Forum kloonbier : Westmalle Tripel

There are 76 replies in this Thread. The last Post () by Koen Sels.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Ik heb het in het "welk bier drink je nu" onderwerp al gezegd, het zou leuk zijn mochten we een kloonpoging doen om Westmalle Tripel te klonen. Elke brouwer maakt zijn eigen versie en in het najaar komen we samen en proeven we elkaars klonen en natuurlijk ook een echte om het verschil te proeven.


    Wie doet mee?

  • Uit een echt héél goede bron weet ik dat de moutstort 100% pilsmout is. Daarnaast wordt er gewoon kandijsuiker toegevoegd. That's it, niks meer of minder. Natuurlijk is dit voor de installatie van Westmalle zo, het kan zijn dat we de moustort ietswat moeten aanpassen om hetzelfde effect te bekomen met onze eigen installatie.


    De gist spreekt uiteraard voor zich, zou die makkelijk uit een flesje tripel zijn op te kweken?

  • De gebruikte mout is idd enkel pilsmout.

    Ik weet van een rondleiding in de brouwerij dat ze verschillende hopbellen gebruiken. Die grote zakken worden klaargezet voor de kookketel tijdens het maischen. Tijdens het koken gaat er ook nog een groot blik hopextract in aan een ketting. Als dat leeggekookt is halen ze het lege blik er uit.

    Dus verschillende hopsoorten.


    De kandijsuiker wordt aangeleverd in tankwagens als siroop met 70% suiker en 30% water. Voor de dubbel is die gekleurd met donkere caramel.


    Voor alle trappistbieren van de paters cisterciënzer wordt dezelfde gist gebruikt ook de bottelgist.

    Die is perfect opkweekbaar maar gebruik de correcte methode.

    Neem een heel jonge fles. Gist los schudden, fles enkele dagen schuin wegzetten zodat de gist enkel nog in het hoekje zit, bier langzaam uitschenken tot er nog max 5ml bier overblijft. 10ml steriel wort toevoegen, gist los schudden en overgieten in een klein transparant flesje of reageerbuisje. Als er koolzuur gevormd overgieten in een kleine erlenmeyer en hoeveelheid verdubbelen met steriel wort en af en toe stevig schudden om lucht in te brengen. Daarna elke dag verviervoudigen tot gewenste hoeveelheid starter. Niet overdrijven met gistvoeding want je loopt kans van uw gist te doden door te zoute oplossing.

  • Is de koninginnetripel van Ronnie niet een goede kloon?

    Met de juiste installatie waarschijnlijk wel. Ik heb wel altijd horen zeggen dat dat een heel lekkere tripel is.

    Voor alle trappistbieren van de paters cisterciënzer wordt dezelfde gist gebruikt ook de bottelgist.

    Zo heb ik het toch ook altijd begrepen. De vraag is natuurlijk wel of de dubbel en de tripel dezelfde gist hebben, maar waarschijnlijk wel.

    Iemand een idee of er een korrelgist is die geschikt zou kunnen zijn?

  • Ik heb er één gebrouwen met zelf opgekweekte gist, pils mout en dextrose, Challenger, Fuggles en Kent Goldings. Ik vond dat hij vrij goed naar Westmalle smaakte. Misschien vanwege de esters, want ik denk dat ik iets te weinig gist heb gebruikt (maar dat doen de paters ook). Maar volgende keer ga ik misschien wel twee keer brouwen. Eerst mijn gist opkweken, dan daarmee een licht bier brouwen, en dan met de gist hiervan een zwaarder bier brouwen.

    Ik heb de laatste paar brouwsessies ook gemerkt dat een stap maish een betere vergisting geeft (of zou het komen omdat ik tegenwoordig weer meer met decoctie werk?). 58-62-64, 70, uitmaishen.

    Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.

  • In bijlage het recept van één van mijn pogingen die wat in de buurt kwam, maar niet "droog" genoeg naar mijn smaak,

    grotendeels geinspireerd op de ronnie zijn koninginne..

    let niet op brouwdatum en heb 50gr stap uit maischschema niet toegepast..


