gjærkauken met Cies

There are 8 replies in this Thread. The last Post () by ciesvandekwis.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • KVEIK TRY OUT !!!

    Type: All Grain

    Batch Size: 20,00 l

    Boil Time: 60 min
    EBC: 12
    IBU: 19,6
    Original Gravity: 1.053
    (Moest normaal 1.060 zijn maar wat te fijn geschroot :-) )
    Final Gravity: 1.013 ???


    Date: 12/05/18

    Brewer: Loser

    Asst Brewer: ciesvandekwis

    Equipment: Grainfather

    • Water Prep
      19,00 l Amber Balanced (7-17 SRM) Water 1 -
      11,50 l 0-RO Water 2 -
      2,32 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 3 -
      2,02 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60,0 mins) Water Agent 4 -
      1,30 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins) Water Agent 5 -
      0,53 g Baking Soda (Mash 60,0 mins) Water Agent 6 -

    Mash or Steep Grains

    Mash Ingredients

    2,55 kg Pale Ale (Dingemans) (6,5 EBC) Grain 7 45,1 %
    2,55 kg Pilsen (Dingemans) (3,2 EBC) Grain 8 45,1 %
    0,30 kg Cara 20 (Dingemans) (45,3 EBC) Grain 9 5,3 %
    0,25 kg Oats/Haver, Flaked (2,0 EBC) Grain 10 4,4 %

    Mash Steps

    Mash In Add 19,00 l of water and heat to 67,0 C over 4 min 67,0 C 60 min
    Mash Out Heat to 75,0 C over 4 min 75,0 C 10 min


    Boil Ingredients

    14,00 g Northern Brewer [10,40 %] - Boil 60,0 min Hop 11 16,8 IBUs
    14,00 g Saaz [3,50 %] - Boil 15,0 min Hop 12 2,8 IBUs


    Pitch Yeast and Measure Gravity and Volume

    Fermentation Ingredients

    1,0 pkg Gjernes Kveik Yeast 13 -

    Fermentation

    • 12/05/18 - Primary Fermentation (3,00 days at 39,0 C ending at 39,0 C)
    • 15/05/18 - Secondary Fermentation (9,00 days at 39,0 C ending at 39,0 C)

    Notes

    Volgens de Noorse traditie een 'mariaue' maken.

    Net voor de mash-out 1l wort aftappen

    Koel naar de pitch-temperatuur 39℃

    Die op temperatuur houden au bain marie in gistingsvat?


    Bottelen MAX 1.5gr/liter suiker of zelf geen bottelsuiker.

    De gjernes kveik geeft enorme appelsien-esters af?!

  • Mijn connectie in Noorwegen gaf me deze info mee ;-)
    Dus ik vertrouw er wel wat op :-)
    Na 2a3dagen zou hij uit vergist moeten zijn dan moet ie nog effe een dag of 9 verder rijpen.
    Norwegian Farmhouse wordt eigenlijk zo goed als 'plat gedronken' .
    Hij zou perfect drinkbaar moeten zijn na 11 dagen.
    aatjebanaantje uwen god 'David Heath' zegt ook dat je er praktisch geen CO2/Suiker moet bijvoegen.
    Dus ik veronderstel dat het gewoon is om hem te kunnen bewaren...

    janmetdepet Extra powerwarmte element van 300Watt :cool:

    En voor het test brouwsel houden we ons toch even aan de traditie incl. de gjærkauk (Yeastscream)
    De mariaue-methode is zekers al geslaagd want hij staat stevig te gisten!

  • Het was een wreed wijze brouwdag, merci Enzo voor de ontvangst! Gisteren is er getopcropped. Zal eens wat gist in cryobuisjes verdelen en invriezen. Zéér erg benieuwd naar het resultaat. Desnoods kunnen we nog altijd eens enkel liter bottelen met iets meer suiker en vergelijken.

    Onze yeast scream klonk best krachtig vond ik, zeker na het smeren van de keel met wat nekolie 8o.

  • Zijn er al resultaten van dit experiment?

    Ja hoor zodanig veel dat de voorraad er bijna door zit ... X_X

    We hebben de batch uiteindelijk gesplit om te zien wat het verschil is hergist en niet.
    En ik moet toegeven het verschil was enorm!
    Allee, hier althans hoe het bij ciesvandekwis zit zal hij moeten vertellen...

    De smaak/estervorming was subliem!
    Je kan het niet beter vergelijken dan een goe limonadeke zonder bruis doch de juiste punch richting bier.
    Het stoorde me eigenlijk niet dat het 'plat' was. Het oogt gewoon niet zo mooi :angel:
    De hergiste was anders qua smaakbeleving de esters waren minder prominent aanwezig.
    En er zat ook een licht kleurverschil op.

    Soit, haast je hierheen en je kan het zelf nog proeven! :drinken: