Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Een paar weken geleden heb ik mij kandidaat gesteld om een nieuwe brouwsoftware uit te testen genaamd Brewfather.
  Je zou dit een next-gen brouwsoftware kunnen noemen: het is cloudbased dus je kan overal aan je recepten, je kan data van tilt, ispindel en brewpi loggen in het programma, de software is ook ietwat gericht naar grainfather-users. Er worden ook steeds nieuwe features bij ingepland en de developer reageert zeer snel op opmerkingen en suggesties.

  Voorlopig is het nog een werk in wording maar ik ben vriij zeker dat ik ga overstappen van brouwhulp naar brewfather eens de kinderziektes er wat uit zijn.

  Als je het zelf wilt uittesten moet je op facebook lidmaatschap aanvragen bij de groep Brewfather en dan krijg je de link om je te registreren.

  • Official Post

  Ik heb net hun website bezocht : https://app.brewfather.net/ Je kan ook gewoon meteen aanloggen met je feesboek account/ Je hebt gedurende 24 dagen een premium account, daarna moet je ervoor betalen. Kost $1.99 per maand.


  Het programma is mooi en ordelijk van opbouw. Je bent eigenlijk snel weg met de manier waarop het werkt. Hoe correct het programma is, dat zal natuurlijk moeten worden getest door ermee te brouwen.

  Ik mis wel nog de watermodule, maar die komt er blijkbaar aan.

 • Hmm, we worden precies om de oren geslagen met alle mogelijke brouwsoftware :D Ik ben vorig jaar nog maar over gestapt op brewersfriend en ben daar super tevreden van (werkt ook op cloud basis).


  Het brewpi loggen is natuurlijk wel aanlokkelijk..

 • Ik heb het snel even bekeken en het heeft wel potentieel maar momenteel ziet het er allemaal nog wat ruw uit heb ik de indruk. De GUI van Brewersfriend ziet er gewoon wat gelikter uit. Buiten de link met brewpi zie ik momenteel nog niet de voordelen om over te stappen. Ik geef het nog 6 maanden en dan kijk ik eens waar ze er al mee staan :) Ik heb momenteel toch nog een membership lopen op brewersfriend. Ik heb mijn brewpi zoizo een eigen webpage gegeven (speelberg.servebeer.com). Na het vergisten worden deze files ook opgeslagen op de brewpi en druk ik altijd de verloopsgrafiek af en deze gaat in mijn brouwboek.


  Het mooie aan brewfather is dat deze dan waarschijnlijk digitaal aan de brouwsessie gekoppeld blijft. Maar dat verschil is me het nog niet waard om over te stappen :)


  Edit: wie weet gaat brewersfriend ook eens afkijken bij brewfather en zit die functie er binnen de kortste keren ook in! ;)

  • Official Post

  Wat ook ontbreekt is een export functie voor een gewoon .txt bestand en ook nog een paar opties zoals bijvoorbeeld kiezen wanneer je suiker toevoegd (is nu bij koken?) en welke maischverhouding je wil gaan gebruiken voor een bepaald bier. Nu moet dat in de algemene instellingen voor je brouwerij wat ik niet zo makkelijk vind.


  Ik vind het voor de rest niet mis, persoonlijk vind ik het duidelijker als vb. Brewers Friend (maar smaken en kleuren...).


  Ik blijf echter wel bij mijn eigen BierGoeroe omdat ik daar exact weet wat waar staat en hoe het is berekend.

  • Official Post

  Recentelijk is het gedeelte met de waterberekeningen toegevoegd aan deze app. En aangezien maandag mijn abonnement bij Brewers Friend verliep, heb ik een maandje premium op Brewfather genomen.


  Meteen het geschikte moment om mijn brouwsessies & recepten voor de Bulldog Brewer (alles sinds vorig jaar) ook mooi in de software in te tikken. En eerlijk gezegd, na een paar recepten ingevoerd te hebben ligt de software mij meer en meer. Ik vind hem ordelijk qua opbouw en vooral makkelijk in gebruik (daar scoorde Brewers Friend bij mij wat minder). Ok, je moet ergens de logica van de maker volgen, zoals bij alle software, en dat is niet meteen je eigen logica waardoor soms iets op een vreemde plek staat. Maar eenmaal een paar recepten er ingestoken...


  Wat voor mij een heel groot pluspunt aan deze app is, is de waterberekeningen. Véél simpeler in gebruik als Brewers Friend en integreert mooi in het recept.