    Kwam beetje in de buurt , maar dus zeker nog niet ideaal

  • Hieronder een aanzet tot kloonrecept:



    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2018-06

    Naam recept

    Taffel

    Brouwdatum

    01-09-2018

    Bierstijl

    Tripel

    Volume

    21,0 l

    Begin SG

    1,079 SG

    Eind SG

    1,009 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    85,5%

    Alcoholgehalte

    9,1 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    12 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    39 IBU

    Brouwzaalrendement

    78,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    19,00 l

    Gedemineraliseerd water

    1,60 g

    CaCl2

    2,50 g

    CaSO4

    2,20 ml

    Melkzuur

    1,50 g

    MgSO4

    13,63 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    55 mg/l

    8 mg/l

    8 mg/l

    15 mg/l

    45 mg/l

    105 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    5,29 kg

    Pilsmout

    Dingemans

    3 EBC

    76,0 %

    0,28 kg

    Abbey malt

    Weyermann

    50 EBC

    4,0 %

    1,39 kg

    Kandijsuiker wit brokken

    Brouwland

    0 EBC

    20,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Beta-amylaserust

    62,0 °C

    1 min.

    45 min.

    3,4 l/kg

    Alfa-amylaserust

    72,0 °C

    15 min.

    15 min.

    3,4 l/kg

    Uitmaischen

    78,0 °C

    10 min.

    5 min.

    3,4 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    24,9 g

    Northern Brewer

    bellen

    8,4%

    60 min.

    22,5 IBU

    25,0 g

    Spalt Select 2016

    bellen

    5,6%

    20 min.

    9,1 IBU

    25,0 g

    Styrian Goldings

    bellen

    3,4%

    20 min.

    5,5 IBU

    25,0 g

    Saaz

    bellen

    3,3%

    5 min.

    1,8 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    2,00 g

    WYeast gistvoeding

    anders

    hoofdvergisting

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    100,0 ml

    Westmalle tripel ()

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    18,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    18,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    18,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,010 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    83,9%

    Temp. nagisting

    21,0 °C

    Temp. lagering

    5,0 °C

  • Er is blijkbaar weinig animo voor dit kloonproject. Zijn er nog mensen die willen meedoen of ben ik de enige clown die hier nog mee bezig is?

    Ik zit intussen aan de 20ste versie van mijn receptontwerp en ben er nog steeds niet uit. Hieronder mijn voorlopig recept. Ik ben van plan het eind september te brouwen.

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2018-07

    Naam recept

    Taffel

    Brouwdatum

    01-09-2018

    Bierstijl

    Tripel

    Volume

    20,0 l

    Begin SG

    1,079 SG

    Eind SG

    1,009 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    85,5%

    Alcoholgehalte

    9,1 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    10 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    39 IBU

    Brouwzaalrendement

    78,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    18,00 l

    Gedemineraliseerd water

    2,00 l

    Water uit Diest, België

    0,90 g

    CaCl2

    2,20 g

    CaSO4

    3,10 ml

    Melkzuur

    11,36 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    41 mg/l

    0 mg/l

    17 mg/l

    32 mg/l

    18 mg/l

    67 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    4,78 kg

    Pilsmout

    Dingemans

    3 EBC

    72,0 %

    0,27 kg

    Cara-pils

    Weyermann

    2 EBC

    4,0 %

    0,27 kg

    Münchenermout

    Dingemans

    15 EBC

    4,0 %

    1,33 kg

    Kandijsuiker wit brokken

    Brouwland

    0 EBC

    20,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Beta-amylaserust

    60,0 °C

    1 min.

    50 min.

    3,8 l/kg

    Alfa-amylaserust

    70,0 °C

    15 min.

    20 min.

    3,8 l/kg

    Uitmaischen

    78,0 °C

    10 min.

    5 min.

    3,8 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    25,0 g

    East Kent Golding

    bellen

    4,3%

    60 min.

    12,2 IBU

    25,0 g

    Saaz

    bellen

    3,3%

    60 min.

    9,4 IBU

    15,0 g

    Saaz

    bellen

    3,3%

    first wort hop

    6,2 IBU

    15,0 g

    East Kent Golding

    bellen

    4,3%

    first wort hop

    8,1 IBU

    10,0 g

    Saaz

    bellen

    3,3%

    10 min.

    1,4 IBU

    10,0 g

    East Kent Golding

    bellen

    4,3%

    10 min.

