Wat hebben we gebrouwen in 2017?

There are 41 replies in this Thread. The last Post () by Eskil.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Het jaar zit er weeral bijna op!

    Hoeveel en wat hebben we zoal gebrouwen?


    1. Session saison

    2. Session blond

    3. APA amarillo

    4. Amarillo saison

    5. Bram's bruin5

    6. Tripel

    7. Duvel-ish (nog te brouwen de 31ste)


    Goed voor een productie van +-120l accijnsvrij bier! 8o

  • Om te hobbybrouwen heb ik weinig tijd gehad dit jaar.

    Wat we gehobbybrouwt hebben:

    Aardbij Rabarber sour ale

    Session IPA ( recept staat hier ergens)

    Poging tot blonde stout


    In het groot voor ‘t Duo hebben we deze laten/zelf gebrouwen:

    Partizaan IPA

    It’s So Hoppy I’m Gonna Die

    Kokos in nood


    Ook veel te weinig dus.

  • Ook wat te weinig denk ik ... :)


    Hoefnix (Gewoon om te zien of alles lukt met mijn verzamelde materialen)

    Panoramix (Een honingbier)

    Obelix (Een kriekenbier)

    Idefix (Een weizen)

    WestVlaanderen Xii (Was de bedoeling voor een TW-kloon, maar is wat te zoet uitgevallen)


    Telkens een 15-tal liter ...

  • Wezzel: witbier met Amerikaanse hoppen

    Schuffel: Saison met Amerikaanse hoppen

    Hamel: sterke blonde

    Zauw: Engelse pale ale

    Vessem: kriek op basis van oud bruin (nog te bottelen)

    Kazekein: Amerikaanse pale ale

    Schuffel: Saison met Duitse hoppen

    Zauw: Engelse pale ale, zelfde recept maar met andere waterbehandeling


    Telkens 20 liter

  • Net gekeken; Ik heb er 24 gebrouwen in 2017, wa veel denk ik maar ik doe da zo graag. 't moeilijkst is daar ne geschikte naam voor vinden, ik heb mijn vroegere lieven al gehad, 'drie' dus nu nog 21 andere...

  • Uw toekomstige lieven? ^^


    Een naam bedenken vind ik altijd het leukste. Het mag zo zot niet zijn of we kunnen het wel op een bier plakken. Mijn zoon, nogal een geschiedenisfan (gaat hij ook studeren binnen een jaar), heeft me een tijdje geleden een hele lezing gegeven over gebruikte zwaarden in de middeleeuwen en ernaa. Gevolg? De flamberger IPA was geboren. Genoemd naar zo'n zwaard :

    Afbeeldingsresultaat voor flamberger zwaard

    De volgende die ik brouw is de Beëlzebub, een knipoog naar Duvel Tripel Hop maar met een eigen twist.

  • 1. I would like to be a pilsner - pseudo lager (pilsmout, magnum en saaz hop, wyeast german ale gist, 5.5%)

    2. Hoppy d'Ardennes (Mares otter + cara 20 + cara 150 + suiker, columbus + amarillo + citra hop, wyeast Belgian Ardennes gist, 8.5%)

    3. Oatmeal stout (pale mout + cara 150 + choco + black + roasted barley + havervlokken, east kent golding hop, us-05 gist, 7%)

    4. My first lager (pilsmout, magnum en saaz hop, saflager s-189 gist, 5.5%)

    5. White citra (pilsmout + tarwemout + tarwevlokken + havervlokken, citra hop, safale k-97 gist, 5%)

    6. Rocheberie (pilsmout + munich + cara 150 + special b + tarwevlokken + kandijsuiker + kandijsiroop, styrian golding + hallertau hersbrucker hop, opkweek rochefort gist, 9%)

    7. Blonde d'Ardennes (pilsmout + suiker, styrian golding + saaz hop, wyeast belgian ardennes gist, 8.5%)

    8. Golden ale (pilsmout + munich mout, saaz + hallertau hersbrucker hop, opkweek Westmalle gist, 6%)

    9. An American Ipa in K. (Pilsmout + mares otter + cara 20 + cara 150, veel amarillo + heel veel mosaic hop, us-05 gist, 5%)

    • Een bock (lager), doe ik altijd als het koud is, dan kan ik een ondergister gebruiken
    • Een pale ale
    • Een saison voor de zomer
    • Een witbier voor de zomer
    • Een strong/scotch ale, was bedoeld voor de kerstdagen, en is goed gelukt
    • Mijn eigen versie van Leffe, Blinde Hendrik, voor de vierde keer, met Engelse hop
    • Een combinatie dubbel/porter, eigenlijk een dubbel met roostmout. Had eigenlijk te weinig zoete caramel mout
    • Een versie van Westmalle met gist opgekweekt uit een flesje, goed gelukt
    • Spiced Winter Porter
    • Een doppelbock (ook een lager, moet nu nog een maand lageren in de garage vooraleer ik bottel)

    Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.

  • Hier ook te weinig:


    Dobbele Keèèzer (Citra): DIPA citra

    Witte van Kiringhe 2017: Witbier

    Zouër Kja.ze 6.5: Kriekenbier

    Vejer Drèppels III: Quadrupel

    Millième Tripel III: Tripel

    Korsmis 2017: Kerstbier

    IPA Nelson: IPA-achtige met Nelson Sauvin

    Graff: Appelciderachtig bier.


