Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Deze morgen een topic ontdekt op een Duits brouwforum. Het gaat over een SG en Temp logger die vergelijkbaar is met de Tilt/Brewometer. Het is een hobbyproject met zeer goedkope onderdelen en het werkt via WiFi i.p.v. Bleutooth.
  Vond het wel de moeite om het hier even te laten weten.

  Hieronder een link naar de GitHub pagina waar je alle info kan vinden over dit project. Het ziet er in elk geval heel interessant uit.
  https://github.com/universam1/iSpindel

  Gert.

 • Hallo,

  Gezien het feit dat ik dit topic hier gestart was, heb ik me de moeite genomen om dit ook daadwerkelijk eens te gaan bouwen zodat we toch iets aan informatie hebben over dit project.
  Voor zover ik het begrijp zijn er (momenteel toch) geen plannen om dit commercieel op de markt te brengen en zal het een puur hobbyproject blijven.

  Er bestaan intussen enkele verschillende uitvoeringen van dit toestel:
  Een eerste bestaat uit het samenbouwen van alle losse onderdelen op een gaatjesprintplaat.
  https://github.com/universam1/…ocs/iSpindelbreadboard.md

  Een tweede uitvoering wordt op een geëtste printplaat gebouwd zodat je zelf geen draadjes moet verbinden tussen de verschillende onderdelen:
  https://github.com/universam1/…aster/docs/iSpindelPCB.md

  Ik was echter te laat voor een groepsaankoop van vooraf gemaakte printplaatjes, dus ik ben voor de eerste uitvoering gegaan waar ik zelf alle onderdelen moet samenbouwen.

  Het voordeel dat ik had, is dat mijn werk altijd herstellen en kalibreren van elektronische meetapparaten was, dus voor mij was dit een vrij eenvoudige klus, maar ik kan me voorstellen dat iemand met weinig tot geen soldeerervaring hier meer moeite mee zal hebben. De elektronische onderdelen zijn vrij klein en op een bepaald ogenblik moeten er enkele smd leds van deze printjes verwijderd worden, dus dat is wel een vrij secuur werkje waar je niet aan moet beginnen met een 100W soldeerbout. Die stap is nodig omdat er anders een probleem zou optreden tijdens het laden van de batterij. De hele uitleg is wel te vinden op hun forum.

  Er is in Duitsland iemand die zich heeft voorgenomen om de meeste onderdelen als pakket te verkopen. Dat wil zeggen, alle elektronische onderdelen en een stukje plastic (3D geprint) waar je alles in kan monteren zodat alles mooi op zijn plaats zit. Hier moet wel een opmerking bij gemaakt worden, want voor mij was dit plastic gedeelte net iets te breed zodat het in eerste instantie niet in de plastic koker paste. Er moest dus eerst een stukje afgevijld worden. Nadeel hiervan is dat die persoon blijkbaar spaarzaam is geweest met het printen en dat hij voor een honingraatstructuur gegaan is bij het printen. Hierdoor wordt het stukje plastic al snel poreus wanneer je eraan gaat liggen vijlen. Een optie zou dus zijn om dit stuk zelf te printen, maar dan in vol plastic en niet in honingraatstructuur. De ontwerpen voor dit stuk zijn vrij te downloaden, dus iemand met een 3D printer kan zelf aan de slag.

  Wat je zelf, buiten dat pakketje, nog moet aankopen is de batterij, een klein aan/uit schakelaartje en de plastic koker waar alles in moet.

  Ik zie echter dat hij tegenwoordig ook al andere samenstellingen verkoopt:
  https://3d-mechatronics.de/de/…kte/ispindel_10956391065/

  Ik steek nooit mijn handen in het vuur voor een online verkoper, maar ik heb met deze persoon wel positieve ervaringen. In eerste instantie had hij blijkbaar een verkeerde versie van batterijlader meegestuurd. Eentje met dezelfde partnummer, maar met slechts 4 aansluitpinnen i.p.v. 6 pinnen. Hij heeft me enkele dagen na het versturen van het pakket zelf gecontacteerd om me dat te melden en hij heeft op eigen kosten vervolgens het juiste printje nagezonden. Wanneer het in orde is mag het ook gezegd worden hé. :thumbup:

  De levering laat wel een beetje op zich wachten, want ik denk dat hij maar 1 keer per week of zo zijn producten verstuurd.

  Voor de batterij heb je enkele mogelijkheden en vele uiteenlopende prijzen, gaande van ongeveer 6 a 7 euro tot 15 a 20 euro. Grote verschil zit hem daar in de capaciteit van de batterij, gaande van ongeveer 2200mAh tot 3400mAh. In dit project heeft men een klein printje mee ingewerkt zodat de batterij gewoon via een USB kabel terug kan opgeladen worden terwijl het gewoon in de koker blijft zitten.

