Om de Sensation Cherry uit te testen heb ik onderstaand receptje samengesteld.
De mouten(THT: 2016-2017) en hop(oogst 2015)die ik gebruik, moeten dringend op.
Bij 10 liter van het bekomen jongbier, ga ik de cherry bijvoegen. De overige liters ga ik zo bottelen.
Het zou een roodbruin biertje moeten worden, wat moutig met weinig bitterheid zodat de kersensmaak er toch door komt. Voorlopig staat het EBC op 50. Tijdens de maisch evalueer ik de kleur en als het niet donker genoeg is doe ik er nog wat Carafa bij op 10 min einde maisch..
Graag jullie menig. Ik kan nog wat wijzigen aan de hoeveelheden.
BROUWPLANNER 2.03 RAPPORT - Datum Export: 24/01/2018 16:21:52
Naam van het bier : Kja.zE
Type van het bier : Rood-bruin Kersenbier
Brouwvolume : 18 liter
Extractie-efficiëntie : 70%
Voorspelling begindensiteit : 1062,3 SG /15,3 °P /15,8 Brix
Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1015,5 SG /4,1 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 6,2%
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 14 IBU / 50 EBC
STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof EBC kg % Gewicht
Pilsmout 3 3 3,300 65,6%
Aromamout (Amber 50) 49 0,450 08,9%
CaraPils 5 5 0,500 09,9%
Biscuit mout 50 58 0,300 06,0%
Munich mout 15 15 0,300 06,0%
Weyermann Special W® 280-320 EBC 300 0,130 02,6%
Carafa® Special type 1 800-1000 EBC 900 0,050 01,0%
MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (Z) Zacht
Maischwater : 20,1 liter aan 67 °C
63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))
72,0°C gedurende 35 min (a amylase (body) )
Filterspoelen: ga naar 75° à 78° C
Totaal spoelwater : 6,6 liter aan max 80 °C
Spoelen tot : 1015 SG (Of 4,0 °P of 4,2 Brix)
HOPPEN
Totale kooktijd : 60 minuten
Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
Hallertauer Mittelfrüh (A) BLM 4,2% 25 0' 12,8
EastKent Golding (A) BLM 5,5% 15 55' 1,4
KRUIDEN / ZOUTEN / KOOKADDITIEVEN
Additief Aantal Eenheid Toev. na..'
Carafa® type 1 900 EBC 30,0 g Eventueel na eval. Kleur Maish 50'
Natural Sensation Cherry 10,0 g 10 l wort bij bottelen
Iers mos 4,0 g 45 koken
VERGISTING
Gistnaam : Danstar Nottingham Ale
Gisteigenschappen : Zuivere Gist, medium eindSG, heeft Rochefort trekjes.
Advies temp. : 20
Instructie gist : 13 gram rehydrateren in vooraf gekookt water afgekoeld tot 25°C
/pre>