Indiaantje US05

There are 5 replies in this Thread. The last Post () by ciesvandekwis.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Zondag nog es tijd om de nieuwe Rims te testen. M'n oude biervat-ketel wat verder opengeslepen zodat mijn koperen binnenketeltje-zeef er in past, bolkraan en doorvoer erin gestoken. En gelegenheid om wat oude mouten hoppen te verwerken. Nu eens een donkerder IPA'tje met US05 ipv Conan. Had die nog niet in m'n diepvriesgistbank.


    Ook es ingevoerd in de nieuwe Brouwplanner 2.0, ziet er netjes uit.

    https://www.dropbox.com/s/tcer…20Brouwplanner2.xlsm?dl=0


    Tekstversie hieronder:


    BROUWPLANNER 2.0 RAPPORT - Datum Export: 6-10-2017 09:50:48

    Naam van het bier : Indiaantjeus05

    Type van het bier : IPA

    Brouwvolume : 20 liter

    Extractie-effici‘ntie : 80%

    Voorspelling begindensiteit : 1054,8 SG /13,5 °P /14,0 Brix

    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1010,2 SG /2,7 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,8%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 61 IBU / 46 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Palemout 7 8 2,000 40,8%

    Munich mout 15 15 2,000 40,8%

    Biscuit mout 50 58 0,700 14,3%

    Cara 120 120 0,106 02,2%

    Special B (Cara 400) 390 0,094 01,9%


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (1) EŽnstaps maisch

    Maischwater : 20,0 liter aan 68 °C

    Filterspoelen: ga naar 75° à 78° C

    Totaal spoelwater : 15,2 liter aan max 80 °C

    Spoelen tot : 1012 SG (Of 3,2 °P of 3,3 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 60 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Tomahawh PELL 16,0% 10 0' 20,5

    Tomahawh PELL 16,0% 50 50' 28,6

    Tomahawh PELL 16,0% 40 55' 11,6

    Tomahawh BLM 16,0% 110 koudhop 0,0


    KRUIDEN / ZOUTEN / KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'


    VERGISTING

    Gistnaam : Fermentis US-05

    Gisteigenschappen : Universeel, krachtig, bier verbleekt.(Wyeast 1056)

    Advies temp. : 20

    Instructie gist : 13 gram rehydrateren in vooraf gekookt water afgekoeld tot 25°C



  • Ik zie dat de accenten nog niet optimaal overgenomen zijn (éénstapsmaisch...) én ik kon de excelfile niet opladen wegens geen XML formaat.


    1 zakje zal het wel doen, 11 gr die ik vooraf in het gistvat zelf in een litertje wort hydrateer zodat hij goed actief is bij het afhevelen.


    Foto vat hierbij.

  • Vlot brouwdagje gehad. De dag ervoor een 15 km loopkoers in de Westvlaamse heimat gelopen aan een kleine 14km/u, maar de benen konden wat récup beweging gebruiken.

    Het Rimsbrouwvat werkt naar behoren, enkel rendement was lager, vermoedelijk door de kleinere hoeveelheid (25 l is maar half vol) en wat dikkere maisch, of wat oudere mout. Soit, aan 20 l SG 1041 geraakt. Extractie% wat bij te stellen, maar best wel content dat we nu op nog een extra manier kunnen brouwen:

    - klassiek 3 ketel, met hevelfilter

    - frigobox, hevelfilter met kraantje

    - Rims, dubbelkoperketels tot 35 liter

    - Rims biervat tot 45 liter