  De plastic koker is een ander paar mouwen. hiervoor gebruikt men in het project een koker van het type "Petling XL". Dit is een koker met een lengte van 15cm en een diameter van ongeveer 4cm. Hier heb ik serieus moeten zoeken om er eentje op de kop te tikken, want die waren op de meeste webshops in Duitsland en Nederland uitverkocht. In België heb ik niet meteen een webshop gevonden die deze kokers verkopen.

  Na het bouwen van het geheel had ik mijn batterij nog niet ontvangen. Geen probleem dacht ik, ik sluit het aan via de USB en ik kan al aan de slag in afwachting van het leveren van de batterij.
  Niet dus, zonder batterij wordt het geheel niet herkend op de computer en krijgt de schakeling geen COM poort toegewezen. Hierdoor kan je de software nog niet op het toestel laden.

  Na levering van de batterij kon ik dus aan de slag.

  Het installeren van de firmware/software ging uiteindelijk vrij eenvoudig, maar was wel even zoeken, want veel informatie was er niet te vinden van hoe je precies te werk moest gaan.

  Voor je verder kan moet je nu eerst een gratis account aanmaken via de website ubidots.com. Wanneer je daar dan inlogt kan je een gratis token opvragen. Dit heb je nodig om de iSpindel te configureren. Het toestel gaat namelijk alle gemeten gegevens doorsturen naar die website waar je dan alle mogelijke grafieken kan aanmaken en opvragen.


  Na het herstarten van het toestel gaat die in een soort accesspoint mode en kan je via je smartphone of pc contact maken met de WIFI van het apparaat en kom je in een menu, waar je het toestel kan configureren. Hier moet je vervolgens de token van die Ubidots website ingeven en aangeven via welke WIFI van je thuis het apparaat zijn gegevens kan doorsturen. Eens dat gedaan is begint de iSpindel automatisch zijn gemeten gegevens door te sturen naar de Ubidots website.

  Toen ik de iSpindel voor het eerst in gewoon water dropte kwam hij gewoon horizontaal te liggen. Dat is dus niet de bedoeling, dus heb ik in eerste instantie gebruik gemaakt van kleine loden bolletjes (die vissers gebruiken) om de koker onderaan te verzwaren zodat hij in gewoon water bijna vertikaal ging hangen. Bij toenemende dichtheid gaat hij dan meer horizontaal liggen.

  Je moet nu eerst het apparaat kalibreren. Die kan je doen door een suikeroplossing te maken tot de gewenste Plato waarde en deze vervolgens steeds te verdunnen zodat je een aantal referentiepunten hebt.
  Met deze punten kan je vervolgens in een Excel sheet de Plato waarde met de daaraan verbonden hellingshoek van het apparaat ingeven. Na zo'n tiental referntiepunten geeft de Excel sheet een formule terug. Deze kan je gebruiken om op de Ubidots website een grafiek aan te maken die de gemeten hellingshoek dan weergeeft in Plato. Met een kleine aanpassing van de formule kan je ook een grafiek in SG bekomen.

  De formule die je hier kan gebruiken is volgens mijn ervaring eerder een benadering van de echte waarde. Wanneer ik de hoek meet in gewoon water en ik lees dan de waarde uit via de grafiek, dan zit ik er toch snel 3 punten naast, dus 1003 i.p.v. 1000. Misschien dat het aantal referentiepunten hier een rol spelen. Enkele referentiepunten meer of minder laten de formule meteen veranderen, dus hier moet nog wat onderzoek naar gedaan worden.

  Mijn vermoeden is dan ook dat deze iSpindel vooral kan gebruikt worden voor een algemene opvolging van het vergisten zodat je wel een idee hebt wanneer het vergisten naar zijn einde loopt. Voor een correcte waarde van je SG zal je toch nog een meting moeten maken denk ik.

  Via het apparaat kan je ook de temperatuur meten en je kan ook een uitlezing krijgen van de laadtoestand van de batterij.

  Wat temperatuur uitlezing betreft, mijn apparaat ligt nu momenteel in gewoon water en het verschil van temperatuur tussen het apparaat en een digitale thermometer bedraagt 0,4 graden, waarbij de iSpindel dus iets hoger aangeeft dan de digitale thermometer. Ik had de meting eigenlijk nog eens moeten herhalen met een normale thermometer i.p.v. een digitale, want die dingen durven ook wel eens afwijken natuurlijk. Het is zo dat de iSpindel de temperatuur meet van de lucht in de koker zelf, maar deze ligt voor 95% in de vloeistof gedompeld dus de temperatuur van de lucht gaat uiteindelijk wel de temperatuur van de vloeistof aannemen.