  Ook een brouwsessie aanmaken gaat heel simpel (op het groene bierglas klikken en je bent vertrokken) en hoewel je ook hier weer volgens de logica van de maker moet denken, is het toch simpel in gebruik en kan je met een paar simpele inputs je brouwdag mooi neerzetten. Je hebt ook verschillende mogelijkheden om extra informatie in te geven naast wat de app je standaard vraagt.


  Je kan vrij eenvoudig eigen ingrediënten en hoppen toevoegen aan je inventaris en deze blijven doorheen je recepten beschikbaar. Er is ook een stockbeheer aan verbonden al gebruik ik dat (nog) niet. In dezelfde geest kan je ook makkelijk maischschema's en vergistingsschema's aanmaken.


  Wat ook mooi is, zijn de bierstijlen die in het programma zitten. Deze zijn heel volledig (zeker voor de BJCP stijlen) en bevatten veel informatie. Handig als je zelf een recept wil samenstellen voor een bepaalde bierstijl en toch wat meer info wil.


  Negatieve/mindere kantjes :

  Geen plato waarden of omrekentools hiervoor :(

  Ook geen export naar .txt of iets dergelijks mogelijk dus is het wat moeilijk delen op het forum, tenzij met een link naar de app.

  Geen "standaard" app voor op de smartphone, maar als je de eerste keer naar de app surft vanaf je smartphone vraagt hij je meteen wel of je een icoontje op je startscherm wilt. Daarna leidt deze icoon je telkens mooi naar de app die heel responsive is opgemaakt.

  Geen documentatie beschikbaar in de app. Zou leuk zijn om het zoeken bij eerste recepten wat te vereenvoudigen. :) Op de website https://brewfather.net/ heb je naast de link naar 'open app' ook een link naar Docs. Dit verwijst je naar een FAQ met wat meer uitleg en ook een verwijzing naar hun Facebook groep waar je meer vragen kan stellen en info kan vinden. Op de homepagina van brewfather staat trouwens ook een youtube video met meer uitleg :

  External Content youtu.be
  Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
  Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

  • Official Post

  Sinds gisteren is er een nieuwe versie beschikbaar. Meer informatie vind je hier : https://www.facebook.com/groups/brewfather/ Ook met je vragen kan je daar terecht en er wordt ASAP op gereageerd!


  Het wordt echt de moeite om eens te proberen, heb je voorstellen of suggesties dan kan je die hier kwijt : https://bitbucket.org/brewfath…es?status=new&status=open


  Ik heb bijvoorbeeld gevraagd om ook °P te hebben, al is het maar als informatie. Er is ook de vraag gekomen voor een timer te hebben en ik denk dat de ontwikkelaar beide aanvragen gaat invoeren in de software.


  (nee ik heb geen aandelen in deze software, hij zit gewoon goed ineen)

 • Ook geen export naar .txt of iets dergelijks mogelijk dus is het wat moeilijk delen op het forum, tenzij met een link naar de app.

  Gewoon de PDF-uitprint selecteren, kopieren en plakken. Ziet er toch niet slecht uit, niet?;)


  created with

  Brewfather

  web.brewfather.app

  Sample Blond Ale - 4.6%

  Blonde Ale

  Author: Brewfather

  Type: All Grain

  IBU: 25 (Tinseth)

  Color: 9 EBC

  Carbonation: 2.5 CO2-vol

  Pre-Boil Gravity: 1.035

  Original Gravity: 1.043

  Final Gravity: 1.008

  Grainfather

  Batch Size: 23 L

  Boil Size: 29.5 L

  Boil Time: 90 min

  Mash Water: 16.06 L

  Sparge Water: 17.16 L

  Efficiency: 72%

  Mash Efficiency: 75.1%


  Fermentables


  2 kg - Pale Ale 5 EBC

  2 kg - Pilsen 3 EBC

  0.55 kg - Caramel Pils 5 EBC

  0.1 kg - Pale Crystal Malt 75 EBC


  Hops


  60 min - Boil - 5 g - Summit - 17%

  15 min - Boil - 20 g - Saaz - 3.75%

  15 min - Boil - 5 g - Amarillo - 9.2%

  20 min hs - Aroma - 20 g - Saaz - 3.75%

  20 min hs - Aroma - 5 g - Amarillo - 9.2%

  7 days - Dry Hop - 20 g - Amarillo - 9.2%


  Miscellaneous


  15 min - Boil - 0.2 g - Servomyces

  15 min - Boil - 0.5 items - Whirlfloc


  Yeast


  1 pkg - White Labs California Ale WLP001

  Starter: 1 L (100 g DME)


