Het forum zit niet langer op facebook

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Ja, maar die vragen stellen ze niet op het forum en dat begin je serieus te merken aan het aantal posts. :( Ik kan in de statistieken bijna dag op dag aantonen wanneer bijvoorbeeld de "Hobbybrouwers België" groep werd opgericht.

  En dan kom je in een negatieve spiraal terecht : minder posts = minder inhoud = minder bezoekers = nog minder posts. Ik ga eerlijk zijn, als de zaken blijven voortgaan zoals nu, dan zitten er binnen een paar maand maar een handvol leden meer op het forum. :(

 • Ik ben lid van een paar hobbybrouw-groepen op facebook en in mijn ervaring zijn het merendeel van de posts gewoon mensen die te lui zijn om zelf 5 minuten opzoekwerk te verrichten. Telkens dezelfde vragen die terugkomen.

  Elke beginner heeft inderdaad dezelfde beginnersvragen. Is niets mis mee. De ervaren liefhebbers zijn vaak vergeten dat ze ook ooit onwetend begonnen zijn, vergeten dat ze toen wel antwoorden kregen op hun vragen, en dan moet je als beginner op dit forum lezen dat je lui bent? :thumbdown:

 • Er bestaan zeker en vast geen domme vragen, en de beginners mogen me altijd de oren van de kop vragen. Soms is het, zeker als je pas met de hobby begint, niet zo makkelijk van door de bomen het bos nog te zien en is het makkelijker van gewoon de vraag opnieuw te stellen. En inzichten veranderen wel eens dus af en toe nog eens dezelfde vraag stellen kan gerust geen kwaad. ;)


  (ik denk dat aatjebanaantje het niet had op de beginners die hier hun vragen stellen dan wel op de manier waarop ze op facebook worden gesteld :) )

 • Ik beschouw mezelf ook nog steeds als beginner hoor. Echter, als je 4-5 keer dezelfde vraag per dag ziet terugkomen in een fb-groep dan stel je je wel vragen.

  Nu, dit is een deel van onze "moderne" mentaliteit en facebook werkt dit natuurlijk wel enorm in de hand. Wie scrollt er tegenwoordig nog enkele dagen terug op fb?

  Kortom, voor clickbait en leuke foto's van je bier of installatie is fb super, indien je echt informatie wilt opzoeken is een forum vele malen beter.

 • Vreemd dat er in het NL forum ook precies wat daling zit in het aantal posts. Hebben ze daar ook zo'n FB groep?

  Anderzijds is er voor hobbyisten veel meer 'off the shelf' verkrijgbaar: voor 3-400 euro een all in installatie à la Easybrew of Brewmonk. Maakt dat er veel minder moet geknutseld worden. Moutpakketten met alles erbij...

  En idd wat luie mentaliteit.

 • Hebben ze daar ook zo'n FB groep?

  Er zijn een paar Nederlandstalige FB bier & brouw groepen, niet erg interessant wat mij betreft. Het steeds herhalen van vragen komt mede door het FB format dat het iets terug zoeken op de tijdlijn niet stimuleert.


  Het zelfde zag je vroeger ook op USENET, maar daar werd in ieder geval de wekelijkse FAQ gepost. Ook zijn er in de FB groepen ook maar weinigen die echt inhoudelijke antwoorden (kunnen) geven.


  De enige echt interessante FB groep is Milk The Funk met een mooie mix van harde wetenschap, schone kunst van gemengde fermentatie, glimmende wieldoppen op heftrucks en hobbyisten en professionals door elkaar. Het is eigenlijk jammer dat het daar zit en niet op b.v. Burgundian Babble Belt waar ooit de eerste aanzetten zijn gegeven. Het Funk wiki is ook erg goed.


  Ingo

 • Ik hoop van harte dat er hier op het forum toch genoeg gebruikers/bezoekers blijven, want dit blijft voor mij nog altijd één van de beste informatiebronnen (naast een aantal buitenlandse fora en andere brouwsites) voor mezelf als hobbybrouwer.

 • Ja, maar die vragen stellen ze niet op het forum en dat begin je serieus te merken aan het aantal posts. :( Ik kan in de statistieken bijna dag op dag aantonen wanneer bijvoorbeeld de "Hobbybrouwers België" groep werd opgericht.