  Ik heb mijn iSpindel nog niet getest tijdens het brouwen zelf, dus daar kan ik nog niets over zeggen.


  Met zijn 15 x 4 cm vind ik het wel een vrij groot toestel, maar in vergelijking met het gistingsvat is dat natuurlijk geen probleem. Ik heb het toestel ook eens in mijn klimaatkast gestoken (herbouwde koelkast) en de verbinding met de WIFI bleef uitstekend dus daar geen problemen. Mijn gistingsvat is wel uit kunststof, dus ik weet niet wat er gaat gebeuren in RVS vaten.

  Tot zover mijn eerste bevindingen.

  Ik ben zelf geen programmeur, dus ik weet niet in hoeverre het mogelijk is om het WIFI signaal te onderscheppen en het te gebruiken via BrewPi of iets dergelijks. Je kan wel altijd inloggen via de WIFI van het toestel zelf en zo de gemeten waarden nakijken, dus misschien is er voor de programmeurs onder ons wel een mogelijkheid om die omweg via de Ubidots website te omzeilen.

  Via de website Ubidots.com kan je onderstaande grafieken aanmaken. De gegevens die beschikbaar zijn via de ISpindel zijn Temperatuur, Hellingshoek en Batterijspanning. Door een aantal formules in te brengen kan je dus de grafieken voor Plato of SG aanmaken

 • Citeer

  Ik ben zelf geen programmeur, dus ik weet niet in hoeverre het mogelijk is om het WIFI signaal te onderscheppen en het te gebruiken via BrewPi of iets dergelijks  Gert, ik denk dat onder onze leden wel specialisten zitten die je hiermee kunnen helpen!

  Je suis Charlie

  In de hel is geen Bier,
  Daarom brouw ik het Hier!

 • Ronny, moest er hier een specialist zijn die het vrij eenvoudig kan programmeren is dat natuurlijk meegenomen, maar voor mij persoonlijk is dat niet echt een noodzaak. Mijn BrewPi doet zijn werk momenteel goed en het is snel even nagekeken wat de waarden zijn van de iSpindel.


  In de loop van volgende week ga ik weer brouwen en dan kan ik eens bekijken hoe de iSpindel het doet tijdens het vergisten.

  Als hulpmiddel om het vergisten in de gaten te houden is het in elk geval wel een goedkoper alternatief dan de zogenaamde "Tilt" waar je dan ook nog eens invoerkosten op moet betalen.

 • Citeer

  Als hulpmiddel om het vergisten in de gaten te houden is het in elk geval wel een goedkoper alternatief dan de zogenaamde "Tilt"


  Zou die doorheen de inox wand van een gistvat gaan + dan nog eens een frigo? Of is het signaal daarvoor te zwak...?

  "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

 • Citeer


  Gezien het feit dat ik dit topic hier gestart was, heb ik me de moeite genomen om dit ook daadwerkelijk eens te gaan bouwen zodat we toch iets aan informatie hebben over dit project. Voor zover ik het begrijp zijn er (momenteel toch) geen plannen om dit commercieel op de markt te brengen en zal het een puur hobbyproject blijven.  Bedankt voor de uitgebreide feedback Gert :thumbup: Ik heb echt wel interesse om het ook te proberen bouwen nu :denk

 • Citeer


  Zou die doorheen de inox wand van een gistvat gaan + dan nog eens een frigo? Of is het signaal daarvoor te zwak...?  Aangezien ik geen inox gistvat heb, heb ik hem eens in een gewone kookpot met deksel gestopt en zo in mijn frigo en tegen mijn verwachtingen in bleef hij gegevens doorsturen. Mijn verwachting was dat de gegevensstroom zou onderbroken worden omdat het toestel in die pot in een zogenaamde kooi van Faraday zit, maar blijkbaar was het signaal toch voldoende om te blijven werken. Mijn frigo staat wel op slechts een drie meter van een wifi versterker, dus dat kan natuurlijk ook wel de reden zijn dat hij bleef werken.

  Citeer


  Bedankt voor de uitgebreide feedback Gert :thumbup: Ik heb echt wel interesse om het ook te proberen bouwen nu :denk


  Het bouwen is zeker goed te doen, maar best is om het schema er steeds bij te houden.

  https://github.com/universam1/…master/docs/Schaltplan.md

  Zo staat er op het schema namelijk een oranje verbinding, maar op de foto's voor het bouwen spreken ze niet over die oranje draad. Deze moet aangesloten worden op een heel klein puntje waar je een smd diode moet verwijderen. Wanneer je deze vergeet aan te brengen, heb je nadien een serieus probleem om die later alsnog te verbinden. • Bedankt voor de tip! Ik ben verre van een elektronicaspecialist dus ik koop waarschijnlijk gewoon die kit bij die onlineverkoper die je vermelde. De volledige DIY kits zijn wel uitverkocht zie ik. Kan je misschien nog vertellen waar je uiteindelijk die "Petling XL" koker hebt gekocht? :)

