Kriek op basis van oud bruin

There are 11 replies in this Thread. The last Post () by Koen Sels.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Binnen een week ga ik weer een kriek brouwen op basis van een oud bruin, heb dit vorige zomer ook gedaan met noordkrieken uit de streek. Heb toen 10 kg gekocht, geplukt en ontsteeld voor 15 euro in totaal. Ik heb nog 5 hg noordkrieken in de diepvries en die moeten eraan geloven. Het moet weer een droge kriek worden, niet al te zuur, daarom rodenbach gist. Niet zoet dus, maar ermag wel wat body inzitten. Tips zijn welkom :idea:



    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis


    OmschrijvingWaarde
    Kenmerk2017-05
    Naam receptVessem
    Brouwdatum15-08-2017
    BierstijlVlaams Bruin
    Volume20,0 l
    Begin SG1,052 SG
    Eind SG1,012 SG
    Schijnbare vergistingsgraad76,9%
    Alcoholgehalte5,2 vol.%
    Berekende kleur (Morey)50 EBC
    Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
    Brouwzaalrendement78,0 %
    Kooktijd60 min.

    Water en brouwzouten


    HoeveelheidIngrediënt
    18,60 lWater uit Diest, België
    0,50 gCaCl2
    0,20 gCaSO4
    2,00 mlMelkzuur
    12,00 lSpoelwater

    Waterprofiel behandeld water


    CaMgNaHCO3ClSO4
    30 mg/l5 mg/l108 mg/l116 mg/l44 mg/l61 mg/l

    Vergistbare ingrediënten


    HoeveelheidNaamMouterijKleur%
    1,82 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC40,0 %
    1,30 kgPilsmoutDingemans3 EBC28,4 %
    0,46 kgMaïsvlokkenThomas Fawcett and Sons3 EBC10,0 %
    0,23 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC5,0 %
    0,23 kgBiscuitDingemans50 EBC5,0 %
    0,23 kgAroma 150Dingemans150 EBC5,0 %
    0,23 kgWeyermann Special W® 280-320 EBCWeyermann300 EBC5,0 %
    0,07 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC1,5 %

    Maischschema


    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
    Amylaserust69,0 °C2 min.60 min.4,1 l/kg
    Uitmaischen78,0 °C2 min.5 min.4,1 l/kg

    Hop


    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
    15,0 gSimcoebellen13,1%60 min.24,1 IBU

    Overige ingrediënten


    HoeveelheidNaamTypeGebruik
    2,90 gZoethoutstaven (réglisse)specerijkoken
    28,60 gEik chips amerikaans medium (Brouwland)smaakstofnagisting/lagering
    4761,90 gKriekenandersnagisting/lagering

    Gist


    HoeveelheidNaamType
    0,5 l starterRoeselaere Belgian Blend (3763)bovengist

    Vergisting


    KenmerkWaarde
    Starttemp. vergisting21,0 °C
    Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
    Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
    Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
    Schijnbare vergistingsgraad100,0%
    Temp. nagisting24,0 °C
    Temp. lagering22,0 °C

  • Mss een domme vraag maar na hoofdgisting haal je de gistkoek ervan onder voor je 6maanden gaat lageren met je krieken?

    Omdat de meeste eerst een neutrale Gist gebruiken en daarna maar de 3763 of iets anders.


    En hoeveel extra ruimte moet je voorzien in je Lagerfles?


    En wat voor bottelgist gebruik je dan om op fles te trekken?

  • Na de hoofdgisting hevel ik het bier over naar een dame jeanne. De avond ervoor haal ik de krieken uit de diepvriezer en doe ik die al in de dj. Bij het overhevelen zijn ze dan ontdooid en op kamertemperatuur zodat de gist geen shock krijgt. Ik meet met een refractometer het sg van het kriekensap, vorige keer was dat 1060. De vergisting begint direct terug dus laat ik zeker genoeg headspace, het gevormde koolzuurgas zorgt ervoor dat de oxidatie minimaal is. Het waterslot laat ik er op tot het einde.

    Als bottelgist gebruik ik de Fermentis Safbrew F2.

  • Gisteren de krieken ontdooid en in een mandfles gedaan, vandaag het bier overgeheveld op de krieken. Het bier staat al lekker terug te vergisten. Ik laat het 3 tot 6 maanden op de krieken staan. Ik ga ook een extract maken van calvados en eiken chips. Dat voeg ik later toe, met mondjesmaat en regelmatig proeven.