Arsegan Easybrew-30 Alles-In-Eén Brouwinstallatie

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Tegenwoordig wordt je serieus om de oren geslagen met die 'goedkope' all-in-one systemen.

  Kan van het mijne zeker niet klagen. Maar de Bulldog Brewer is ondertussen aan V3 bezig en niet zo goedkoop meer als in het begin (nu 475 Euro).


  Vanwaar die zeer grote prijsverschillen met Speidel?

  Speidel gebruikt waarschijnlijk dikker Inox en een betere pomp. Is ook programmeerbaar wat de Bulldog Brewer bijvoorbeeld niet is, je moet elke stap afzonderlijk ingeven. En dan is er ook nog de merknaam die wat euro's aan de rekening toevoegd ;)

 • MAAR het zijn wel ook zeer degelijke installaties.

  Dat komt op online reviews ook altijd terug : duur mààr heel goed gebouwd en degelijk materiaal.


  Wel een belangrijk verschil tussen de Klarstein en de Arsegan die Niels gaat aanbieden : de Arsegan komt met een RVS dompelkoeler. Altijd handig meegenomen. :)

 • Ik heb me laten adviseren in een speciaalzaak (the Wineshop in Kuurne) waar ze net de Arsegan Easybrew binnen hadden.

  Voor mij was de prijs ook wel doorslagggevend. In het begin lopen de aankopen nogal op (en dan heb je nog niet eens ingrediënten!)


  Ik ben er alleszins al heel erg blij mee - nu enkel nog de eerste brouwtest afwachten (begin volgend jaar) :-)

 • Nee, dat is een remake van die beroemde/beruchte Klarstein Mundschenk. Ik ben wel benieuwd naar de ervaringen die men ermee gaat hebben. De mundschenk zelf is nooit echt positief onthaald geweest.

  Aan de andere kant wordt deze ketel ook verkocht in de UK als de ACE microbrewery en daar haalt hij wel goede reviews.

  Heb zelf een mundschenk (van september). Kan hier niks slechts over zeggen. Als je naar de specificaties en uiterlijk kijkt is het dezelfde als de easybrew. Het verschil met de brewmonk zit 'm in het controlepaneel (en de service na verkoop van brouwland). Alle 3 worden echter in dezelfde (chinese) fabriek gemaakt.

 • Heb zelf een mundschenk (van september). Kan hier niks slechts over zeggen.

  De opmerking die ik maakte was voor de modellen die begin dit jaar werden aangeboden. Daarna zijn ze een lange tijd onbeschikbaar geweest. Ik vermoed vanwege de bugs en deze zullen nu wel van de baan zijn.

  Wat je zegt over de service van Brouwland is iets dat je zeker in acht moet nemen, als er iets stuk is dan heb je snel hulp. Als je het nog naar Klarstein moet gaan versturen, ben je nog wel effe bezig.

 • De opmerking die ik maakte was voor de modellen die begin dit jaar werden aangeboden. Daarna zijn ze een lange tijd onbeschikbaar geweest. Ik vermoed vanwege de bugs en deze zullen nu wel van de baan zijn.

  Wat je zegt over de service van Brouwland is iets dat je zeker in acht moet nemen, als er iets stuk is dan heb je snel hulp. Als je het nog naar Klarstein moet gaan versturen, ben je nog wel effe bezig.

  Helemaal akkoord. De reden waarom ik voor de mundschenk gegaan ben is ten eerste de prijs: 350 euro, waar ik nog eens 40 euro van terug gekregen heb omdat ze mij geen koeler erbij konden geven, terwijl dit wel op de site stond. (dit ging zonder problemen en heel rap) en ten tweede de levertijd bij brouwland. Hierdoor kan ik spijtig genoeg inderdaad niet genieten van de service van brouwland. (het is het ene of het andere he)

 • de resultaten van de mundschenk:

  De temperatuur komt goed overeen met de regelaar. Het vermogen moet ik nog een beetje leren kennen (ik brouw buiten, en met vriesweer heeft hij beduidend meer vermogen nodig dan in september bij 20 graden, wat logisch is).

  Een nadeel vind ik dat ik het programma niet meer kan aanpassen als hij ingesteld is (of ik weet niet hoe dat moet). Vooral op vlak van vermogen is het wel plezant als je daar een beetje mee kunt spelen.

  Mijn rendement ligt ook nog niet heel hoog, vooral als ik een zwaarder bier wil brouwen en dus meer mout nodig heb. Dit kan ook wel aan de afstelling van de moutmolen liggen of mijn gebrek aan ervaring in het algemeen.

  Al bij al toch al zeer lekkere biertjes mee gebrouwen, dus een tevreden gebruiker.