 • Ja hoor, via deze site heb ik er twee gekocht:

  http://aufnaeher4u-shop.de/XL-…e-15-cm-lang-inkl-Logbuch

  Nadeel is natuurlijk dat je altijd met de verzendingskosten zit wanneer je de dingen apart aankoopt. Voor die twee kokers kwamen er net geen 10 euro verzendingskosten bij.
  Volgens wat ik op dat Duits forum gelezen heb, bestaan er enkele verschillende uitvoering van die Petling XL die allemaal een beetje afwijken qua afmetingen. Bij diegene die ik daar kocht zat ik dus met het probleem dat het kunststof gedeelte net iets te breed was zodat ik daar wat moest aanpassen.

  Ik weet dus niet of de koker die in dat totaal pakket verkocht wordt wel aan de juiste afmetingen voldoet, of dat je daar ook nog wat moet aanpassen.

 • Ziezo, deze morgen om 5:30 beginnen brouwen nadat ik het vrouwtje aan de trein heb afgezet. :)

  Een klein uurtje geleden is het brouwsel in mijn gistvat gegaan, samen met de iSpindel.

  Gemeten start SG met de hydrometer is 19,5 Plato oftewel een SG van 1078.
  Waarde die mijn iSpindel weergeeft is 19,84 Plato oftewel een SG van 1079,36.

  Er zit dus nog wat werk in de kalibratie, maar voor een eerste gebruik ben ik best tevreden over de kleine afwijking.

  In mijn fastferment gistvat heb ik een temperatuurprobe geïnstalleerd die verbonden is met mijn BrewPi zodat ik het bier op een constante temperatuur kan houden.
  Momenteel geeft mijn BrewPi een biertemperatuur weer van 20,3 °C. De i Spindel geeft mij een temperatuur van 20,94. Dat is iets hoger dan de BrewPi en bevestigd mijn eerdere meting waar ik met de iSpindel ook iets hoger uitkwam dan met een gewone digitale thermometer.

  Hieronder nog een link naar de publieke pagina van mijn iSpindel zodat jullie ook het verloop kunnen bekijken.

  https://app.ubidots.com/ubi/pu…_s2pxEnSkJ5_w3bDAF42ymNRo

  De iSpindel stuurt elke 15 seconden een update.

  Gert.

 • Hey,

  Ik zou geen wifi signaal onderscheppen, dat is veel te ingewikkeld. Je kunt gewoon de data uit de ubidots API halen. Ik ben wel eens benieuwd naar hoe goed het apparaat werkt, miss koop ik zelf wel een kit om te testen. Zorg zeker dat je ijklijn juist zit 3 punten vindt ik persoonlijk wat weinig, maar dit is persoonlijk natuurlijk. Het beste is om je standaard oplossingen groter en kleiner dan de te meten waarde de maken. Dus als je bier gist tussen 1075SG en 1016SG, maak dan een oplossing met enkel water (voor nulmeting), één met 1010SG, 1030SG, 1050SG, 1070SG en 1090SG. Hiermee maak je dan je ijklijn. Wel dat is hoe ik het zou doen. In ieder geval zit je altijd met een afwijking van je correcte waarde maar om die fout te achterhalen is een ander verhaal. Je hebt in wel al mooie grafieken met ubidots dus voor het opvolgen van het gistingsproces is dit eigenlijk voldoende. Nu maar hopen dat hij niet lekt!

 • Ik heb tijdens het kalibreren momenteel 10 referentiepunten genomen tussen 1000 en 1090. Hoger dan 1090 zal ik niet snel gaan denk ik.

  Wat het onderscheppen van de wifi betreft, dat is voor mij ook geen noodzaak. Zoals je zegt heb je via Ubidots mogelijkheden genoeg om grafiekjes te maken en ze online te bekijken. Uiteindelijk is deze iSpindel slechts een hulpmiddel om het gisten een beetje op te volgen zodat je een ruw idee hebt wanneer de gisting naar zijn einde loopt. Een definitieve eindmeting moet toch altijd met de hydrometer gebeuren.

  Lekken doet hij voorlopig niet. Het deksel sluit best heel goed af, dus daar maak ik me niet al te veel zorgen over ;)

 • Citeer


  Een klein uurtje geleden is het brouwsel in mijn gistvat gegaan, samen met de iSpindel.

  Hieronder nog een link naar de publieke pagina van mijn iSpindel zodat jullie ook het verloop kunnen bekijken.  Tof! Je gist is nu waarschijnlijk volop aan het Krausen'en zeker? Benieuwd wat het binnenkort geeft als de vergisting echt in gang schiet :) Ook bedankt voor de link ivm de Petling.

