There are 63 replies in this Thread. The last Post () by Ronnie.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Cies, 'k heb een vraagje.

    't mijne staat nu sedert woensdag al mooi te gisten met de hoofdgist kwam soms tot 20,3° en zakte tot 19,7° om dan weer bij te warmen, allemaal mooi geregeld middels de klimaatkast.


    - Vanaf wanneer zou ik na die start hoofdgisting mogen zakken naar die 15° ? Ik schat 4 dagen in totaal?, dus ergens zondag stoppen met 20°.

    - Dat zakken naar 15° in hoeveel dagen eer de 15° te handhaven? en in stapje van bijv. 0,5°C/halve dag?

    Mijn laatste Orval dateert nog van toen ik een gistkast had in m'n garage, die alleen maar kon warmen, maar nu kan ik dat gemillimeterd doen, vandaar de vraag.

    Maar da ging ook prima!

  • Die 15° stap pas ik maar toe bij de lagering. Hoofdgisting doe ik gewoon op 20° tot hij uitgegist is (ifv vergistingsgraad van je gebruikte gist). Dan in een weekje naar 5°, afhevelen en dan pas lageren met Orvalkuur op 15°.

  • Voor de Orval opkweek: een flesje Orval bij het uitschenken de laatste cm er in laten en daar met een rietje een 3 a 4 cm appelsap bijdoen en goed walsen. Het appelsap is zo een kartonnen brikje van 20 cl.

  • Moet waarschijnlijk zonder bewaarmiddelen zijn.

    Is van Minute Maid (en die is van de coca-cola group!) , volgens tekst op de verpakking 100% fruitsap, zonder additieven, geopend kan 4 dagen koel bewaard.


    'k Gebruik die al jaren zo om bodems op te kweken.

  • Cies, hoever staat uwen Orval nu?

    de mijne is nog steeds aan de nagisting bezig en waterslot ploft heel traagjes maar blijft zo...

    zit nu op 2,3°Pt = SG 1009 gemeten met grote densimeter speciaal voor einde gisting, gaat maar tot 7°Pt is voor een kolf van 25 cl !, maar ik kan het nu er geen schuim meer opstaat mooi in 't gistvat meten. Moet nog 2tal weekjes verder gisten... desnoods gistkast effe paar °C warmer zetten als ie dan nog niet stil ligt.

  • Ga dit weekend ook eens een poging tot orval kloon wagen met wat ik nog op voorraad heb. Welke hoofdgist zou volgens jullie het meest geschikt zijn: Nottingham, BRY-97 of M29 (french saison)?

    Ik neig naar Nottingham want die laat volgens mij het meeste restsuikers voor de brett, maar wat denken jullie?

  • Ga dit weekend ook eens een poging tot orval kloon wagen met wat ik nog op voorraad heb. Welke hoofdgist zou volgens jullie het meest geschikt zijn: Nottingham, BRY-97 of M29 (french saison)?

    Ik neig naar Nottingham want die laat volgens mij het meeste restsuikers voor de brett, maar wat denken jullie?

    Geen van de twee de BRY is veel te clean en de M29 is een saison gist, je gaat beter voor een (belgische stijl) abdijgist.
    En de brett heeft in principe zelfs geen restsuikers nodig, de lekkere smaken worden voornamelijk uit esters, fenolen en ander bijproducten gemaakt.

  • Voor de eerts gisting:

    Ofwel opkweken van bodempjes Rochefort (de lichtste, daar meest kans op levende gistcellen maar die kun je moeilijkst krijgen, dus 1 trapje hoger nemen)

    Ofwel Belgian Ardennes va Wyeast.


    De 2de gist is dan de Orval Brett opkweken wanneer uw eerste gisting aan het uitbollen is, in begin op 17...18°C n dan 2 a 3 weken op 15.

    Pas daarna bottelen.

  • bedankt voor de tips. maar ik wil eerst wat ingrediënten opwerken, dus ga geen nieuwe gist bestellen of opkweken. Heb ook nog 2 pakjes lagergist liggen, dus zal het een lager-experimentje worden. Orval kloon zal dan voor de kerstvakantie zijn.

  • Slecht nieuws :(


    M'n Orval versie die al een hele tijd in hergisting stond en maar niet wilde hergisten bleef zoet van de bottelsuiker, maar bleek nul komma nul de botten hergist :(

    Heb zelfs alle flesjes opengedaan beetje suiker erbij ... rien d'avance...


    t' probleem is nu uitgekomen... ikke beschaamd! :blush::blush:

    Bleek dat zakje suiker dat veilig bewaard is in een steriliseerbokaal toch wel geen echte suiker, maar speciale confituursuiker te zijn! 't is zo een suiker waar je maar de helft moet gebruiken of zoiets om confituur te maken met minder suiker dus minder calorieën!!! X(


    Bijgevolg mag ik naar de supermarkt gewone kristalsuiker gaan halen, en ga deze namiddag nieuw stroopke maken. Met spuitje beetje bier uit de flesjes en er overal een dosis echte suiker er in!


    Tommetoch...

  • Deze morgen de 3 1/2 bakken alle flessen leeggegoten en gespoeld.

    Moet dus een nieuw brouwsel maken :(

    Maar: ze hebben onderwijl toch wat hergist en heel veel gist had zich flink abnormaal flink vermenigvuldigd in de flessen!

    Maar bier niet OK hoor echt een vieze smaak <X