Kriek Roeselaere

There are 29 replies in this Thread. The last Post () by Brucero.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Binnenkort nog eens onze jaarlijkse Kriek brouwen, deze maal met eigen krieken en hoppen en vooral met de wyeast roeselaere.


    BrouwHulp Recept uitdraai

    Naam recept Kriek Roeselare

    Brouwdatum ?-09-2017

    Bierstijl Vlaams Rood

    Volume 22,0 l

    Begin SG 1,049 SG

    Berekende kleur (Morey) 12 EBC

    Berekende bitterheid (Rager) 18 IBU

    Brouwzaalrendement 80,0 %

    Kooktijd 70 min.


    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid Ingrediënt

    20,00 l Water uit Water

    10,88 l Spoelwater



    Waterprofiel behandeld water

    CaMgNaHCO3ClSO4

    57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l



    Vergistbare ingrediënten

    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    4,51 kg Pale Ale moutDingemans7 EBC28,2 %

    0,40 kg Lichte tarwemoutDingemans3 EBC2,5 %

    0,10 kg HavervlokkenSupermarkt2 EBC0,6 %

    11,00 kg Kers (zuur: kriek. morel)Groentenboer0 EBC68,7 %


    Maischschema

    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

    Eiwitrust54,0 °C1 min.10 min.4,0 l/kg

    b amylyse63,0 °C8 min.40 min.4,0 l/kg

    a amylyse72,0 °C8 min.20 min.4,0 l/kg

    filterspoelen78,0 °C5 min.2 min.4,0 l/kg


    Hop

    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

    50,0 g Hallertau Mittelfrühpellets2,3%65 min.17,3 IBU

    15,0 g Hallertau Mittelfrühpellets2,3%10 min.1,0 IBU


    Gist

    HoeveelheidNaamType

    1,0 pak (ken)Roeselaere Belgian Blend (3763)bovengist

  • Het zure van de Roeselare-blend, gecombineerd met het zure van de krieken,:rolleyes:
    Zeker niet boven de 10 IBU, of zoals Willem aangeeft beter eerder mikken naar iets rond de 3 IBU. Een enkele hopgift op (vb op <5 min) het einde van de kook met een edele hop met weinig alfa zuur om die 3 ibu te halen. vb: Lubin, Hallertauer saphir, Strisselspalt, Spalt, Select , saaz,.... alles wat onder de 3% alfa zit is OK

  • Ik heb vorig jaar een kriek gemaakt op basis van oud bruin en noordkrieken, ook met Roeselare blend. 27 IBU, prachtig bier. Reeept hieronder:



    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2016-04

    Naam recept

    Vessem

    Brouwdatum

    11-08-2016

    Bierstijl

    Vlaams Bruin

    Volume

    20,0

    Begin SG

    1,052 SG

    Eind SG

    1,013 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    74,5%

    Alcoholgehalte

    5,1 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    40 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    27 IBU

    Brouwzaalrendement

    67,8 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    20,00 l

    Water uit Diest, België

    2,10 ml

    Melkzuur

    12,01 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    20 mg/l

    5 mg/l

    108 mg/l

    115 mg/l

    38 mg/l

    55 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    4,00 kg

    Pilsmout

    Dingemans

    3 EBC

    77,9 %

    0,30 kg

    Aroma 150

    Dingemans

    150 EBC

    5,8 %

    0,25 kg

    Caramunich II

    Weyermann

    120 EBC

    4,9 %

    0,25 kg

    Biscuit

    Dingemans

    50 EBC

    4,9 %

    0,17 kg

    Special B

    Dingemans

    350 EBC

    3,3 %

    0,05 kg

    gerstemout BREWFERM Amber 41-49 EBC

    Brewferm

    45 EBC

    1,0 %

    0,04 kg

    Chocolademout

    Dingemans

    900 EBC

    0,7 %

    0,03 kg

    Havervlokken Brewferm

    Brewferm

    2 EBC

    0,5 %

    0,05 kg

    Moutextract licht

    Brewferm

    8 EBC

    1,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    69,0 °C

    2 min.

    60 min.

    3,9 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    20,6 g

    Cascade

    bellen

    6,9%

    60 min.

    16,6 IBU

    8,8 g

    Cascade

    bellen

    9,0%

    60 min.

    9,3 IBU

    10,0 g

    Cascade

    bellen

    6,9%

    5 min.

    1,6 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    3,00 g

    Zoethoutstaven (réglisse)

    specerij

    koken

    30,00 g

    Eik chips amerikaans medium (Brouwland)

    smaakstof

    nagisting/lagering

    5000,00 g

    Krieken

    anders

    nagisting/lagering

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    0,5 l starter

    Roeselaere Belgian Blend (3763)

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    21,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    21,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    19,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,022 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    56,9%

    Start nagisting

    17-08-2016

    Temp. nagisting

    24,0 °C

    Start lagering

    27-08-2016

    Temp. lagering

    22,0 °C

  • Ik zou het zelfs een maand of 6 laten staan, zodat een maximum aan smaak&kleur uit de krieken is gehaald.