  Nog een vraag over de batterij, is deze bijv. een goede? Zie http://www.conrad.be/ce/nl/pro…8650-Li-ion-37-V-3400-mAh

 • Die batterij op zich voldoet zeker, maar je zit met deze batterij met een praktisch probleempje. Je hebt hier geen aansluitdraden aan de batterij en in die Petling heb je niet echt de ruimte om er nog een batterijhouder in te stoppen, dus je zal aan deze batterij zelf enkele aansluitdraden moeten solderen, maar uit ervaring weet ik dat zoiets niet altijd even vlot verloopt. Bij sommige batterijen lukt het zonder probleem en bij andere batterijen wil het solderen niet "pakken" en krijg je die draden er totaal niet aan vast.

  Daarom heb ik geopteerd voor een batterij met soldeerlippen EN ze is nog goedkoper ook :)
  http://www.batterijservice.nl/…ting-soldeerlippen_u_vorm
  In eerste instantie had ik ook een ander type batterij zonder aansluitpennen zoals nog op de foto van mijn iSpindel te zien is, maar ook daar lukte het niet om de aansluitdraden vast te solderen. Ik heb hem nu vervangen door bovenstaand type.

  Het waterslot begint hier stilaan te werken en dat zie je ook aan de grafiek. Helemaal in heb begin was er een stabiele lijn te zien en nu begint die wat onstabiel te worden door wat er allemaal gebeurd in het gistvat :)

  Ik merk wel dat de temperatuur van de iSpindel gestabiliseerd is op 21 graden terwijl de gistkast via de BrewPi ingesteld staat om een biertemperatuur te houden van 20°C.

  Gert.

 • Citeer


  Daarom heb ik geopteerd voor een batterij met soldeerlippen EN ze is nog goedkoper ook :)  Bedankt voor de tip Gert, ik ga die ook bestellen.

  Je gist is precies goed aan het "knagen" en zit nu blijkbaar al aan een attenuatie van 50% (welke gist is het eigenlijk?) :) De batterij gaat precies ook lang mee want die zakt precies maar traag.

  Enfin, ik heb gisteren alles besteld. Hopelijk kan ik volgende week alles in elkaar knutselen met succes.

  PS Ik heb uiteindelijk via eBay 5 van die Petling's gekocht, kwam in prijs quasi op hetzelfde als er maar 1 bestellen via de link die jij gaf. Dus als er mensen op zoek zijn naar Petling's pm maar ik heb er 4 over :)


 • Jaja, het gaat hier goed vooruit zo te zien :)

  Aangezien ik nog een redelijke beginner ben, brouw ik momenteel nog met een moutpakket. Voordeel is dat alles netjes afgewogen is en dat ik nog niet zelf met een eigen recept aan de slag moet gaan. Het biertje dat ik gisteren gebrouwen heb was een Brewferm Monnikskap pakket en de gist die daar bij zit is de Fermentis S33.

  Ik heb gemerkt dat deze middag de server van Ubidots er enkele uren uitlag. Vandaar dat er even een onderbreking te zien is van de data. Het lag dus niet aan de iSpindel.

  Ja de batterij gaat hopelijk het hele traject mee. Momenteel worden er elke 15 seconden gegevens van de iSpindel doorgestuurd naar Ubidots. Dat is de standaard instelling, maar dit mag gerust een heel stuk minder. Dat zal zowiezo het batterijverbruik nog meer laten dalen. Het is ook zo dat de grafieken bij Ubidots standaard slechts 500 meetpunten weergeven. Je kan dit wel verhogen tot 20000 dacht ik. Met een meetpunt elke 15 seconden zal je al snel niet de hele grafiek van begin tot einde kunnen weergeven, maar verlies je na ongeveer 3,5 dagen uw eerste gegevens. Ze worden wel bewaard op de Ubidots site, maar je kan ze niet langer weergeven in een grafiek.

  Ik heb gemerkt dat tijdens de werking van de iSpindel, deze niet bereikbaar is om zijn configuratie aan te passen. Een aanpassing van de meetinterval zal ik dus pas doen voor een volgende brouwsel.

  Je kan de iSpindel in zijn configuratiestand zetten door een kleine reset knop op een printje een drietal keer in te drukken en dan gaat hij in een wifi accesspoint mode. Dan kan je enkele dingen aanpassen in de configuratie.

 • Citeer


  Ik heb gemerkt dat tijdens de werking van de iSpindel, deze niet bereikbaar is om zijn configuratie aan te passen. Een aanpassing van de meetinterval zal ik dus pas doen voor een volgende brouwsel.

