Nieuwe techniek van brouwen met gasbubbels, zonder koken !!!

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • uit de standaard van vandaag:


  "AB InBev innoveert


  Modern bier brouw je met gasbubbels

  De biergigant AB InBev heeft een nieuwe techniek ontwikkeld die het brouwen energie-zuiniger maakt. Daarbij wordt stoom vervangen door gas. Iedereen mag de innovatie gebruiken.

  Van onze redacteur Karsten Lemmens

  LeuvenBier brouwen is een traditionele stiel met heilige huisjes waar je niet zomaar aan raakt. Toch sleutelt AB InBev aan dat eeuwenoude ambacht. De Europese innovatie-afdeling van het bedrijf ontdekte namelijk dat je ook bier kunt maken zonder het te laten verdampen.

  Bij de productie van bier kookt men wort en hop, waarbij de verdamping van het vocht ertoe leidt dat onaangename aroma’s uit het brouwsel verdwijnen. ‘Dat krijgen brouwers al honderden jaren met de paplepel ingegeven’, zegt David De Schutter, de directeur van de Europese innovatie-afdeling. ‘We hebben gemerkt dat het creëren van gasbubbels in plaats van dampbubbels al genoeg is.’

  Tijdens het kookproces voegden de onderzoekers gassen, van stikstof tot CO2, aan het brouwsel toe. De bellen die dat veroorzaakte, bleken de foute aroma’s even efficiënt te verwijderen als de bellen van het verdampingsproces, dat veel bijkomende hitte vereist. ‘Dat betekent dat je bier kunt brouwen met veel minder energie’, zegt De Schutter. Hij schat dat de techniek een besparing van gemiddeld 10 procent op het totale energieverbruik kan opleveren.


  ‘De drijfveer hier is duurzaamheid, eerder dan de portefeuille. Ik was teleurgesteld hoe weinig energie voorstelt in de prijs van bier brouwen’ David De Schutter Directeur Europese innovatie-afdeling

  De Schutter beklemtoont dat de nieuwe techniek de smaak van het bier op geen enkele manier ­beïnvloedt. ‘Anders zou dit niet gebeuren’, zegt hij. ‘En omdat we minder hitte moeten geven tijdens het kookproces, zou het kunnen dat het bier langer vers blijft. Maar dat moet op termijn blijken.’

  Dat wil volgens hem niet zeggen dat AB InBev een manier heeft gevonden om de winstmarges op bier te vergroten. ‘Daar moet je niet te veel van verwachten’, klinkt het. ‘Ik was teleurgesteld hoe weinig energie voorstelt in de prijs van bier brouwen. De drijfveer hier is duurzaamheid, eerder dan de portefeuille. Anders zou het veel makkelijker zijn om iedereen mee te krijgen.’

  Tot in Afrika en Brazilië

  Want de Leuvense brouwer wil de wereld er wel degelijk van overtuigen. Ook al nam hij er onmiddellijk een patent op toen hij in 2013 met het onderzoek startte, toch mag iedereen het idee gebruiken. AB InBev stelt de techniek vandaag publiekelijk voor aan de brouwerijgemeenschap op het congres ‘International Trends in Brewing’ in Gent en gaat er vervolgens licenties voor aanbieden.

  Van de grote brouwerijen verwacht het bedrijf ‘een faire vergoeding voor de licentie’, die het belooft geheel te herinvesteren in onderzoek en ontwikkeling naar duurzaamheid. Maar kleine brouwerijen, van minder dan een miljoen hectoliter per jaar, moeten er niets voor betalen. ‘De middel­grote brouwerijen in België vallen daar allemaal onder’, zegt De Schutter. Op die manier wil AB InBev de drempel om de techniek te adopteren verlagen, want er staan ook investeringskosten in de brouwinstallaties tegenover. Die zouden na twee jaar al terugverdiend kunnen zijn.

  Dat AB InBev de werkwijze moet delen, is een eis van Europa, dat 800.000 euro steun toekende om de techniek te ontwikkelen. Maar de brouwer beklemtoont dat hij zelf een veelvoud van dat bedrag heeft geïnvesteerd en dat het delen een eigen keuze is. AB InBev stelt de vrijgevigheid voor als een morele plicht, met de vergroening van de hele biersector als doel. ‘Als alle brouwers deze techniek gebruiken, dan kunnen we de voetafdruk van de industrie gevoelig naar beneden brengen’, klinkt het.

  AB InBev zelf gebruikt de techniek intussen in een van de drie brouwzalen in Jupille, in de brouwerij van Magor in het VK, maar ook al in brouwerijen in Brazilië, Afrika en Australië. De bedoeling is ze gradueel over alle vestigingen uit te rollen.

  120.000 gezinnen

  Als het zover is, zou het bedrijf evenveel energie hebben bespaard als 120.000 gezinnen jaarlijks verbruiken. De waterbesparing zou goed zijn voor 1.200 olympische zwembaden.

  Rest nog de vraag of de anderen in die traditionele sector er wel voor openstaan. Zullen ook de trappist-brouwende monniken hiervoor te vinden zijn? ‘Zij volgen de actualiteit erg goed’, zegt De Schutter. ‘Zij gaan in de eerste plaats voor kwaliteit. En als deze technologie bewijst dat je bier langer vers blijft, dan denk ik dat elke brouwer ervan overtuigd zal zijn.’"

 • Ze koken nogwel. Dus blijven de IBU’s hetzelfde.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

  Edited once, last by Steinie ().

 • Ja, maar de duur tussen ontwikkeling en in productie nemen mag je niet onderschatten. Je hebt een idee, werkt het uit tot een werkend concept en vraagt een patent aan. Pas daarna begint het feitelijke werk om het ook in de praktijk om te zetten en dat kan een paar jaar duren, afhankelijk van de budgetten dat je er voor vrijmaakt.

  Corona, mondmasker, dag baard ;(

 • Dus ik denk dat men nog kookt, maar gewoon minder hard. Eventueel geen rollende kook meer.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Zonder koken geen isomerisatie van alfazuren uit de hop.

  Niet helemaal juist. Er is wel degelijk isomerisatie tot +/- 80°C. Daarna is het echt de moeite niet meer. Uiteraard heb je minder omzetting bij 80°C als bij 100°C en in IBU's gaat het niet zoveel schelen, maar hou er ook rekening mee dat het niet alleen de geïsomeriseerde alfazuren zijn die voor bitterheid zorgen.

  Corona, mondmasker, dag baard ;(

 • Dus ik denk dat men nog kookt, maar gewoon minder hard. Eventueel geen rollende kook meer.

  Niet helemaal juist. Er is wel degelijk isomerisatie tot +/- 80°C. Daarna is het echt de moeite niet meer. Uiteraard heb je minder omzetting bij 80°C als bij 100°C en in IBU's gaat het niet zoveel schelen, maar hou er ook rekening mee dat het niet alleen de geïsomeriseerde alfazuren zijn die voor bitterheid zorgen.

  Vermoedelijk doen ze aan gefractioneerd koken onder druk voor de isomerisatie van hop (als ze al hop gebruiken en geen extract).
  Vb ze zouden na hun nieuw net niet kook proces een deel spoelwater of wort afzonderlijk kunnen nemen daar de hop bijdoen en deze onder druk bij 130°C koken, Hierdoor heeft men een veel hoger isomerisatie rendement en hoeft men zelfs niet zo lang te koken

  Citeer

  Raising the boiling temperature
  decreased the time to reach the maximum concentration of
  iso-alpha-acids significantly. At 110 °C 90 min, at 120 °C 70
  min und at 130 °C only 20 min.  Bron (voor de geïnteresseerde)