  Mash Profile


  High fermentability

  65 °C - 60 min - Temperature


  Fermentation Profile


  Ale

  20 °C - 14 days - Primary


  Measurements


  Mash PH:

  Boil Volume:

  Pre-Boil Gravity:

  Post-Boil Kettle Volume:

  Original Gravity:

  Fermenter Volume:

  Final Gravity:

  Bottling Volume:

  Notes:

  This is a sample recipefrom Brewfather

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

  • Official Post

  :) Ik ben een early adapter ^^ en prutsen/knutselen doe ik heel graag :)


  Maar on-topic : ik heb een hele tijd BrewersFriend gebruikt en dat is een heel goede tool. Maar ik heb het ook altijd een nogal onhandige setup gevonden. Vooral wat waterberekeningen betreft, je moest naar de quick requirements gaan kijken hoeveel spoelwater je moest ingeven in je schema bijvoorbeeld (Brewfather doet dat netjes voor u) en ik vind de waterbehandeling ook een stuk simpeler. Het is ook iets goedkoper als BrewersFriend, je betaalt net geen 20$ voor een jaarabonnement nu, maar gewoon per maand kan ook.


  Soit, probeer het eens uit, voer eens een receptje in en zie of het wat voor u is. Ik speel er alvast mee verder.

  • Official Post

  Korte update over deze software : in de afgelopen maand is er hard gewerkt aan de app waardoor er een aantal opties zijn toegevoegd. Je kan nu cryo hop gebruiken, er is een tool voor het berekenen van de storttemperatuur van het maischwater, er zijn nog wat verbeteringen gebeurd aan de watercalculator en je hebt nu ook de densiteit in °P voor het stamwort als indicatie.

  Een brewtimer en shopping list zitten nog in de pipeline en zullen een dezer ook worden toegevoegd.


  Ik heb er onlangs eens mee gebrouwen en ik vond het een heel intuitieve tool om te gebruiken. Hij werkt ook offline dus je hoeft niet persé wifi of netwerk te hebben om de tool te kunnen gebruiken.

  • Official Post

  Ondertussen zijn er weeral een paar updates gebeurd aan de app. Er is nu een deftige brouwtimer aanwezig en een aantal extra waarden aangegeven zoals densiteit voor en na koken (waarbij de suikergift op het juiste moment wordt meegerekend!). Als je het nog niet gedaan hebt, is het misschien eens de moeite om de app voor een testritje te nemen.

  • Official Post

  Er zijn intussen nog een aantal aanpassingen geweest in de software. Enkele verbeteringen in de berekeningen van de refractometer tool en de einddensiteit in een recept maar ook wat structurele zaken. Zo kan je nu vanuit je brouwsessie het recept opnieuw opslaan als een ander recept. Dat is wel makkelijk als je "on the fly" wat aanpassingen doet tijdens het brouwen.

  Er is ook nog wat "bling bling" toegevoegd bij onder andere de waarden in je recept bij de vergelijking met de gekozen bierstijl :

  Misschien niet noodzakelijk, maar het toont wel hoe de app aan het evolueren is naar een volwaardige brouwsoftware.

  • Official Post

  Kleine update : Brewfather zit intussen aan versie 1.2.3 en sinds deze versie is Plato ook toegevoegd :thumbup:


  Je kan nu een aantal dingen instellen : output in SG, SG en Plato, Plato of Oechsle; input in SG, Plato of Oechsle (waarom ook Oechsle weet ik niet ?( )

  • Official Post

  Toch nog even melden dat Brewfather niet langer een bèta versie is maar wel degelijk een volledig werkende versie is nu. En het loont de moeite om er eens mee te spelen.


  Als je je afvraagt wat er telkens zoal veranderd is per versie, dan kan je dat hier volgen : https://docs.brewfather.app/changelog

 • Ik heb me ook ingeschreven als premium lid en er mijn laatste brouwsel mee in elkaar gestoken

  en ben nu een volgend aan het opstellen.

  Maar bij mij werkt er toch het een en ander niet , net zoals een niet betalend lid.

  Zoals de water samenstelling , en al de tools die je zou moeten kunnen gebruiken , daar werkt er bij mij niets

  Werkt alles naar behoren bij jullie ?

  • Official Post

  Zeker. En versie 1.5.0 is nu uitgebracht. Nu kan je ook een "conversion efficiency" ingeven (en berekenen) waardoor je de densiteit van je wort voor het spoelen kan berekenen/ingeven. Dat was iets dat ik nog stiekem mistte.


