There are 4 replies in this Thread. The last Post () by Brucero.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • De bedoeling is om een doordrink een licht zurig bruin biertje te maken richting Adriaen Brouwer, dus ik denk eraan om de wyeast weihenstephan te gebruiken in combinatie met het beetje tarwe mout, hier een voorlopig recept. Shoot...

    Naam receptBreuntje

    Brouwdatum??

    BierstijlVlaams Bruin

    Volume22,2 l

    Begin SG1,055 SG

    Berekende kleur (Morey)40 EBC

    Berekende bitterheid (Rager)21 IBU

    Brouwzaalrendement77,0 %

    Kooktijd80 min.


    Water en brouwzouten

    HoeveelheidIngrediënt

    13,50 lWater uit Semmerzake + 1gr/10l antioxin

    6,50 lRO water + 1.00 gr/10l Antioxin

    4,80 mlMelkzuur

    0,50 gMgSO4

    1,00 gNaCl

    11,94 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water

    CaMgNaHCO3ClSO4

    74 mg/l11 mg/l36 mg/l235 mg/l51 mg/l102 mg/l


    Vergistbare ingrediënten

    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    3,24 kgPilsmoutDingemans3 EBC60,2 %

    1,34 kgMünichmoutDingemans15 EBC24,8 %

    0,25 kgCara 120Dingemans120 EBC4,7 %

    0,17 kgChàteau AbbeyCastle Malting45 EBC3,1 %

    0,17 kgSpecial B deel OUDDingemans350 EBC3,1 %

    0,17 kgTarwemout. lichtDingemans4 EBC3,1 %

    0,05 kgOntbitterde zwarte moutDingemans1400 EBC1,0 %


    Maischschema

    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

    Eiwitrust54,0 °C1 min.10 min.3,7 l/kg

    b amylyse63,0 °C8 min.40 min.3,7 l/kg

    a amylyse72,0 °C8 min.20 min.3,7 l/kg

    filterspoelen78,0 °C5 min.2 min.3,7 l/kg


    Hop

    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

    27,0 gGoldings. B.C.bellen5,8%80 min.21,2 IBU


    Gist

    HoeveelheidNaamType

    1,0 pak(ken)Weihenstephan Weizen (3068)bovengist

  • Is dat spoelwater ook leidingwater verdund met demiwater?

    En dan nog vind ik het veel te mineralig, zeker gezien de hoeveelheid sulfaat. Ik zou de hoeveelheid demiwater verhogen tot 100% ;) Of toch minstens de hoeveelheid magnesiumsulfaat en zout verminderen. Waarom moet jij zonodig 36 ppm natrium hebben?

  • Ziet er goed uit. Die Chateau mout ken ik nog niet. Is dat een caramout?

    Geeft een sterke gebakken brood smaak met toetsen van noten en fruit. Deze mout geeft een eerder bittere smaak die zachter wordt naarmate het bier rijper wordt. De mout Château Abbey® wordt in heel kleine hoeveelheden (0,5%) gebruikt bij biertypen welke een intens donkere kleur vergen


    Ik denk dat deze te vergelijken is met de weyermann abbey,

    Produced from quality spring barley. High degree of modification of both proteins and starches. Excellent friability. Low beta-glucan values. Highly acidic. Highly malt-aromatic. Adds deep-amber to red-brown color, maltiness, body, and mouthfeel to finished beer. Promotes flavor stability. Flavor: intense malt aroma; notes of honey, nuts and chocolate

  • Is dat spoelwater ook leidingwater verdund met demiwater?

    En dan nog vind ik het veel te mineralig, zeker gezien de hoeveelheid sulfaat. Ik zou de hoeveelheid demiwater verhogen tot 100% ;) Of toch minstens de hoeveelheid magnesiumsulfaat en zout verminderen. Waarom moet jij zonodig 36 ppm natrium hebben?

    Het spoelwater wordt normaal ook verdund, maar dit is de samenstelling volgens mijn water hier in de vlaamse ardennen, het waterprofiel moet ik eigenlijk nog volledig aangepast worden naar men water uit de ardennen maar zit nog met een paar vertalings problemen (totale alkaliteit CaCO3) vind het niet echt terug in mijn analyse. Uiteindelijk moet het natrium volgens men doelstelling 0 mg/l worden