 • Een nadeel vind ik dat ik het programma niet meer kan aanpassen als hij ingesteld is (of ik weet niet hoe dat moet). Vooral op vlak van vermogen is het wel plezant als je daar een beetje mee kunt spelen.

  Bij de BrewMonk kan dit door op de knop Auto/pause te drukken en dan met de - of + de power in te stellen. Om verder te gaan met het programma terug drukken op de knop auto/pause.

  Als je in het manuele programma bezig bent gebruik je de knop Manual/pause. Rest idem als voorgaande.

  Ik veronderstel dat dit met de Arsegan hetzelfde is vermits men zegt dat dit hetzelfde toestel is.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

  Edited once, last by Steinie ().

 • Vandaag brouw ik voor de 5e of 6e keer met de arsegan. Tot nu toe was ik er heel tevreden over, maar nu krijgt hij kuren. Bij het opwarmen valt hij na een kleine minuut volledig uit : sturing en pomp. Na een minuutje start hij terug op, al is het programma dan wel verdwenen. Het lijkt er op dat een thermische beveiliging aan het tilt slaan is, want hij draait zeker niet droog. Heeft nog iemand dit voorgehad ?

 • Blijkbaar moet hij toch eventjes oververhit zijn geraakt. Een dikke zwarte korst sierde de bodem. Waarschijnlijk toch even te weinig vloeistof op de bodem, aangebrand en vervolgens de aangebrande laag als isolator blijven werken. Hij functioneert terug perfect. Dit zal wel zijn effect hebben op de smaak van mijn licht blondje vrees ik.

 • Hier even terug op inpikken. Vandaag weer een brouwsel naar de kl* in de arsegan.

  oorzaken die ik heb uitgesloten :

  *vuil in de pomp : er zat niets in, hij pompte nu tijdens het maishen vlot rond

  *droog warmen. ik heb het niveau in de gaten gehouden boven de filterplaat, en het was niet eens gestegen

  *gelificatie van ruwe granen : er zaten er deze keer geen in

  * te fijn geschroot : nu zat ik op 1.2 mm Bij de succesvolle brouwsels hanteerde ik tot nu toe 1 mm, schijnbaar zonder problemen.

  *te hoog wattage : 1000 W voor 15 liter lijkt me niet te veel, hij sloeg overigens na een paar seconden warmen meteen in veiligheid.


  Vaststellingen/mogelijke oorzaken waar ik graag jullie mening over hoor

  *ondanks het vlotte rondpompen lag er blijkbaar een dikke laag zetmeel op de bodem van de ketel, en dus ook rond de thermostaat.

  *dit is de derde keer dat ik een eiwitrust probeer, omdat ik wat schuimproblemen had, 2 keer daarvan had ik dus verkoold wort.

  *Ik roer nu meer dan vroeger, om 'deegballen' te vermijden bij die koelere eiwtirust. Misschien jaag ik zo meer zetmeel door de filterplaat ?

  *pompen tijdens het storten : goed of niet ?

  *bij het warmen met water heb ik geen problemen, hoewel ik de indruk heb dat hij even snel warmt bij om het even welk wattage.


  alle hulp is welkom, want dit is frustrerend

 • Wat ik vandaag heb ontdekt : veel grover schroten. Ik heb nu 1,2mm opening genomen (dikte van een CD) en nog nooit zo vlot kunnen maischen. Mijn pomp loopt nu bijna ongeknepen (kraan is 3/4e open) zonder enig probleem. Het wort is kraakhelder. Misschien kan dat al een mogelijke aanpassing zijn?

  Nog een vraagje : je hebt een heleboel zetmeel op de bodem liggen? Dat zou toch niet mogen, dat zetmeel moet worden omgezet naar suikers. Ben je zeker dat je moutkorf de mout goed tegenhoudt?

  Als de ketel bij alle wattages evenveel opwarmt, dan is er iets mis met de thermostaat of met de hitte-elementen. Misschien eens mee terug gaan naar de leverancier?

 • Kijk eens hoe snel het opwarmen gaat, 1 graad per minuut is het maximum, meer heb je niet nodig en als het wel sneller gaat, nog minder watts tijdens het maischen.


  Niet pompen tijdens het inmaischen, en na het inmaischen even rustig de mout in de korf laten zakken voor je weer gaat pompen. Zo voorkom je dat veel fijne deeltjes onder de korf komen. Ik weet niet of je de pomp kunt regelen, maar als dat kan rustig beginnen zodat je filterbed goed vormt.


  Als je element niet te heet is, maar gaan die fijne deeltjes uiteindelijk weer terug op je mout in plaats van vast te bakken.