  Nu nog een manier om manueel een log met grafiek bij te kunnen houden van de vergisting en de lognotities nog in het pdf bestand en dan is het voor mij 100% OK. (aan beide wordt trouwens gewerkt)

  • Official Post

  Wat de berekeningen betreft (ik heb een Bulldog en dat is heel vergelijkbaar) : de software is heel nauwkeurig maar je moet de instellingen natuurlijk wel goed aanpassen. Je installatie ijken is iets waar je nadien heel veel plezier aan zal beleven en veel tijd hoeft dat niet te nemen.

  Let wel op met de extractie-efficiëntie, die is nogal streng. Dus als je gewoonlijk 80% in andere software ingaf, is het beter om aanvankelijk in Brewfather op 75% in te stellen en tijdens het brouwen te kijken waar je uitkomt. Brewfather maakt trouwens onderscheid tussen 3 rendementen :


  1. Conversion efficiency : dient om de omzetting tijdens het maischen voor het spoelen
  2. Mash efficiency : is de efficiëntie tijdens het hele maischproces (wat wij extractie-efficiëntie noemen en brouwhulp "het brouwzaalrendement)
  3. Brewhouse efficiency : is de efficiëntie tijdens je hele brouwproces van maischen tot gistvat.

  De conversion efficiency is een nieuwe feature dus daar zal misschien nog wat aan gesleuteld worden. Je moet hem trouwens als experimental feature in je settings aanzetten en dat kan alleen door premium users geloof ik.

  Mash efficiency wordt by default automatisch berekend maar je kan het ook manueel doen in het profiel van je installatie.

  • Official Post

  Niet noodzakelijk. Hij laadt aan het begin je default equipment. Maar je kan deze aanpassen voor een specifiek recept door op "edit" te klikken.

  Je past dan enkel de instellingen aan voor dit recept en niet voor alle recepten. De aanpassingen worden niet opgeslagen in je profiel zelf

  • Official Post

  Er is weer een nieuwe versie beschikbaar. Ditmaal met een aantal goede aanpassingen aan het "Batch" gedeelte : je kan nu een grafiek manueel bijhouden met de evolutie van je vergisting.

  Daarnaast is er nu ook een handige overzichtstabel tussen je batch en je recept voor de belangrijkste waarden :


  Veel waar voor weinig geld :)

  • Official Post

  Al een tijdje geleden dat ik hier nog eens een update heb geplaatst en met de nieuwe release van Brewfather mag dit onderwerp wel eens terug onder de aandacht komen. Sinds een maand of twee zit ik in de testgroep waar we nieuwe features testen vooraleer deze in productie gaan.


  Er komen regelmatig releases van Brewfather en telkens zijn er wel grote of kleine aanpassingen en verbeteringen, zo wordt er steeds gewerkt aan de gebruiksvriendelijkheid en correctheid van de gegevens. Apparaten als de Tilt, Ispindel en Plaato kunnen worden geïntegreerd om zo nog een beter log te kunnen bijhouden van je brews.


  Maar met de laatste release is er toch nog iets speciaals bijgekomen : een shared library waar je je recepten met andere Brewfather gebruikers kan delen. Het zit in het premium pakket hetgeen je 20$ per jaar kost (wat nog altijd spotgoedkoop is voor de kwaliteit die je krijgt). Als premium lid kan je alle features van Brewfather gewoon gebruiken en zoveel batches/recepten aanmaken als je wil.


  De library is voorlopig nog redelijk beperkt, er zitten nog maar een 150 recepten in, maar het aantal groeit gestaag.

 • Ik ben sinds enkele maanden ook trouwe gebruiker van Brewfather. Zeer handige tool.
  Ze reageren ook prompt op vragen via fb.


  Wel had ik voorgesteld om bij fermentables in de pop-up, bij het maken van een recept, te tonen welke SG je bereikt bij aanpassen. Nu moet je de popup sluiten en dan zie je dat. Is niet echt handig.

  • Official Post

  Wel had ik voorgesteld om bij fermentables in de pop-up, bij het maken van een recept, te tonen welke SG je bereikt bij aanpassen. Nu moet je de popup sluiten en dan zie je dat. Is niet echt handig.

  Heb je dat ook voorgesteld op de Issue Tracker (https://gitlab.com/warpkode/public/brewfather/-/boards)? Daar worden alle voorstellen verzameld en geprioritiseerd.

  • Official Post

  Is dit systeem ook handig in combinatie met een easybrew?

  Ik werk ermee met mijn Bulldog Brewer, dat is hetzelfde principe. En het werkt goed, je moet natuurlijk wel je settings correct instellen qua verliezen.