    Ik heb mijn vorige kriek 3 maanden met krieken gelagerd, dat was ruim voldoende voor kleur en smaak. Lang lageren met de pitten werkt schuimnegatief. Mijn kriek van dit jaar staat nu bijna 2 maand te lageren op krieken, ik ga straks een staal nemen om naar de kleur te kijken en al eens te proeven. Ik hou jullie op de hoogte.

  • En ondertussen zijn we er hier aan begonnen dit is het uiteindelijke recept, het aandeel krieken werd verminderd naar 5,460kg, serieus misrekend blijkbaar, ik dacht dat ik er meer geplukt had.


    BrouwHulp Recept uitdraai



    Basis

    OmschrijvingWaarde

    Kenmerk3

    Naam receptKriek Roeselare

    Brouwdatum5-10-2017

    BierstijlVlaams Rood

    Volume22,0 l

    Begin SG1,046 SG

    Berekende kleur (Morey)12 EBC

    Berekende bitterheid (Rager)6 IBU

    Brouwzaalrendement80,0 %

    Kooktijd70 min.



    Water en brouwzouten


    HoeveelheidIngrediënt

    20,00 lWater uit Semmerzake

    10,10 mlMelkzuur

    10,88 lSpoelwater



    Waterprofiel behandeld water


    CaMgNaHCO3ClSO4

    109 mg/l13 mg/l21 mg/l350 mg/l29 mg/l86 mg/l



    Vergistbare ingrediënten


    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    4,51 kgPale Ale moutDingemans7 EBC28,2 %

    0,40 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC2,5 %

    0,10 kgMaïsvlokkenSupermarkt3 EBC0,6 %

    5,460 kgNoordkriekenUit Den Hof0 EBC68,7 %



    Maischschema


    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

    Eiwitrust54,0 °C1 min.10 min.4,0 l/kg

    b amylyse63,0 °C8 min.40 min.4,0 l/kg

    a amylyse72,0 °C8 min.20 min.4,0 l/kg

    filterspoelen78,0 °C5 min.2 min.4,0 l/kg



    Hop


    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

    15,0 gHallertau Mittelfrüh Eigen Kweekbellen2,3%65 min.5,2 IBU

    15,0 gHallertau Mittelfrüh Eigen Kweekbellen2,3%10 min.1,0 IBU



    Gist


    HoeveelheidNaamType

    1,0 pak(ken)Roeselaere Belgian Blend (3763)bovengist


  • Brucero, kan je bij het plaatsen van een recept, het gedeelte "tabular" laten staan in de code? Enkel het stukje "type=4" moet eruit. Als het goed is heb je dit tussen haakjes staan : [tabular]

    ok doe ik volgende keer, is maar als ik het bekijk in preview dat het er maar raar uit ziet daarmee dat ik alles del., ik hou er de volgende keer rekening mee, pas het msch seffens nog aan

  • Ik heb mijn vorige kriek 3 maanden met krieken gelagerd, dat was ruim voldoende voor kleur en smaak. Lang lageren met de pitten werkt schuimnegatief. Mijn kriek van dit jaar staat nu bijna 2 maand te lageren op krieken, ik ga straks een staal nemen om naar de kleur te kijken en al eens te proeven. Ik hou jullie op de hoogte.

    Update: sg van het bier is op dit moment 1016, verwacht eind sg is 1012. Elke minuut nog een blub. Smaak en kleur zijn al OK, maar ik laat de krieken toch nog een maand extra lageren.

  • Update: sg van het bier is op dit moment 1016, verwacht eind sg is 1012. Elke minuut nog een blub. Smaak en kleur zijn al OK, maar ik laat de krieken toch nog een maand extra lageren.

    Opletten met krieken met pitten te lag op je bier te laten staan, dat kan nefast zijn voor je schuimvorming achteraf als de concentratie aan olie in de kriekenpitten hoog is. (= afhankelijk van het oogstjaar en de gebuikte soort)

  • Opletten met krieken met pitten te lag op je bier te laten staan, dat kan nefast zijn voor je schuimvorming achteraf als de concentratie aan olie in de kriekenpitten hoog is. (= afhankelijk van het oogstjaar en de gebuikte soort)

    Ik weet het, maar het zijn de zelfde krieken als vorig jaar (toen ingevroren en maar de helft gebruikt). Het schuim van de vorige kriek was niet geweldig, maar een twee centimeter bij ingieten maar het bleef wel even staan, het werd geen cola.

  • De Roeselare heeft het hier blijkbaar naar zijn zin, nog maar 3 uren in het vat en het waterslot begint hier al serieus te borrelen, deze wordt niet gecontroleerd vergist, staat gewoon in de living bij 20 graden, de gistkasten zitten nog vol

    Het start Sg is 1057