 • Dat denk ik ook. Ik ben daarstraks begonnen met de mout goed onder te roeren en dan heb ik die 10 minuten gewoon gerust gelaten. Daarna ging de pomp aan maar met de kraan half dicht. Er kwam een rustig stroompje wort door, net genoeg zodat je het ziet lopen. Na de 62° stap (een 20' later) ging de kraan op net geen 3/4e. Dat gaf een mooie doorstroming. Na de 67° stap ging de kraan op iets meer als 3/4e open, je merkte dan dat de stroom echt al aan een goed tempo begon te gaan. Bij het uitmaischen stond de pomp net niet open maar dan ging het rondpompen al heel erg vlot.


  Ik denk dat je voor jezelf moet kijken hoe je de flow van je pomp beheerst. Dat zal wat afhankelijk zijn van de installatie, maar begin heel rustig en pas naar het einde toe ga je aan het volledige vermogen zitten.

 • Ik denk dat jullie me op het goede spoor gezet hebben. Ik heb er nooit bij stilgestaan, maar voorheen draaide de pomp inderdaad niet tijdens het inmaischen. Samen met de stap om een eiwtirust in te voeren ben ik om een of andere reden, alvast niet bewust, de pomp vroeger gaan aanzetten. Dat verklaart zo goed als zeker die zetmeelkoek op de bodem;

  mbroek : ik ben nooit aan de enzymrust geraakt, want ik had tegen dan al een laag steenkool gemaakt, vandaar dat ik wel degelijk nog een pak zetmeel in circulatie had. Ik ben net ook op 1.2 mm overgeschakeld, op aangevne van je andere post.

  Zekerheidshalve ben ik het opwarmen nu even aan het checken. Een zelfde hoeveelheid water met 1000 en met 2500 watt.

  In elk geval bedankt, ik kan weer verbeteren.

 • Dat is razendsnel, dat is een goed recept voor aanbranden, Test je wel met een echt maisch programma?

  Ik kan mij voorstellen dat de opwarm fase van je ketel met vol vermogen gedaan wordt.


  Ik werk zelf met eigen software, maar in principe werken alle automaten ongeveer hetzelfde.

 • Ik ga eerlijk gezegd niet af op de temperatuur die mijn ketel aangeeft. Ik meet die na met een deftige nauwkeurige thermometer en stel het vermogen bij als het nodig is. Ondertussen ben ik er al achtergekomen dat je de ketel een °C kouder moet zetten als de temperatuur die je wil en dan heb je nog wel eens een overshoot van een °C bij de uitgang van de pomp. Vooral bij de 72°C stap is het oppassen geblazen dat je de enzymen niet uitschakelt omdat de temperatuur eens doorschiet naar 75°C

 • toch een mankementje vrees ik. daarnet werd 9 liter water in 800 seconden van 15 naar 60 graden C verwarmd bij zogezegd 1000 W. Eventjes mijn fysica opgefrist op google, en ik kom aan ruim 2000 Watt.

  Als de meetsonde direct tegen het verwarmingselement aanzit kan dit een foute meting aangeven, zeker al als het water niet in beweging is. Ik stak bij mijn weckketels steeds een thermowell een paar centimeter boven de bodem om een betere meting te krijgen.

 • Ik ben uiteindelijk ook overstag gegaan en heb me die online besteld. Mét de presales korting van 80 piek erbij komt hij op 319,- . Kon het niet laten liggen. Benieuwd wanneer hij hier toekomt... :drool:. En wat het verschil zal zijn. Anyway kan ik nog steeds op m'n ouwe installatie tussen de 20 en 50 liter brouwen als ik wil. Ik denk dat ik deze eerder ga gebruiken als het eens last minute snel moet gaan.

 • Gisteren op het TV programma huizenjagers op VIER was er een hobby brouwer die een huis zocht.

  Ze hadden geen garage of tuinhuis getoond , waarop mijn vrouw zegt waar gaat die brouwen ?

  Ik zeg , het zal wel met een automatische ketel zijn en kan je gewoon in de keuken brouwen , maar dit kende ze niet.

  Ik lees hier boven dat Cies ook zo één heeft gekocht en roep mijn vrouw , moet je eens zo een automatische brouwinstallatie zien ? Ze komt af en intussen klik ik op een link hier ergens boven om te laten zien , en wat dacht je allemaal blote vrouwen , een volgende link en weer blote vrouwen

  Wat denk je dat zij nu denkt , dat ik in plaats van op het hobbybrouwforum zit naar blote vrouwen zit te kijken.

  Zou ze het nog betrouwen als ik zeg ik ga eens naar een bijeenkomst van het brouwforum :pieker::rofl::rofl:

 • Hop hop hop krijgt opeens een andere betekenis. ?