  Je kan de iSpindel in zijn configuratiestand zetten door een kleine reset knop op een printje een drietal keer in te drukken en dan gaat hij in een wifi accesspoint mode. Dan kan je enkele dingen aanpassen in de configuratie.  OK, dat is goed om te weten! Wat gebeurt er eigenlijk met je data als je WiFi even uitvalt, wordt die data in een buffer bijgehouden en later toch nog doorgezonden? Of ben je die data dan gewoon kwijt?

  De voorbije dagen precies niet veel activiteit meer van de gist? Ik ben benieuwd wat je hydrometer meting geeft ter vergelijking.

 • Wanneer de wifi uitvalt ben je de data wel kwijt, er is geen buffer voorzien.
  Ben vandaag ook eens aan het kijken geweest naar alternatieve mogelijkheden om de data weer te geven. Zo zie ik dat het ook mogelijk is om de data rechtstreeks naar een CraftBeerPi controller door te sturen. Dat is een controller die op een Raspberry pi gebaseerd is zoals de BrewPi die ik momenteel gebruik. Via die controller zou je de data rechtstreeks kunnen inlezen zonder dat je via die Ubidots website moet gaan.

  Ja, na twee dagen was er totaal geen activiteit meer te zien via de iSpindel. Het waterslot is ook verdacht stil. De SG op de iSpindel bleef hangen op ongeveer 1032, dus heb ik een meting gedaan met de hydrometer en die geeft exact dezelfde waarde, dus de iSpindel werkt nog steeds naar behoren. Heb ook mijn labvergisiting eens nagemeten en die is ook slechts tot 1032 gedaald, dus daar lijkt iets niet in orde. Ik vermoed dat de fout wel bij mij ligt. Normaal was de begin SG voorzien rond de 1065 en die bleek 1080 te zijn, dus vermoedelijk is er teveel water weggekookt en dat heb ik niet gecompenseerd.

  Heb intussen de iSpindel wel uit mijn brouwsel gehaald omdat ik morgen nog een nieuw, ander brouwsel ga starten en dan ga ik hem daar nog eens inleggen met een groter tijdsinterval tussen de meetpunten.

  Via de Ubidots website kan je steeds de gemeten data downloaden naar een excel bestand zodat je eerdere metingen niet kwijt bent. Die Ubidots website is gratis, maar ik zie bovenaan het menu dat ik dus 5000 gratis credits kreeg. Nu zie ik dat er daar 35 van verdwenen zijn, dus ik vermoed dat je na een tijd credits moet bijkopen om de data te blijven volgen, maar daar ben ik niet zeker van. Dat is meteen de reden dat ik dus ook andere mogelijkheden aan het bekijken ben om de data weer te geven.

  Ik heb intussen nog een tweede setje onderdelen besteld om een tweede iSpindel te maken. Mogelijk maak ik tijdens de bouw wat foto's om een soort bouwhandleiding te maken voor zij die er wat bang van zijn om er aan te beginnen.

  Ik heb intussen reeds een eigen houder geprint met mijn 3d printer want die originele houder was voor mijn Petling koker net iets te breed.

 • Om even verder te gaan op die credits van Ubidots. Het is dus blijkbaar zo dat, wanneer je je inschrijft op die site, je 5000 credits gratis krijgt. Vroeger werden er ook geen credits aangerekend, tenzij je automatisch een sms of email liet versturen via die site. Voor zover ik gevonden heb, worden er vanaf 1 februari wel credits verbruikt per dag en per device dat geregistreerd is op die site. Dat verklaart meteen waarom er geen credits verdwenen tijdens de eerste dagen dat ik de iSpindel testte, want dat was nog in januari.

  Blijkbaar zou je met 1000 credits ongeveer twee maanden verder kunnen en zouden 1000 credits 5 dollar kosten. Niet meteen de grote kost, maar toch voldoende om de weg via die Raspberry Pi eens uit te testen, want ik wil er nu niet meteen een lopende rekening van maken.

  Via die CraftBeerPi op de Raspberry Pi zou je dan wel een momentele waarde kunnen bekijken, maar geen grafiek van het verloop. Dat op zich zou voor mij niet echt een probleem zijn. Het gaat tenslotte enkel maar over een middel om het gisten op te volgen en of dat nu via een grafiek of een enkele momentele waarde is maakt dan voor mij niet zoveel uit. Een grafiek is leuk maar geen noodzaak.

 • Citeer


  Zoals beloofd in een vorige post, heb ik vandaag tijd gemaakt om mijn tweede iSpindel in elkaar te zetten en er gelijk een handleiding bij te maken zodat het voor iedereen duidelijk is wat er te wachten staat bij het samenstellen van dit toestelletje.  Wow, top Geert :thumbup: Ik heb ondertussen mijn DIY kit aangekregen, maar nu ben ik nog aan het wachten op de batterij en de Pelting XL. Jouw handleiding komt dus zeker van pas voor een elektro-leek zoals mezelf! Ik houd je op de hoogte van mijn (hopelijke) successen.