  En dan kom je in een negatieve spiraal terecht : minder posts = minder inhoud = minder bezoekers = nog minder posts. Ik ga eerlijk zijn, als de zaken blijven voortgaan zoals nu, dan zitten er binnen een paar maand maar een handvol leden meer op het forum. :(

  Kop op Walter.. voor mezelf zou de teloorgang van dit forum een echte ramp zijn.. zoals net nog post ik een vraag over blaugies vanop de trein en tegen dat ik thuis ben, heb ik vier antwoorden.. dat is warm en fijn.. heb een tijd Nederlandse fora gevolgd , maar die zijn me toch te schreeuwerig en zeker niet zo snel en vertrouwd als jullie allemaal hier.. recepten die ik via hier krijg zijn er minder, maar ze zijn wel kwalitatief beter en hebben veel extra toelichting.. we moeten ook niet met 1000 zijn, toch ? Maar ook voor de ervaren brouwers en zeker voor jou als admin , moet het ook boeiend blijven , natuurlijk.. ik kan alleen maar zeggen dat ik door dit forum volgende brouwstappen heb kunnen zetten , anders was ik misschien wel opgehouden.. Dat is grotendeels jullie verdienste !

  Verder meen ik dat 2 dingen spelen: ik denk dat de hobbybrouwershype zo stilaan over zijn hoogtepunt zit.. dat zie je ook net aan die goedkopere apparatuur , die wordt ontwikkeld op een moment dat de vraag enorm is , maar tegen dat de productie en verdeling gevolgd zijn, is de hype soms al over zijn hoogtepunt.. dat verwacht ik nu niet meteen dit jaar , maar je zal zien dat het aantal hobbybrouwers de komende jaren sterk zal afnemen.. maar ook dan hoop ik dat dit forum zal blijven voor de overlevers..

  Verder nog 2 dingen: de gasten die verder pogen te evolueren naar een professionele brouwerscarrière, stoppen met hobbybrouwen.. ( hoorde vandaag nog collega wiens zoon nu bij vanderghinste werkt klagen over al die hobbybrouwersspullen die nog bij haar thuis stof liggen te vergaren) en verdwijnen dikwijls uit de fora.. dat is een groot gemis, want elk forum heeft zijn professional ( chemicus, gediplomeerde brouwer, zijn eigen "serge".. ) nodig .. verder zie je ook meer professionele betalende platformen ontstaan als Brew Your Own, vb.. Ben ik door dit forum nu ook lid van en dat is natuurlijk ook super aantrekkelijk en visueel ook erg attractief, maar toch minder communicatief als dit forum.. voor mij een perfecte aanvulling , maar het verdeelt je aandacht natuurlijk wel meer..

  Dus bij deze nogmaals mijn uitdrukkelijke dank voor dit voor mij zeer waardevol initiatief.. ik hoop hiermee alweer terug wat meer leven in de brouwerij gebracht te hebben en kijk al uit naar de eerste "dwarse" opmerking hierbij van homoeccentricus:thumbup::drinken: schol !!!

 • Ik denk niet dat de hobbybrouwershype over zijn hoogtepunt is. Op het Nederlandse forum zie ik regelmatig nieuwe leden met beginnersvragen: ze hebben pas een halfautomatische brouwketel gekocht en een moutpakket, beginnen heel enthousiast te brouwen,maar wanneer het jongbier in het gistvat zit, weten ze niet hoe het verder moet. In plaats van zich eerst goed in te lezen, posten ze dan maar hun vragen op het forum. Niets mis met vragen stellen en natuurlijk help je die mensen verder, maar ik vind het een rare manier voor iemand die met een hobby start: wel investeren in apparatuur, maar geen tijd willen steken in wat achtergrond. Vaak zie ik dat in Nederland nieuwkomers al heel snel doorverwezen worden naar de wiki of een opmerking krijgen van 'zoek maar op het forum, hierover is genoeg te vinden'. Dat is net echt vriendelijk en behulpzaam.

  Ik ben niet aangesloten bij een club, maar heb veel al doende geleerd en uit boeken in de tijd toen er nog geen internet was.

  Ik brouw al heel wat jaren, maar heb de laatste jaren op het Vlaamse forum enorm veel bijgeleerd. Je krijgt snel een degelijk antwoord op je vragen, ook als je een absolute beginner bent.

