Create an account or sign in to comment

You need to be a member to leave a comment.

  • Volgende maand eens een Speciale Belge brouwen met gist van De Koninck die ik van Serge kreeg. Het recept is gebaseerd op het recept 'Yonathan' van Adrie uit Brouwhulp, maar dan een wat hoppiger en bitterder.

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2018-05

    Naam recept

    Tefrent

    Brouwdatum

    21-06-2018

    Bierstijl

    Pale Ale (Belgisch)

    Volume

    21,0 l

    Begin SG

    1,045 SG

    Eind SG

    1,011 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    75,6%

    Alcoholgehalte

    4,4 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    24 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    36 IBU

    Brouwzaalrendement

    78,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    17,00 l

    Gedemineraliseerd water

    1,60 g

    CaCl2

    2,40 g

    CaSO4

    1,30 g

    MgSO4

    14,15 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    59 mg/l

    8 mg/l

    8 mg/l

    16 mg/l

    49 mg/l

    110 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    1,74 kg

    Vienna mout

    Weyermann

    7 EBC

    42,3 %

    1,68 kg

    Pilsmout

    Dingemans

    3 EBC

    41,0 %

    0,41 kg

    Biscuit

    Dingemans

    50 EBC

    10,0 %

    0,12 kg

    Weyermann Special W® 280-320 EBC

    Weyermann

    300 EBC

    3,0 %

    0,10 kg

    Caramunich II

    Weyermann

    120 EBC

    2,5 %

    0,05 kg

    Aroma 150

    Dingemans

    150 EBC

    1,2 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Beta-amylaserust

    62,0 °C

    1 min.

    30 min.

    4,1 l/kg

    Alfa-amylaserust

    72,0 °C

    15 min.

    30 min.

    4,1 l/kg

    Uitmaischen

    78,0 °C

    10 min.

    5 min.

    4,1 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    30,0 g

    Saaz

    bellen

    3,3%

    60 min.

    12,1 IBU

    10,0 g

    Magnum

    bellen

    11,6%

    60 min.

    14,2 IBU

    30,0 g

    Saaz

    bellen

    3,3%

    20 min.

    7,3 IBU

    30,0 g

    Saaz

    bellen

    3,3%

    5 min.

    2,4 IBU

    40,0 g

    Saaz

    bellen

    3,3%

    whirlpool

    0,0 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    2,00 g

    WYeast gistvoeding

    anders

    starter

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    0,5 l starter

    Schelde Ale (3655)

    bovengist

    1,4 g

    Safbrew 20 g (F-2)

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    18,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    18,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    18,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,011 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    75,6%

    Start nagisting


    Temp. nagisting

    20,0 °C

    Start lagering


    Temp. lagering

    5,0 °C