur geen activiteit lijkt me lang met de US -05 gist. Zeker bij 19 graden zou die nu toch wel al actief moeten zijn.

  Inderdaad...gistvat rondom afplakken met tape kan een oplossing bieden.

  Op zichzelf is het niet luchtdicht zijn tijdens de hoofdvergisting geen probleem, maar de controle over de vergisting ontbreekt.

 • zo door het vat te zien (wit plastic) staat er wel een fijn laagje schuim op. Ik heb er ook geen idee van of het waterslot constant moet pruttelen of af en toe maar eens.


  Nunc est Bibendum

  Na 24 uur moeten er toch per minuut een paar reeksen bellen ontsnappen.

 • ben net nig een keer gaan kijken en wsl is het idd niet volledig luchtdicht. Ik zie wel een lichte bolling in het deksel, dus volgens mij is er wel een opbouw van druk. Mogelijk sljit het waterslot niet volledig af. Het ging vrij vlot in het gat van de emmer.Ik heb er net wat teflontape rondgddaan in de hoop dat het nu beter afsluit.


  ach ja... al doende leert men.
  Nunc est Bibendum

 • 's morgens vroeg typen in een rijdend voertuig (niet zelf aan het rijden) wanneer ge niet goed wakker bent levert blijkbaar rare teksten op. 😂😂

  dzze o hten nog een keer gekeken en het waterslot gaat als een speer nu. het sloot dus niet volledig af. Wat een beetje teflontape kan doen....


  bedankt voor de radd allemaal


  Nunc est Bibendum


  Nunc est Bibendum

 • zo door het vat te zien (wit plastic) staat er wel een fijn laagje schuim op. Ik heb er ook geen idee van of het waterslot constant moet pruttelen of af en toe maar eens.


  Nunc est Bibendum

  Schuim is een teken dat je gist actief is. Zijn koolzuur belletjes als gevolg van omzetting suikers in alcohol

 • vandaag overgeheveld om te lageren. Hoewel het bier (wort???) nog troebel is, zag en rook het alvast naar iets wat op bier lijkt....

  Al doende leert men, dus ook even proeven natuurlijk. 8o8o

  Momenteel smaakt en ruikt het naar bier dat al een hele tijd openstaat, waarschijnlijk omdat er nog geen koolzuur aanwezig is. Momenteel dus aan het lageren op 20°, samen met de laatste hop. Tot nu toe nog alle hoop dat er binnen een paar weken iets drinkbaars in mijn glas te schenken valt.

  Hoe lang raden jullie aan om te lageren? Mijn lagervat is ondoorzichtig, dus visueel wordt het moeilijk. De gistkast is jammer genoeg niet erg groot, dus een DJ past helaas niet. Misschien opteren voor een Fermonster of iets degelijks. Binnenhoogte is ongeveer een 50 cm. Mijn gistvat met waterslot past er net in.