    1,8 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    2,00 g

    WYeast gistvoeding

    anders

    hoofdvergisting

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    0,5 l + 0,5 l getrapte starter

    Westmalle tripel ()

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    20,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    20,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    20,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,010 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    83,9%

    Temp. nagisting

    21,0 °C

    Temp. lagering

    5,0 °C

  • Verleden jaar heb ik de westmalle uit "water naar bier" gebrouwen. In het begin kwam de banaan er nogal sterk door maar nu is die zeer lekker, hoewel het niet echt op westmalle lijkt.

    Ik zou wel graag meebrouwen voor een kloonpoging maar de eerste 3 maanden zit mijn brouw kalender spijtig genoeg al stampensvol.

  • ik deed recent een 10 liter poging met het byo recept dat ik al eerder postte..inclusief abbey malt..en heb de laatste dagen een eerste fles geproefd..moet zeggen dat dit mijn eerste kloon is die zo in de buurt komt van hoe ik westmalle tripel ken..zowel qua smaak als qua geur..kleur is iets donkerder en schuimbaarheid iets minder..maar echt zeer goed in de buurt..denk dat die abbey malt dus wel degelijk een verschil maakt als zou het origineel enkel pils mout bevatten

  • Zijn er nog mensen die willen meedoen of ben ik de enige clown die hier nog mee bezig is?

    Hij staat nog op mijn programma maar het zal voor eind Augustus zijn. Het is ook een winterbiertje hé. Alleszins, dit heb ik zo ongeveer in gedachten :


    Algemeen

    Biernaam :Westmalle Tripel

    Bierstijl :Tripel

    Brouwdatum :1/09/2018

    Vol in gistvat : 15 liter

    Stamwort : 19,6°P

    Eindextract : 2,9°P

    Alc.Vol.% : 9,6%

    IBU : 34

    EBC : 15


    Mouten en suikersgewicht(kg)% Extract

    Palemout4,30076,5%

    Kandijsuiker Licht0,80023,5%


    Hopvormmomenttijdgewicht(g)IBU

    Target BEBloemKoken60 min25g 33,9


    GistMoment

    Flesopkweek WestmalleHoofd


    MaischstapTemperatuurOpwarmtijdStaptijd

    152°C0min.5 min.

    262°C10min.15 min.

    367°C5min.15 min.

    472°C5min.15 min.

    578°C5min.5 min.

  • Als het wat meezit brouw ik deze of volgende week nog eens. Ditmaal wel een kleiner volume. Alvast maar eens een eerste versie van deze Tripel : https://web.brewfather.app/#/share/sD2Xrb2d73ZLnL


    WMT versie 1 - 9.3%

    Belgian Tripel

    Author: Walter Cordemans

    Type: All Grain

    IBU: 41 (Tinseth)

    Color: 12 EBC

    Carbonation: 3 CO2-vol

    Pre-Boil Gravity: 1.053

    Original Gravity: 1.080

    Final Gravity: 1.009

    BulldogBrewer

    Batch Size: 13 L

    Boil Size: 17.18 L

    Boil Time: 60 min

    Mash Water: 16.2 L

    Sparge Water: 4.82 L

    Efficiency: 72%

    Mash Efficiency: 77.5%

    Fermentables

    3.8 kg - Palemout 5.9 EBC

    0.5 kg - 60 min - Boil - Kristalsuiker 2 EBC

    Hops

    60 min - Boil - 10 g - Challenger BE - 6%

    60 min - Boil - 10 g - Target BE - 9.5%

    10 min - Boil - 10 g - Challenger BE - 6%

    10 min - Boil - 10 g - Goldings BE - 5.3%

    10 min - Boil - 10 g - Target BE - 9.5%

    Miscellaneous

    Mash - 1 g - Baking Soda (NaHCO3)

    Mash - 5.8 g - Calcium Chloride (CaCl2)

    Mash - 0.8 g - Epsom Salt (MgSO4)

    Mash - 1.8 g - Gypsum (CaSO4)

    Mash - 3 ml - Lactic Acid

    Sparge - 1.73 g - Calcium Chloride (CaCl2)

    Sparge - 0.24 g - Epsom Salt (MgSO4)

    Sparge - 0.54 g - Gypsum (CaSO4)