  Sinds ik op dit forum zit, ben ik in contact gekomen met verschillende collega's-hobbybrouwers uit de omgeving. Regelmatig komt er iemand op bezoek, soms eens mee brouwen, en zo leer je van elkaar en kan je anderen ook raad geven. Die contacten zou ik zonder dit forum niet hebben.

  Ik kijk al uit naar de VHM in juni!

 • In plaats van zich eerst goed in te lezen, posten ze dan maar hun vragen op het forum. Niets mis met vragen stellen en natuurlijk help je die mensen verder, maar ik vind het een rare manier voor iemand die met een hobby start: wel investeren in apparatuur, maar geen tijd willen steken in wat achtergrond. Vaak zie ik dat in Nederland nieuwkomers al heel snel doorverwezen worden naar de wiki of een opmerking krijgen van 'zoek maar op het forum, hierover is genoeg te vinden'. Dat is net echt vriendelijk en behulpzaam.

  Als er naar de juiste plek in het wiki word verwezen lijkt me dat geen probleem, het antwoord wordt er niet anders om, alleen maar wiki roepen heeft inderdaad geen pas.

  Nu moet ik me enige regelmaat verdiepen in allerhande materie waar ik niets van weet of snap. Het grootste probleem daarbij is het overmatige gebruik van 'jargon' bij kenners en specialisten. Hierdoor wordt het best lastig om de juiste vragen te stellen, domweg omdat je het jargon niet ken, of de juiste zoekterm niet kent. Ik kan me dus ook voorstellen dat het voor een beginnend brouwer niet altijd even makkelijk is, zeker met de hoeveelheid schijnbaar tegenstrijdige informatie die te vinden is.


  Ingo

 • Vreemd dat er in het NL forum ook precies wat daling zit in het aantal posts. Hebben ze daar ook zo'n FB groep?

  Zelfs nog een veel grotere als in België. Ik had ook de indruk dat het daar een stuk rustiger is dan pakweg een jaar of twee geleden, maar daar kan ik natuurlijk weinig over zeggen aangezien ik er geen statistieken van heb.


  Kop op Walter.. voor mezelf zou de teloorgang van dit forum een echte ramp zijn..

  Voor u niet alleen, ik zou begot niet weten wat te doen met alle vrije tijd ^^ Maar ik heb die tijd er altijd heel graag in gestoken. Toen ik er bijna 9 jaar geleden mee begon was dat als een reactie op de Nederlandse fora waar we als Belgen niet echt onze draai vonden. Ik had zoiets van "Dat kan nu toch niet dat hét land van het bier niet eens een deftig hobbybrouwforum heeft?" en daarom ben ik er ook mee gestart. Maar mijn verdienste is het openhouden van het platform, de inhoud is jullie verdienste :thumbup: Een goed forum is een plek waar iedereen zijn vraag durft te stellen. Een goede community vangt zijn (beginnende) medebrouwer op, beantwoordt de vele vragen en laat nieuwelingen zelfs eens mee in de brouwpot roeren. En daar hebben jullie allemaal op een of andere manier in de laatste 9 jaar voor meegezorgd. Ik durf gerust te stellen dat enkele succesvolle kleine profbrouwers hun eerste stapjes hebben gezet dankzij dit forum. :)

  De huidige, eerder neerwaartse, tendens is deels uit te leggen door faecesboek maar ook inderdaad door het professioneel gaan van enkele leden die veel postten. Die hebben nu uiteraard heel wat anders te doen als dit forum :). En je hebt ook een natuurlijk verloop. En eerlijk is eerlijk, het is ook deels mea culpa door de keren dat ik het forum softwaregewijs op z'n kop heb gegooid :blush: maar daardoor hebben we nu wel een modern platform waar we mee aan de slag kunnen :cool:

  Waar ik intussen mee begonnen ben is de wikipagina aan te vullen met hoppen waar ik al mee heb gebrouwen. Voorlopig enkel met "standaard" informatie, maar ik zou dat graag uitbreiden. Hetzelfde zou ik voor moutsoorten willen doen en ook de gisten. Er is namelijk iets speciaals aan onze wikipagina, en dat is het volgende : el dorado . Zoals je kan zien herkent de software dat als iets waar een wiki artikel over is geschreven en door op "el dorado" je muis te zetten zie je een kleine tekstbox met wat info erover en als je op de link klikt open je de wikipagina ervan. Veel makkelijker als dat kan ik het niet maken voor iedereen :) Ik ben er van overtuigd dat het aanbieden van veel en goede informatie een punt kan zijn waar dit forum zich kan onderscheiden van de faecesboeken en dergelijke én ervoor zorgen dat de community hier ook levendig blijft :thumbup:

