Eerste keer mede

There are 11 replies in this Thread. The last Post () by stijn26.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Mede recept:

  - 12 liter mede

  - Target OG: 1.101

  - 4.15 kg honing van de imker

  - M05 gist van mangrove jacks


  De bedoeling is om de honing op te lossen in 12 liter warm water (30 graden) en dit te laten vergisten in een emmer van 30 liter. Ik zou in verschillende stappen gistvoeding willen toevoegen, iemand die kan aanraden welke voeding en wanneer ik deze moet toevoegen?


  Na einde vergisting (op 18°C) kan ik racken naar een emmer van 12 liter, om zodoende zo weinig mogelijk headspace over te houden. Ik zou het in deze emmer dan nog 2 weken zoiets lageren alvorens te bottelen.


  Ik zou graag heel de boel nog wat terug aanzoeten met honing. Om de vergisting te stoppen zou ik dan potassiumsorbate Vinoferm sorbistat gebruiken.

  De vraag die ik hierbij echter heb, wanneer moet ik terug aanzoeten? Voor het racken? Voor het bottelen? • - Een goed boek over mede is: https://www.amazon.com/gp/prod…nkCode=as2&tag=meadist-20


  - je kan de "staggered nutrients" methode gebruiken: http://www.hogtownbrewers.org/…t-nutrient-staggering.pdf


  - Dit is het meer geavanceerde gistvoedingsprotocol dat ik gebruik: http://www.meadmaderight.com/tosna.html - het is wel niet zo eenvoudig om aan de producten te geraken.


  - Je hebt zowel kaliumsorbaat als kaliummetabisulfiet nodig om de vergisting te stoppen. Hier is wat meer uitleg: http://madalchemead.com/how-to-back-sweeten-mead/


  - Je voegt honing opnieuw toe vlak voor het bottelen. Licht verwarmen, evt met wat water, en goed door de mede roeren. Beetje bij beetje tot je tevreden bent met de smaak.

 • De mede is ondertussen al enkele weken klaar om te drinken.


  Ik heb als gistvoeding Nutrivit gebruikt, in 4 stappen toegevoegd.

  Ik heb de M05 van Mangrove gebruikt als gist.

  Na de vergisting waren er zeer duidelijke alcoholfenolen te proeven, het was bijna niet te drinken :p


  Echter na een maand lageren (met zo goed als geen headspace) was de smaak al veel zachter geworden, alcoholfenolen waren al fel afgezwakt. Ik heb enkele flesjes afgevuld met bottelsuiker erop, om eens te checken wat dit geeft. De rest heb ik gestabiliseerd met kaliumsorbaat en kaliummetabisulfiet, erna aangezoet me honing en op flessen getrokken. Na enkele weken in de fles waren ze nog eens een pak zachter geworden. Alcoholfenolen proef je nu niet meer. Zeer goed gelukt dus.


  Binnenkort maak ik het nog eens, maar dan met druiven erop ;)