  Ook bedankt voor je tip over de Craftbeer Pi, ik las er ondertussen wat meer over op de GitHub van de iSpindel. Ik wou al lang een Raspberry Pi kopen, dat heb ik nu dus ook ineens gedaan. Ubidots is niet slecht, maar als het buiten dat platform kan dan liever zo.

  Goed te lezen dat je kalibratie dus goed was en je hydrometer hetzelfde aangaf :) Succes met je volgende brouwsel alvast.

  PS Valt dat mee zo'n nieuwe iSpindel houder 3D-printen? :)

 • Wat betreft de nieuwe houder, dat is niet zo moeilijk. Ik heb met Google SketchUp (gratis programma) een nieuwe houder getekend en deze omgezet naar een bestand dat de 3D-printer aankan en dan is het wachten. Het printen van de houder zelf duurt namelijk een 2 uurtjes.

  Ik heb intussen ook al een goed resultaat met craftbeerpi behaald en heb de gegevens van de iSpindel dus kunnen uitlezen via dit programma. Je kan daar wel enkel de temperatuur en de dichtheid in Plato bekijken. Je moet namelijk ook dezelfde formule ingeven die je van die excel tabel krijg. Zoals verwacht kan je dus ook alleen maar een momentele waarde uitlezen en geen grafiek, maar dat lijkt me niet echt een probleem.

  Ik heb wel even moeten zoeken hoe het in zijn werk ging om de iSpindel zichtbaar te maken in craftbeerpi. Wanneer je namelijk de te volgen stappen uitvoert die je op de site van craftbeerpi ziet, dan lukt het niet.

  Je moet eerst het operating systeem van de Raspberry Pi installeren. Wanneer dat in orde is kan je beginnen met de software van craftbeerpi, maar de eerste stap die zij uitvoeren moet je anders doen. Volgens craftbeerpi is de eerste stap, de software clonen naar je Raspberry Pi met volgende instructie:

  git clone https://github.com/Manuel83/craftbeerpi.git

  Dit moet je niet doen, want dat is de versie zonder de mogelijkheid om je iSpindel uit te lezen. Je moet als eerste stap deze instructie geven:

  git clone -b hydrometer https://github.com/Manuel83/craftbeerpi.git

  Verder kan je gewoon de andere stappen van craftbeerpi uitvoeren.

  Eens je zover bent en je hebt hulp nodig geef je maar een schreeuw :)

 • Dag Willem,

  Wat je vragen betreft:

  1. In eerste instantie had ik de craftbeerpi software geïnstalleerd zonder de ondersteuning van de iSpindel. Dat zal dus dezelfde software zijn die jij momenteel geïnstalleerd hebt. Nadien heb ik geprobeerd om via de link op de iSpindel site deze software over de bestaande software te installeren, maar dan kreeg ik een melding dat er al een craftbeerpi folder bestond en dat ik die niet kon overschrijven.

  Waarschijnlijk zal je die upgrade wel moeten kunnen maken, maar ik ben geen groot Raspberry Pi genie, dus misschien dat er hier iemand anders beter op de hoogte is van de Raspberry Pi die kan zeggen hoe je deze upgrade eventueel kan maken.

  Vervolgens heb ik dan eigenlijk de SD kaart weer gewist en begonnen met de software te installeren via de link van de iSpindel site en dan werkte het meteen.

  2. Nee, via die website kan je enkel de A variant aankopen in verschillende samenstellingen. Voor de C variant hebben ze blijkbaar via die Duitse website een groepsaankoop gedaan voor die gedrukte schakeling, maar die werd afgesloten na 450 printplaatjes. Ik denk niet dat je die momenteel ergens kan kopen, dus ik vrees dat we voorlopig vastzitten met de A variant. • Gert,

  1. ok dat word dus uitzoeken of de branch toegevoegd kan worden. Of even een nieuwe installatie doen op een nieuw kaartje !
  2. dat is wel balen, ik kan best wel solderen maar of ik zo goed kan solderen ???

  Bedankt voor je antwoorden !!

  Grt
  Willem

 • Hallo Gert,

  fijn dat jij ook bezig bent met de iSpindel. Ik heb hen vorige week binnen gekregen, maar hik toch wat tegen de montage op temeer omdat de Duitse beschrijving mij niet de zekerheid bied dat het lukt. Mede daarom was ik erg blij met jouw beschrijving en maakte bijna een rondedansje toen je aangaf een handleiding te plaatsen. Tot mijn spijt kan ik die niet openen: ik zie alleen een paperclipje boven het bericht en wat tekst tussen haken wat de bijlage zou moeten zijn. Met de hulp functie kom ik niet verder. Doe ik iets fout?
  Ik hoop dat er hulp is, want ik wil hier erg graag mee verder.

