There are 96 replies in this Thread. The last Post () by Steinie.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Geen ‘blup’ te zien. ;) heeft dan ook nooit een kelder gezien. Staat in de gang onder de trap. Heeft dus al een aantal keren een hittegolf meegemaakt.

 • 6gr suiker per liter gebruiken of is dit te weinig en bottelgist. Zal zeker uitgegist zijn na 1,5 jaar.

  6 gram is voldoende dan speel je 100% op zeker, zelfs al wordt er nog een beetje extra CO2 gevormd.
  Trouwens 6 gr is eigenlijk volgens het grote stijlboek (1.8 a 2.3 vol CO2) eigenlijk al teveel ondanks dat je eind gistingstemperatuur zeer hoog is geweest tgv de hete zomer's
  Als de maximum temperatuur van het vat 35°C is geweest en je houd rekening met de overgebleven opgeloste CO2 bij die temp, dan zou zelfs maar 3.9 a 5.6 gr bottelsuiker mogen gebruiken volgens het grote stijlboek.
  (maar we zijn geen stijlboek fanaten en doen toch steeds ons eigen ding ;) )

 • Tof om te zien wat er straks (als het goed is) van mijn eigen Vlaamsbruin/rode gaat worden, Steinie! Ik zou denk ik ook gewoon gaan bottelen, eventueel met iets van filter om je hevel. Het beetje restanten zal wel uitzakken toch?


  Mijn eigen plan is, het merendeel bottelen en een liter of vijf donker en dicht wegzetten in een dame Jeanne voor een volgende keer. Je weet nooit wat voor mirakels zich nog gaan afspelen in zo'n bier 🤗


  Trouwens: Kja.zE? Waar staat dat voor?

 • Trouwens: Kja.zE? Waar staat dat voor?


  Kersen. ;) (Dialect). De bedoeling was om met het basisbier een kersenbier te maken d.m.v. de sensations en aan de andere kant een Vlaams roodbruin. Het kersenbier was geen succes doordat de Cherry sensation niet de nodige smaak gaf. Hopelijk is het andere deel, roodbruin, wel lekker.

  Als ik ooit eens een kriekenbier maak zal dit Zouër kja.ze (zure kersen) heten. Ik denk trouwens dat wij Vlamingen de enige zijn die voor ‘zure kersen’ een aparte naam hebben namelijk ‘krieken’.

 • Voila, gedaan met bottelen. Gebotteld met 6gr/Liter suiker.De Roeselare blend heeft er nog 6 SG-puntjes afgesnoept na anderhalf jaar. Geëindigd op 1012. Er zit een zurig smaakje in dat naar mijn smaak zeker oké is en niet overdreven. Dus na de hergisting zeker 'onmiddellijk' te drinken. Ben benieuwd. Deze ga rond november nog eens brouwen dan hebben we voor de zomer van 20218-> weer een verfrissend biertje.


  vlaamshobbybrouwforum.be/index.php?attachment/2084/

 • Geen probleem. Heel mooi naar de bodem gezakt door de koude lagering. Heb ongeveer 2 cm in de DJ gelaten om zeker te zijn dat ik niets meehad. Gewoon hevel met ‘antidroesemdingske’.

 • Gisteren al eentje geproefd. Vreemd, na meer dan 14 dagen met bottelgist nog steeds zeer weinig CO2.

  Gistkast is niet vrij dus ik ga de flessen een 14-tal dagen in de keuken zetten.

  Smaak zit wel goed.