1e poging Iets à la Ename blond

There are 55 replies in this Thread. The last Post () by HermanH.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Dit zou het moeten worden, naast de gewone Dingemans Pilsmout wordt er een deel Zesrij-ige pilsmout van Malterie du Château (MDC) gebruikt. Die mout komt van akkers in Henegouwen waar MDC een contract met de telers heeft.

    Van de echte Ename blond (brouwerij Roman) is het recept in de loop der jaren wat aangepast, vroeger was ie lichtjes zwaarder.


    Het bier is vooral aantrekkelijk voor mensen die op hun suikerspiegel moeten letten, wil men een goed volmondig bier dan is de FG meestal boven de 3,5°P of SG 1014.

    Tevens geeft die 6 rij-ige mout een lekker fruitig aroma.


    Omdat ik het laatste jaar quasi niet gebrouwen heb wegens kleiner gaan wonen, kocht ik m'n bier. Gedaan met Duvels en Achouffkes, (gelet op m'n leeftijd minder alcohol consumeer), wil ik toch nog verder brouwen, maar nu minder sterke bieren, maar wel smaakvol.

    Wie het nog niet kent, moet es een 4pack Ename blond kopen.

    Op hun etiket en site staat:



    Bon, dit zou het moeten worden:


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 24-11-2017

    Naam van het bier : à la Ename blond

    Type van het bier : Deels met 6RW mout

    Brouwvolume : 32 liter

    Extractie-efficiëntie : 80%

    Voorspelling begindensiteit : 1052,9 SG /13,1 °P /13,5 Brix

    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1006,8 SG /1,9 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 6,0%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 27 IBU / 8 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht Opmerkingen

    Pilsmout 3 3 4,500 65,2 % Dingemans

    Pilsmout 3 (6-row) 3 2,400 34,8 % Castle Maltings 6 rijge zomergerst


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog

    Maischwater : 26,0 liter aan 67 °C

    62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))

    66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )

    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : Max. 29 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 70 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU Opm.

    Record (U) BLM 7,0% 45 5' 23,8 Belgisch ras, fruitig

    Record (U) BLM 7,0% 25 60' 3,6 idem


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'

    Koriander 6,0 g 60'


    VERGISTING

    Gistnaam : Danstar Belle Saison

    Gisteigenschappen : Belgische Saisongist

    Hoeveelheid = 22 gram


    Toelichtingen:

    Met het bottelen wordt 8,5 g suiker/liter toegevoegd, dit brengt alc. vol% op 6,5%

    De Finale Final Gravity wordt dan 1,8°P = SG 1007.

    Met alleen de gewone pilsmout van Dingemans wordt de FG nog een stuk lager, maar dan is dat tikje volmondigheid weg.



    Ik stel vast dat de uitlijning van m'n recept niet optimaal is, vermoedelijk door het type karakter dat gekozen is.

    Heeft op vorige fora nochtans altijd goed gewerkt.

    Je suis Charlie

    In de hel is geen Bier,
    Daarom brouw ik het Hier!

    The post was edited 1 time, last by Ronnie ().

  • Heb lang getwijfeld en als eerste voor deze gekozen, omdat ie toch goed doorgist, ik heb de intentie dat ook met andere gisten es uit te proberen.

    In een bier met Belle Saison heb ik toch ook die fruitige ervaring gehad.

    Hopelijk zal de smaak van de mout nog goed doorwegen. Wat denk je.


    Bedoeling is ook wat discussie uit te lokken erover, ga het pas na nieuwjaar brouwen, onderwijl kan ik er nog wat op kauwen...

    M'n Achouffe like staat nu te gisten, klimaatkast nog enkele weken bezet ... en moet voldoende leeggoed hebben tegen dat ik die brouw. En aan 10 literkes per brouwsel doe ik niet mee. Of je nu 10 liter of 30 brouwt, je bent even lang bezig.

  • Ronnie,


    als je de ruimte hebt, vergist deze dan in 2 delen. Ik moet Serge gelijk geven met de Belle Saison. Maar die hoeft niet in een gistkast, de warme kamer doet het ook wel. De andere helft toch met iets van M36 vergisten? Die wel strak op 18/19 graden vergisten.