    Yeast

    1 pkg - Danstar Nottingham

    Mash Profile

    Medium + mash in

    52 °C - 5 min - Inmaischen

    62 °C - 30 min - Beta amylase

    72 °C - 30 min - Alfa amylase

    78 °C - 5 min - Uitmaischen

    Fermentation Profile

    Standaard 14

    19 °C - 14 days - Primary

    4 °C - 14 days - Cold Crash

    20 °C - 14 days - Carbonation

    16 °C - 14 days - Conditioning

    Water Profile

    Ca 69 Mg 5 Na 13 Cl 76 SO 81

    SO/Cl ratio: 1.1

    Mash pH: 5.44

  • Tiens, dat is vreemd, als ik het kopieer ziet het er zo uit.:/


    WMT versie 1 (added) - 9.3%

    Belgian Tripel

    Author: Walter Cordemans

    Type: All Grain

    IBU: 41 (Tinseth)

    Color: 12 EBC

    Carbonation: 3 CO2-vol

    Pre-Boil Gravity: 1.053

    Original Gravity: 1.080

    Final Gravity: 1.009

    BulldogBrewer

    Batch Size: 13 L

    Boil Size: 17.18 L

    Boil Time: 60 min

    Mash Water: 16.2 L

    Sparge Water: 4.82 L

    Efficiency: 72%

    Mash Efficiency: 77.5%


    Fermentables


    3.8 kg - Palemout 5.9 EBC

    0.5 kg - 60 min - Boil - Kristalsuiker 2 EBC


    Hops


    60 min - Boil - 10 g - Challenger BE - 6%

    60 min - Boil - 10 g - Target BE - 9.5%

    10 min - Boil - 10 g - Challenger BE - 6%

    10 min - Boil - 10 g - Goldings BE - 5.3%

    10 min - Boil - 10 g - Target BE - 9.5%


    Miscellaneous


    Mash - 1 g - Baking Soda (NaHCO3)

    Mash - 5.8 g - Calcium Chloride (CaCl2)

    Mash - 0.8 g - Epsom Salt (MgSO4)

    Mash - 1.8 g - Gypsum (CaSO4)

    Mash - 3 ml - Lactic Acid

    Sparge - 1.73 g - Calcium Chloride (CaCl2)

    Sparge - 0.24 g - Epsom Salt (MgSO4)

    Sparge - 0.54 g - Gypsum (CaSO4)


    Yeast


    1 pkg - Danstar Nottingham


    Mash Profile


    Medium + mash in

    52 °C - 5 min - Inmaischen

    62 °C - 30 min - Beta amylase

    72 °C - 30 min - Alfa amylase

    78 °C - 5 min - Uitmaischen


    Fermentation Profile


    Standaard 14

    19 °C - 14 days - Primary

    4 °C - 14 days - Cold Crash

    20 °C - 14 days - Carbonation

    16 °C - 14 days - Conditioning


    Water Profile


    Ca 69 Mg 5 Na 13 Cl 76 SO 81

    SO/Cl ratio: 1.1

    Mash pH: 5.44


    Measurements


    Mash PH:

    Boil Volume:

    Pre-Boil Gravity:

    Post-Boil Kettle Volume:

    Original Gravity:

    Fermenter Volume:

    Final Gravity:

    Bottling Volume:

    Notes:

  • Ik heb in het najaar al een Westmalle kloon gebrouwen, maar ik gebruik pilsmout en tarwe om een hele bleke te krijgen. Ik heb nu voor de zomer nog een versie, maar die is gebaseerd op wat mout en hop die ik wil wegkrijgen, dus wordt hij nu wel iets donkerder van kleur. Mijn grootste zorg is mijn gist, die ik nu aan het opkweken en zuiveren ben.


    Als maish schema neem ik 58-64-70. 58 om wat grotere proteïnen nog af te breken, maar niet de kleine, 64 omdat er blijkbaar op die temperatuur een betere toegang is tot de zetmelen. En 70 om nog verder zetmelen af te breken, die zowel body als vergistbare suikers opleveren.


    En ik gebruik decoctie. Ik weet nu niet wat de oorzaak is van dit resultaat, bovenstaande schema of het gebruik van decoctie, maar ik krijg een extractiecoëfficiënt van 90%, en een Duvel kloon die ik deze winter heb gebrouwen had een schijnbare vergisting van 92% met MJ's M44 US West Coast.


    Ik gebruik wel zelfgemaakte invertsuiker, die ik er pas na een paar dagen ga bij doen. Ik hoop zo mijn Westmalle gist een beetje rustiger aan te laten doen.

    Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.