    Goed voor +/-80l:blush:

  • 2x Ma Chouffel
    Red karma
    Red Karma / Ekuanot Cryo hops
    Vlattias (RIS)
    Rouge brun 'd Ardenne (Vlaams rood bruin) opgesplitst in een deel met fruit en een deel met Porto
    Rouge brun 'd Tongerlo (Vlaams rood bruin)
    Funky Orval
    Brett NEIPA
    Karmeliet
    Karmeliet Azacca / Eldorado
    St. S&A Abt 12
    St. S&A Pater 7.5
    Kasteelbier Rouge (Opgesplitst in een deel Kasteelbier Rouge in het tweede deel wordt geen likeur toegevoegd maar wordt gedryhopt met Cryo Citra en het hop extract Brewferm Hop Sensation Magnifico)
    Witte IPA (Opgesplitst in 4 versies met verschillende dryhoppen)


    En een gistbankje aan het aanleggen

  • Een volgende draag zou kunnen zijn

    Schrijffoutjes kunnen toch charmant zen niewaar, zeker van onze fantastische forumbeheerder, hihi en ik wéét dat em er extra op let want je kunt em er zelden op betrappen, haha :), ook ne gelukkige Walter.

  • Wegens "slecht lopen (schildklier)" in het voorjaar een paar slots gemist.

    Dus eigenlijk ook te weinig gebrouwen. Beter in 2018 ! Aan de slag !


  • In 2018 plannen wij ook veel meer te brouwen. Dit jaar was het vooral leren (van de fouten...).

    Feb 2017: winternacht: volledig de mist in gegaan met het recept. Stonk naar de riool...

    Apr 2017: tripper, batch opgesplitst met droge en vloeibare gist. Lekkere tripels

    Jun 2017: Obus: lekkere tripel, zal jaarlijks gebrouwen worden

    Jul 2017: Blanche d'Ypres: lekker witbiertje, maar grotendeels moeten weggieten door Kaam infectie

    Sep 2017: Westvleteren XII kloon: lekkere kloon, zeer dicht qua smaak. Topbiertje, maar net iets zoeter dan het origineel. Nog wat langer laten staan.

    Nov 2017: Obus (omdat de voorraad al op was)


    In 2018 hebben we nog verschillende plannen. Een witbiertje, een (niet te extreme) IPA, stout, iets volledig buiten categorie, ..., mogelijkheden genoeg :)

  • Ik moet mijn moutbak eens uitmesten. Daar liggen nog restjes mout in van een paar jaar geleden. Ik denk dat ik mijn zus haar kippen daar gelukkig mee ga maken.


    Voor 2018 staan voorlopig op het programma :


    In januari een Tripel samen met een kennis die eens een brouwdag wil meemaken. Bedoeling is om hem nadien ook een bakje van zijn eigen tripel te bezorgen. Hopelijk hebben we achteraf iemand tot de hobby bekeerd.

    In februari ga ik een eerste poging wagen voor de pils.

    Maart wordt dan de maand van de IPA

    April en Mei zijn nog open

    Juni wordt de maand van de tweede pils, deze keer voor mijn verjaardag in augustus.

    Juli = saisonmaand

    Augustus : normaalgezien geen brouwsessie.

    September : Een Orval-achtig bier. Het zou kunnen dat ik deze ook al in Juli brouw of begin Augustus (als ik nog tijd heb). Bij het bottelen moet er een brett gist bij.

    Oktober : tijd voor een kerst/oudejaarsbier. Ga ik eens lekker zot doen.

    November : Stout-time. Al jaren geleden dat ik nog eens een stout heb gebrouwen.

    December : Quadrupel-time.


    Hopelijk lukt het allemaal.

  • alles samen een 300 liter. Maar "ik ga het zeggen Walter": 't is een deel voor d'ardennen, een deel voor langetermijn lambiek, en veel om te wisselen/ weg te geven. Ik krijg dat verkocht (thuis), I'm a supa salesman ;-).


    BROUWSEL 4O

    29/1/2017

    Orvalium 30 L – OSG 1046

    pils, munich, biscuit, special B, br candij

    magnum, challenger, hallertau hz,styrie

    Gist chouffe, orval opkweek


    BROUWSEL 4M

    4/3/2017

    Conan the indian 30 L – OSG 1045

    pale, cara, biscuit

    magnum, columbus

    conan, headytopper opkweek


    BROUWSEL 4N

    4/2/2017

    Conan the indian 30 L – OSG 1046

    pale, caramunich, biscuit

    magnum, tomahawk

    Gist conan


    BROUWSEL 4P

    8/4/2017

    Rye voor de braai 30 L – OSG 1045

    pils, tarwemout,rogge, biscuit

    magnum, challenger, cascade

    Gist dupont saison opkweek

    BROUWSEL zonder letter: rodenbach

    27/6/2017

    rodenbach 26 L – OSG 1042

    pale, mais,caramunich, special b, choco roost900

    challenger

    Gist rochefort opkweek – roeselareblend in vat


    BROUWSEL 4S

    9/8/2017

    Goede hoop 30 L – OSG 1056

    pils, pale,biscuit, tarwe, haver, honing

    magnum, tomahwk

    Gist belle saison opkweek

    BROUWSEL 4T

    8/10/2017

    Indiaantje us05 20 L – OSG 1041

    pale, munich, biscuit, caramunich, special b

    columbus

    Gist us05

    BROUWSEL 4Q

    29/10/2017

    Zwette zjon 22 L – OSG 1066

    Pale, munich, choco, whiskeymout, havervlok

    magnum, challenger

    Gist us05

    BROUWSEL 4U

    2/12/2017

    Abbé Wiet 35 L – OSG 1069

    Pils , pale, vienna, black1400, kandijsuiker

    Magnum, challenger, marynka

    Gist opkweek St Bernardus

    BROUWSEL 4V

    28/12/2017

    Lambiek9032-OG 1051-35L

    Pils- tarwe- oude hop challenger-wilde gist