    Kun je mooi vergelijken wat het geeft. Ik denk ook dat een Saison gist "te" is.

  • Ik ben er eerlijk gezegd nog niet uit.

    Ik overweeg zelfs een Rochefort opkweek, eventueel Mangrove M31

    In 2 partijen wordt vervelend, heb maar 1 klimaatkast:

    dan moet ik er 1 in de keuken vergisten, (madam zal niet akkoord zijn) en de grootste partij in de CCT

  • Ik heb het brouwplanner recept bovenaan uiteindelijk kunnen oplijnen dankzij font Verdana, zodat het wat mooier lijkt.

    Maar als ik de letters naar font Verdana had gebracht bleek plots alles onderlijnd :(

    dat ook dan maar gecorrigeerd, een lettergroote 11 zou ideaal zijn maar je moet kiezen tussen 10 en 12...

    Nu zit er ook nog tussen alle regels een spatie... dat wordt niet zo overzichtelijk..

    Vroeger waren de recepten altijd mooi opgelijnd. dorie toch...

  • Ik stel vast dat de uitlijning van m'n recept niet optimaal is, vermoedelijk door het type karakter dat gekozen is.

    Heeft op vorige fora nochtans altijd goed gewerkt.

    Ben ermee bezig, ik ben in een testversie met de formattering van het forum aan het spelen. Ik ga er nu niet verder op ingaan, maar die enorme spaties tussen de regels zal ik weg krijgen.

  • Brouwplanner berekent te ruim, er staat uitspelen tot SG ... is meestal iets tussen 10111 en 1015.

    De rest wordt dan gebruikt voor de schoonmaakwerken waarbest warm water voor gebruikt wordt (bijv ketel).


    Vroeger had ik een complete handleiding bij de brouwplanner. Daarin was de reden opgegeven.

    Bij een PC crash, zo 'n 8 jaar geleden kwijtgespeeld (was nog vorige BP versie, nooit meer opnieuw gemaakt.

  • Ben er nog steeds niet uit welke gist ik ga gebruiken, en, ik wil per hoe dan ook korrelgist gebruiken.

    ik denk er sterk aan van 1 pakje M31 (Belgian triple met Westmalle trekjes) en 1 pakje M41 te gebruiken (Nog iets krachtiger, met Achouffe trekjes).


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 5-12-2017

    Naam van het bier : à la Ename blond

    Type van het bier : Deels met 6RW mout

    Brouwvolume : 32 liter

    Extractie-efficiëntie : 80%

    Voorspelling begindensiteit : 1053,7 SG /13,3 °P /13,7 Brix

    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1007,6 SG /2,1 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 6,0%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 27 IBU / 8 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 4,0 57,1 %

    Pilsmout3(6-row) 3 3,0 42,9 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog

    Maischwater : 26,4 liter aan 67 °C

    62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))

    66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )

    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 28,8 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 70 minuten

    Hopnaam Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Record BLM 7,0% 45 5' 23,6

    Record BLM 7,0% 25 60' 3,6


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'

    Koriander 6,0 g 60'


    VERGISTING

    Gistnaam : Mangrovemix 50 M41 / 50 M31

    Gisteigenschappen : kruidig, fenolisch en fruitig, krachtige mix.

    Hoeveelheid = van elk 1 pakje.


    Noot: heb na plaatsen brouwplanner opgemaakte tekst alles moeten herwerken om het overzichtelijk te maken,

    dus manueel regel per regel in vet waar ik dat wilde, kan dus de "PRE" functie hier niet meer gebruiken :(

  • Ik heb verleden maand gebrouwen en vergist met de M41 hij is van 1063 SG naar 1005 SG gegaan

    Ik vind er een smaak van verse coriander in terug , maar heb ook 40gr koudhop (Simcoe) op 20L in gedaan.

    Komt die smaak van de gist of is het de Simcoe ?

    Andere hoppen waren Fuggles en Saas

  • Ename blond is zeker een lekker biertje. Waar heb je die zesrijige mout nu gevonden?