  Ronald

 • Vorige week de iSpindel met behulp van Gert's handleiding in elkaar gezet. Lukte in een keer en dat zonder enige soldeer ervaring! Ik het met behulp van plaklood de "dobber" in schoon water goed afgesteld en moet nu alleen nog met suikeroplossingen de iSpindel kalibreren. Ik heb de iSpindel al een week op mijn bureau liggen om de batterij-duur te kunnen testen. Het zou fijn zijn als de batterij het minimaal twee weken volhoud, voorlopig ziet dat er goed uit. Ik heb wel het idee dat de temperatuur ongeveer 2 graden te hoog wordt weergegeven. Iemand anders daar ook ervaring mee?

  Ronald

 • Dag Ronald,

  Fijn te horen dat je het monteren van de iSpindel zonder veel problemen tot een goed einde hebt weten te brengen.

  In de handleiding (blz 7-8) behandel ik op een bepaald moment het al dan niet verwijderen van een LED op het kleine printje. Wanneer je die LED laat staan gaat de batterij-duur merkelijk achteruit. Wanneer je die LED verwijderd gaat de batterij zonder problemen twee weken mee en zelfs een heel stuk langer indien nodig.

  Wat de temperatuur betreft had ik in het begin ook het idee dat deze enkele graden te hoog lag, maar tijdens het gebruik blijkt deze in mijn geval toch vrij correct te zijn. Ik werk met een BrewPi waarbij ik de temperatuur van het bier constant probeer te houden en de temperatuur die de iSpindel aangeeft tijdens het gebruikt ligt slecht enkele tienden van een graad van de temperatuur die ik ingesteld heb met de BrewPi.

  Tijdens het gebruik ligt de iSpindel zo goed als volledig in het bier en de temperatuur binnen in de iSpindel gaat uiteindelijk deze van het bier aannemen. Wanneer deze niet in het bier ligt kan deze temperatuur misschien beïnvloed worden door andere factoren. Ook tijdens het laden van de batterij zal de lader ervoor zorgen dat de temperatuur zal toenemen, maar ja, daar heb je geen last van tijdens de werking natuurlijk.

  Gert.

 • Hallo Gert,

  Bedankt voor de heldere uitleg over de iSpindel. Ik heb een iSpindel besteld rechtstreeks bij Samuel Lang (Universam1), deze zal binnen twee weken verzonden worden.

  Zou ik een link kunnen krijgen naar uw handleiding? De handleiding is niet van het forum te downloaden, ik zie alleen "[attachmini id=1 msg=88403]" staan...

  Tjardo

 • Hallo Tjardo,

  Ik zal nog eens proberen om de handleiding hierbij te posten, maar ik weet niet hoe lang deze beschikbaar blijft om te downloaden.
  Vorige keer bleek die na enkele weken niet meer te downloaden.

  Let wel, wanneer je mijn handleiding volgt, kan je op pagina 9 een beetje in de war gebracht worden. Op de foto met de onderdelen lijkt het alsof de linker aansluiting van de weerstand die je horizontaal ziet staan, in het gaatje boven die blauwe draad zit, maar dat is gezichtsbedrog. Die linker aansluiting zit eigenlijk in het gaatje ernaast. Voor een beter zicht kan je dan best naar de website van iSpindel zelf gaan waar je een iets betere foto kan zien van de juiste plaatsing.

  Hier de handleiding:

 • Citeer


  Vorige week de iSpindel met behulp van Gert's handleiding in elkaar gezet. Lukte in een keer en dat zonder enige soldeer ervaring!  Knap! Ik had met mijn 0,0 soldereer-ervaring en nogal grove soldeerbout iets minder succes en dus geen werkende iSpindel :105: Dan maar twee nieuwe kits besteld en dankzij Gert nu ook een werkend exemplaar :thumbup: Binnenkort waag ik zelf ook opnieuw een poging om een iSpindel in elkaar te steken.

  Ondertussen heb ik wel al wat zitten spelen met de iSpindel in TCP mode zodat ik alle data lokaal naar mijn Raspberry Pi kan sturen en bijhouden in een MySQL. Er zijn een paar handige Python en PHP scripts onder de tools/general-TCP map op de GitHub van het project.

  Ik lees hier en daar wel iets over firmware versie 5.X maar ik vind nergens een binary. Is die nieuwe firmware eigenlijk al beschikbaar? En, heeft iemand die al getest? :)