Volgende week nog eens de vlam onder de ketel voor een 40 litertjes lambiek, waarvan een deel bestemd voor het Ardennenvat bij Brucero.
Zoals het 3e jaar op rij al: alles 1,5 uur koken en een nachtje buiten laten afkoelen. Er gaat sowieso een deel lambiekblend van vorig jaar bij, waar de brett al goed in zit, dus komt allemaal wel goed.
De tarwevlokken vervang ik gewoontegetrouw door gewone (volkoren) bloem, gaat samen met de havervlokken bovenop de maisch eens het filterbed gevormd is.
BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 18-12-2017
Naam van het bier : Lambiek2017v5
Type van het bier : Lambiek2017v5
Brouwvolume : 40 liter
Extractie-efficiëntie : 75%
Voorspelling begindensiteit : 1044,7 SG /11,1 °P /11,5 Brix
Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1007,3 SG /2,0 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,9%
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 28 IBU / 10 EBC
STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof EBC kg % Gewicht
Pilsmout 3 3 4,000 50,0 %
Tarwemout 3 2,000 25,0 %
Tarwevlokken 4 1,000 12,5 %
Havervlokken / havermout 4 1,000 12,5 %
MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (Z) Zacht
Maischwater : 31,0 liter aan 67 °C
63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))
72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )
Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 33,9 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)
HOPPEN
Totale kooktijd : 90 minuten
Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
wilde hop verouderd PELL 2,5% 150 0' 27,9
VERGISTING
Gistnaam : 5112 Brettan. Bruxellensis
Gisteigenschappen : Produceert klassieke lambic karakteristieken zoals zuur en zweterig paardehaar. / Lambiekcultuur
geen gist toevoegen, nacht buiten laten koelen + toevoegen aan rest lambiek
/pre>