death by coconut

There are 19 replies in this Thread. The last Post () by mbroek.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Volgende week dinsdag staat mijn volgende brouwsel op de planning. Het recept heb ik uit BYO-magazine gehaald en een beetje aangepast naar wat ik had liggen en wat ik kan vastkrijgen. Kan ik de carafa special type 3 vervangen door dingemans ontbitterde zwarte mout mroost 1400? Dit omdat de carafa special 3 niet in stock is bij Niels :).

    Dit brouwsel zal meteen ook een test worden voor de brewferm sensations chocolate: Ik ga 3/4de bottelen met de chocolate en 1/4de zonder. Hieronder het recept.

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    Naam recept

    Death by coconut

    Brouwdatum

    Bierstijl

    Porter (Robust)

    Volume

    19,0 l

    Begin SG

    1,074 SG

    Berekende kleur (Morey)

    98 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    25 IBU

    Brouwzaalrendement

    75,0 %

    Kooktijd

    90 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    17,00 l

    Gedemineraliseerd water

    1,6 g

    CaCl2

    1,50 g

    CaSO4

    1,10 ml

    Melkzuur

    11,61 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    49 mg/l

    1 mg/l

    3 mg/l

    7 mg/l

    28 mg/l

    51 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    5,40 kg

    Pale Ale mout

    Dingemans

    7 EBC

    83,8 %

    0,35 kg

    Dark Crystal mout

    Thomas Fawcett and Sons

    300 EBC

    5,5 %

    0,22 kg

    Chocolademout

    Dingemans

    900 EBC

    3,4 %

    0,21 kg

    Chateau café

    Castle malting

    500 EBC

    3,2 %

    0,13 kg

    Swaen Munich Dark

    De Swaen

    20 EBC

    2,0 %

    0,13 kg

    Carafa Special III

    Weyermann

    1400 EBC

    2,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    1

    68,0 °C

    1 min.

    60 min.

    2,6 l/kg

    2

    78,0 °C

    1 min.

    5 min.

    2,6 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    14,1 g

    Columbus

    bellen

    16,5%

    60 min.

    25,0 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    5,00 g

    Iers mos

    klaringsmiddel

    koken

    5,00 g

    WYeast gistvoeding

    anders

    koken

    600,00 g

    kokosnoot (gedroogd)

    kruid

    nagisting/lagering

    1,00 g

    Natural sensation: chocolate

    smaakstof

    bottelen

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    1,0 pak(ken)

    California Ale (WLP001)

    bovengist

  • Dit is voorlopig het recept dat ik morgen ga brouwen. Na het proeven van het origineel heb ik de hoeveelheid kokosnoot toch maar een deel verlaagd. Constructieve kritiek wordt geapprecieerd :)


    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    016

    Naam recept

    Death by coconut

    Brouwdatum

    31-01-2018

    Bierstijl

    Porter (Robust)

    Volume

    20,0 l

    Begin SG

    1,074 SG

    Berekende kleur (Morey)

    106 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    25 IBU

    Brouwzaalrendement

    75,0 %

    Kooktijd

    100 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    17,89 l

    Gedemineraliseerd water

    1,68 g

    CaCl2

    1,58 g

    CaSO4

    1,16 ml

    Melkzuur

    11,79 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    49 mg/l

    1 mg/l

    3 mg/l

    9 mg/l

    28 mg/l

    51 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    5,00 kg

    Pale Ale mout

    Dingemans

    7 EBC

    81,0 %

    0,37 kg

    Dark Crystal mout

    Thomas Fawcett and Sons

    300 EBC

    6,0 %

    0,23 kg

    Chocolademout

    Dingemans

    900 EBC

    3,7 %

    0,22 kg

    Chateau café

    Castle malting

    500 EBC

    3,6 %

    0,20 kg

    Ontbitterde zwarte mout

    Dingemans

    1400 EBC

    3,2 %

    0,15 kg

    Münchenermout

    Dingemans

    15 EBC

    2,4 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    1

    68,0 °C

    1 min.

    60 min.

    2,9 l/kg

    2

    78,0 °C

    1 min.

    5 min.

    2,9 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    14,0 g

    Columbus

    bellen

    16,5%

    60 min.

    25,1 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    5,26 g

    Iers mos

    klaringsmiddel

    koken

    5,26 g

    WYeast gistvoeding

    anders

    koken

    400,00 g

    kokosnoot (gedroogd)

    kruid

    nagisting/lagering

    1,00 g

    Natural sensation: chocolate

    smaakstof

    bottelen

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    22,0 g

    Safale American (US-05)

    bovengist

  • Dit was mijn recept voor een kokosstout. De stroop is de candico siroop voor op de pannekoeken te doen :).


  • Komt mooi over trouwens in die spoiler :ok:


    Serieuze moutstort. Had je het gevoel dat je die verschillende smaken er ook kon uithalen?

    ja ik heb het zo gezet om deze topic niet te vervuilen ?.


    De vlokken zorgen wel voor genoeg mondgevoel maar of je echt de verschillen daar tussen eruit kan halen niet echt. Voor de rest vindt ik het bier wel zijn passende smaak krijgen door de verschillende mouten ?.

  • Gisteren en vandaag een vergelijkende test gedaan. Het bier heb ik verleden week gebotteld met verschillende hoeveelheden natural sensation chocolate : 5l zonder toevoeging, 5l met 0.5gr/l, 5l met 1gr/l en 5l met 2gr/l.

    Zonder toevoeging vind ik het al een zeer lekker bier, goede doordrinkbaarheid en toch niet flets. De 0.5gr/l is ook lekker en geeft een extra toets aan het bier. Boven de 0.5gr/l gaat het extract echter serieus overheersen en krijgt het een nogal synthetische, onnatuurlijke smaak.

    Ik zal alvast wat flesjes van de blanco en 0.5gr/l meebrengen naar de vhm zodat jullie ook kunnen proeven :P