    Edit: Van Der Kooy dus :p

    Heb wel mijn bedenking over de levering door Vanderkooy ...

    Mout was wel mooi verpakt in plastic doos met mooie sticker.

    Maar de inhoud: de mout ziet er wat verschraald uit, er stond geen "best before" datum op het etiket :(

    Ben benieuwd wat de resultaten zullen zijn.

    Het proeft niet muf maar wel andere smaak dan gewone pilsmout, proeft zoet, maar de mout is hard en het lijkt wel of het klein beetje restvochtgehalte er niet meer is. (mag tot 4,5% volgens spec.)

  • Noot: heb na plaatsen brouwplanner opgemaakte tekst alles moeten herwerken om het overzichtelijk te maken,

    dus manueel regel per regel in vet waar ik dat wilde, kan dus de "PRE" functie hier niet meer gebruiken

    Dat moet je dus niet doen. Als je aan een 'pre' formaat gaat lopen veranderen, dan hef je de pre formattering ook op. Was vroeger ook niet anders. Ik heb de code in alle stijlen aangepast zodat de pre formattering overal klopt.

  • Op het etiket van een flesje Ename Blond staat bij het symbool voor iets wat mondgevoel moet voorstellen:

    Mout met een fruitige en licht bitterige toets.

    bij een symbool met neus: Tropisch fruit, zoete mout, hop en een licht minerale toets.

    Dat over fruitig is ook terug te vinden op de website van de Malterie du Château bij de 6-rijïge mout.


    En inderdaad, als de winter op z'n einde loopt ga ik meer weten... natuurlijk kan ik de hop en gistkeuze dat laten versterken.

    En... ik doe het ook es om die 6RW mout te leren kennen, heb het in de > 30 jaren dat ik brouw nog nooit gebruikt.

    Zou eigenlijk al fruitig moeten smaken na het maischen denk ik. :/

  • Een echte ramp!!


    Gisteren dit bier gebrouwen, allez, sorry, dit bier proberen te brouwen...


    eerst even recapituleren:


    (recept was van 5 december 2017)


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 5-12-2017

    Naam van het bier : à la Ename blond


    Type van het bier : Deels met 6RW mout

    Brouwvolume : 32 liter

    Extractie-efficiëntie : 80%

    Voorspelling begindensiteit : 1053,7 SG /13,3 °P /13,7 Brix

    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1007,6 SG /2,1 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 6,0%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 27 IBU / 8 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 4,0 57,1 %

    Pilsmout3(6-row) 3 3,0 42,9 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog

    Maischwater : 26,4 liter aan 67 °C

    62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))

    66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )

    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 28,8 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 70 minuten

    Hopnaam Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Record BLM 7,0% 45 5' 23,6

    Record BLM 7,0% 25 60' 3,6


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'

    Koriander 6,0 g 60'


    VERGISTING

    Gistnaam : Mangrovemix 50 M41 / 50 M31

    Gisteigenschappen : kruidig, fenolisch en fruitig, krachtige mix.

    Hoeveelheid = van elk 1 pakje.


    dus hierboven zoals het zou moeten zijn...


    Het begon al met het schroten de avond voordien:

    De 6-rijïge gerst van MDC, geleverd door Van de Kooy, Jubbega, NL, schrootte niet zoals de gewone pilsmout van Dingemans.

    Of ik de rollen van m'n degelijke al meer dan 25 jaar gebruikte Valey schrootmolen ook maar dunner of dikker instelde, het kwam niet goed met de 6-RW malt!

    In tegenstelling met de gewone pilsmout kreeg ik maar geen normale kafjes, het werd één fijne verbrokkeling en het gaf heel veel stof!

    Ooit heb ik bij een collega van onze gilde ook eens meegemaakt met gewone pilsmout uit een aanbieding tijdens opendeurdagen voor een superprijs (!!! ???) bij brouwland toen nog Farma-import. Die mout was vermoedelijk te oud (oud lot opgekocht?). Brouwland heeft toen de zak terugbetaald onder vorm van nieuwe mout.


    Maar goed, dan maar verder geschroot zoals het was, dus eerst die trieste 6-RW mout en vervolgens de klassieke pilsmout, waarbij het schroten dan weer perfect verliep.