 • Ik durf gerust te stellen dat enkele succesvolle kleine profbrouwers hun eerste stapjes hebben gezet dankzij dit forum.

  waarschijnlijk is zelfs een homebrewshop ontsproten mede door dit forum!:thumbup:


  betr. FB:

  zelf 'zit' ik ook niet meer op FB, zoals hier reeds gezegd wat teveel dezelfde vragen.

  Wat wel de kracht is van FB is de eenvoud om foto's te posten... nog een punt om dit forum te optimeren denk ik

 • Zal waarschijnlijk aan mij liggen, maar ik vind het omslachtig om eerst screenshot te nemen, weten waar die file staat, en vervolgens in het forum up-te-loaden...ik forum voor 99%via mijn gsm...weet iemand een snellere manier?

  als je bedoelt hoe je een foto moet verkleinen, gewoon ff in de app store zoeken op 'foto verkleinen'. Apps zat, al werkt de ene natuurlijkal wat makkelijker dan de andere

 • Ik heb zelfs nog nul komma noppes van een installatie, maar durf toch te stellen dat ik meermaals per week het forum bezoek en me al aardig wat ingelezen heb. Als de installatie er éénmaal is, dan hangt het succes van mijn eerste bier dan ook volledig van jullie af. 8o8o


  Maar ik wil zeker geen druk op iemands schouders leggen hoor. 8o

 • Aha tapatalk is terug, dat gaat voor mij terug meer activiteit betekenen. Ik had het in de tijd voorspeld dat ik minder op het forum ging zitten zonder tapatalk en hoewel de content hetzelfde bleef, was ik idd veel minder actief geworden. De grote verhuisprojecten/huizenjacht, adopteren van een puppy en dus 6 maand niet meer gebrouwen zit er ook voor iets tussen ;-) Nu we gesetteld zijn denken we weer aan brouwen, kan niet beter vallen die terugkomst van tapatalk :-)


  Nog even on topic: De dalende trend van forumbezoeken zit niet alleen in de brouw-categorie hoor :-) Ik volg redelijk wat fora en je ziet het overal. Ik heb ook nauwe kennissen die beheerder zijn van een groot motor-forum en die zegt net hetzelfde: facebook en andere social media is een dooddoener voor het forum. Die heeft ook de facebookpagina zien groeien en tegelijk de forumactiviteit zien afnemen. Zelf richt ik mezelf niet tot facebook voor vragen want het is altijd hetzelfde: opvolgbaarheid is veel slechter, geen overzicht EN het gene waar ik me het meeste aan stoor: de mentaliteit. Om 1 of andere reden heeft iedereen een veel grotere mond op sociale media.. Neem de popcorn erbij en ga eens kijken naar de fb-pagina van HLN bijvoorbeeld.. WTF is me dat zeg! Dit is een extreem voorbeeld maar toch merk je die "aller, da weet toch iedereen en wa durft gij hier te zeggen"-mentaliteit op facebook toch altijd dat tikkeltje meer aanwezig is. Maargoed, voor mij is een forum nog altijd de beste manier om een database aan info op te bouwen.

 • Vanavond op advies van Arjen Lubach, Facebook account beëindigd............

  Best meteen ook je Google account opzeggen. Via Maps traceren die zelfs waar je bent geweest.


  Zelf lig ik er niet zo wakker van, Big Brother houdt ons al langer in de gaten en op veel meer manieren als je denkt. Dat facebook gegevens uitlekken naar 3e partijen is natuurlijk uit den boze en toont ook weer mooi aan dat je niet alles online te grabbel moet gooien.


  Ook hier op het forum moeten we af en toe een lid de goede raad geven om niet zomaar gsm nummers, e-mail adressen en adresgegevens op de openbare gedeelten zetten. Je profiel is op het forum beschermd in die mate dat enkel geregistreerde leden je profiel kunnen bekijken. Gasten kunnen enkel onderwerpen lezen in alle delen behalve het staminee. De marktplaats is om die reden ook afgesloten voor hun. Eventuele suggesties om dit nog te verbeteren zijn altijd welkom.