    Maar daar bleef het niet bij...


    Bij het maischen alles mooi opgevolgd, ik haalde een bar slecht rendement. Ik was er bijna zeker van dat het aan die 6-Row gerst te wijten was.

    Dan maar verder, ik besloot om dan uit te koken tot m'n gewenste SG bekomen werd.


    Ja, dan dat koken he... :-S:/

    het begon met een enorm schuimvorming, du jamais vu!

    Bovenaan dreef een echt dik pak "schuim" dat zeer dens was, ik heb dat bij begin koken afgeschuimd, omdat het anders wel zou overkoken. Waarschijnlijk zit in 6-RW mout veel meer eiwit dan in gewone pilsmout, tot daar...

    Het koken was ook niet stabiel: zeer veel blazen en durven overkoken/schuimen...

    Einde koken (dus langer gekookt om volume te minderen) de balans opgemaakt: ik heb er 4 liter extra moeten verkoken om het gewenste SG te bekomen.

    Dat is dus 12,5% minder opbrengst!


    Maar na het aftappen bleek er meer vuile troep achter: zo 'n extra gruis.


    Nee 'k heb de rest van m'n voorraadje nog niet gebruikte 6-RW mout naar de composthoop gebracht... Ga er nimmer nog mee werken. Volgens mij is er te weinig vraag naar die mout, en was die jaren oud.


    Nu afwachten wat het brouwsel wordt als het over zoveel weken in de fles zit.

  • Walter, dat is al uitgeprobeerd maar de software heb ik nog niet aangepast.

    ik werk met RIMS en dan maisch ik in met wat meer water en spoel veel minder uit. Daar haal ik het hoogste rendement mee.


    Zoals je waarschijnlijk al kon denken: met diezelfde jaren ervaring is dat voor ons geen probleem he...


    'k zal m'n brouwplanner moeten herzien voor RIMS. Had dat 3 jaar geleden al es moeten doen.


    Maar het rendement heeft overduidelijk met die 6RW prullenmout te maken. Je had dat moeten zien zeg!

    Die laag wit schuim in begin koken X_X ... was wel 2 cm dik en was als een laag slagroom, nooit gezien!

  • 'k zal m'n brouwplanner moeten herzien voor RIMS. Had dat 3 jaar geleden al es moeten doen.

    Ik heb dat met BierGoeroe ook moeten doen voor het maischen. Probleem is dat als je bijvoorbeeld een verhouding van 3.5l/kg gaat maischen, je geen rekening houdt met de deadspace onder je binnenpan. Die ruimte moet je net wel meetellen.

  • Met een RIMS moet je die dode ruimte wel meetellen, maar toch niet te zwaar aan de dikte van de maisch tillen. Laatst geprobeerd die zo dun mogelijk te houden, met als gevolge dat je nog maar heel weinig spoelwater nodig hebt. Resultaat, slecht rendement. Dik maischen met een RIMS is eigenlijk geen groot probleem zolang het water maar doorloopt, In de bibliotheek staat de spreadsheet die ik voor mijn RIMS gebruik om dit uit te rekenen.


    Ronnie , ik heb dat oude moutprobleem ook eens gehad, maar dan met speltmout. Spelt is toch al een harde moutsoort, maar met deze kwamen op een gegeven moment een rookwolk uit de moutmolen en hoorde ik de as slippen in de rollen. Ook een bijzonder slecht rendement daarmee gehaald. Volgens mij hebben we het over dezelfde leverancier. Hetzelfde recept heb onlangs nog eens gebrouwen en nu met spelt van (ik denk Niels), die was in ieder geval door de molen heen te krijgen en gaf ook een beter rendement.


    Ik hoop dat je bier nog wat wordt. Als troost, die met die hele slechte spelt was wel verrassend lekker geworden.

  • Oké, wie weet wordt het nog een goed drinkbaar bier!


    terloops: de verpakking was mooier dan die 6-RW mout ! een schone stevige en goed afsluitbare plastic box.

    Heb ooit ook eens spelt gebruikt en herinner me ook dat het harder was en brak. Maar heb er geen slecht rendement mee gehad.


    Heb je toen klacht neergelegd bij V D Kooy?


    Ik twijfel nog om hun een sigaar te geven, ik ga er toch nooit meer kopen omdat ik geen 6-RW mout meer ga gebruiken. Zal volgende keer 100% gewone pilsmout gebruiken. Bij onze gilde is die nimmer ouder dan 6 maand, ze kopen ze rechtstreeks bij Dingemans aan begin oktober en ergens in maart.

  • De 6-rijïge gerst van MDC, geleverd door Van de Kooy, Jubbega, NL, schrootte niet zoals de gewone pilsmout van Dingemans.

    Ik moet zeggen dat zoiezo alle basismouten van Château die ik al gebruikt heb, iets minder makkelijk schroten (het lijkt of de moutkorrels een stuk harder zijn) dan de vergelijkbare basismouten van Dingemans. En dan heb ik het ook over gewone 2-row pils mout, gekocht in 25 kg zak met een tht datum die nog in de verre toekomst lag. Ik moet er wel bij vermelden dat de uiteindelijk bekomen bieren niet van mindere kwaliteit waren en dat mijn rendement niet opmerkelijk lager was dan met mouten van andere leveranciers. Misschien is klam schroten wel een goede oplossing hier.

  • Quote

    Ik moet zeggen dat zoiezo alle basismouten van Château die ik al gebruikt heb, iets minder makkelijk schroten (het lijkt of de moutkorrels een stuk harder zijn)

    Heb ik ook al opgemerkt, de oorzaak is dat er vooral veel meer verschil is tussen de grote en kleien korrels,
    De kleine korrels zijn wat harder maar naar rendement maakt dit niet veel uit, enkel dat je niet echt grof kan schroten.

    Recht = Weyermann Links = Château (= Brewferm)

  • Ik kan niet zeggen dat ik al slecht schrotende mout heb gehad van bij Brouwland. Nochtans koop ik daar nagenoeg al mijn mout. In het verleden ook wel eens aangekocht via Brouwmarkt, maar die was echt van mindere kwaliteit. Ooit wel eens een zak pilsmout van Dingemans gehad en die vond ik het beste eigenlijk.

  • Maar hier is het duidelijk de 6-Row gerstemout van Castle Maltings die via V.D. Kooy geleverd is die de schuldige is. De pilsmout (Dingemans) is kakelvers.

    Maar het lag niet aan de korrelgrootte van die 6-Row, Hoogstwaarschijnlijk aan z'n ouderdom, ben blijkbaar niet de enige die het tegengekomen is.

    'k ga het hun dan toch es laten weten en ook op het NL forum uitbazuinen, wel zodanig bewoorden dat ze me vanwege VD Kooy geen loer kunnen draaien, ik sta recht in m'n schoenen. Trouwens, waarom stond er op het etiket geen productiedatum, eventueel een BBF END datum??? Dat is toch verplicht voor voeding?

  • Maar hier is het duidelijk de 6-Row gerstemout van Castle Maltings die via V.D. Kooy geleverd is die de schuldige is. De pilsmout (Dingemans) is kakelvers.

    Maar het lag niet aan de korrelgrootte van die 6-Row, Hoogstwaarschijnlijk aan z'n ouderdom, ben blijkbaar niet de enige die het tegengekomen is.

    'k ga het hun dan toch es laten weten en ook op het NL forum uitbazuinen, wel zodanig bewoorden dat ze me vanwege VD Kooy geen loer kunnen draaien, ik sta recht in m'n schoenen. Trouwens, waarom stond er op het etiket geen productiedatum, eventueel een BBF END datum??? Dat is toch verplicht voor voeding?

    Eerst vd Kooy rechtstreeks benaderen. Is wel zo netjes.

    Het zijn erg vriendelijke mensen en ik vermoed dat jij tevreden zult worden gesteld.

  • Ik ben van dat bier (dat me zoveel parten speelde) nog een rapportje verschuldigd!


    Eigenlijk, ondanks die miserie en slechte rendement, is het wel een superlekker biertje geworden!

    Met dat weer is de consumptie ervan serieus gestegen!