Nieuw vergistingsnufje: Plaato

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Dan vrees ik voor u dat je binnenkort nog weinig gaat kunnen doen. ;)


  Grappig feitje over Wifi trouwens : het is dezelfde frequentie als je microgolf, alleen de sterkte is anders.


  Wat de toekomst betreft : noch wifi, noch lifi of iets dergelijks. Waarom? Te duur en te beperkt qua reële capaciteit (dus niet in een labo). 4G ligt er al, 5G komt eraan maar zelfs die twee gaan in een redelijke termijn ook zwaar klop beginnen krijgen omdat er vrij onverwacht (in hoeverre dat kan) enkele nieuwe spelers op de markt komen : world wide internet via satelliet. Zowel Elon Musk als Jeff Bezos zijn hiermee bezig en knallen de ene na de andere communicatiesatelliet de lucht in. Daar gaat geen enkele operator op een zeker moment tegen op kunnen.

  Het kan lijken dat een satelliet heel duur is in vergelijking met een gewoon mobiel netwerk maar het heeft een aantal grote voordelen : per bestreken oppervlakte is het veel goedkoper, de wetgeving is veel soepeler (zeker voor iemand als Musk met SpaceX) en je bestrijkt ineens de hele wereld van poolcirkel tot poolcirkel. Qua coverage kan het niet beter.


  Soit, spannende tijden op telecom gebied. Maar niet echt relevant voor de Plaato ;)

 • en je bestrijkt ineens de hele wereld van poolcirkel tot poolcirkel. Qua coverage kan het niet beter.


  Soit, spannende tijden op telecom gebied. Maar niet echt relevant voor de Plaato ;)

  Voor mij moeten ze niet lang meer wachten want bij mij voor gewoon GSM verkeer ben ik 9 op de 10 keer tijdens het bellen afgesloten , geen verbinding meer

 • omdat er vrij onverwacht (in hoeverre dat kan) enkele nieuwe spelers op de markt komen : world wide internet via satelliet. Zowel Elon Musk als Jeff Bezos zijn hiermee bezig en knallen de ene na de andere communicatiesatelliet de lucht in. Daar gaat geen enkele operator op een zeker moment tegen op kunnen.  Een satelliet heeft een heel groot nadeel, de round trip time die is te lang om prettig te kunnen werken, Niet voor niets zijn alle overzeese satelliet verbindingen vervangen door glasvezels op de zeebodem.

  Satellieten moeten wel heel laag boven de aarde hangen voor een goede rtt.. Ik verwacht daar niet veel van.

 • Niet voor niets zijn alle overzeese satelliet verbindingen vervangen door glasvezels op de zeebodem.

  Mijn werkgever bezit daar een groot aandeel van maar die zijn niet ter vervanging en die nemen het bulk van het verkeer voor zich. Maar ik denk dat het eerder een kwestie was van toenertijdse technologie (jaren '80) die maakte dat glasvezel makkelijker/goedkoper was dan satelliet. Glasvezel is echter ook heel gevoelig en kwetsbaar en vooral verschrikkelijk duur (vraag maar eens aan eender welke telecom provider waarom ze nog niet overal glasvezel hebben gelegd tot in de huizen).


  Satelliet technologie is in de laatste jaren sterk verbeterd en sinds SpaceX is het ook een stuk goedkoper geworden om er eentje te lanceren. Ik weet niet precies hoe Elon Musk te werk gaat gaan maar wat ik er van heb opgepikt is dat ze een 12000-tal in een lage baan gaan sturen (wikipagina over Starlink).


  Maar nu zijn we echt wel ver van de Plaato afgeweken :focus:

  Terug on topic : ik ga een wifiversterker in mijn brouwerij zetten zodat ik daar een eigen klein netwerkje heb. Ik heb hier nog een paar devolos liggen die daarvoor kunnen dienen. En dan heb ik meteen ook nog eens deftige wifi als ik in mijn garage werk.

 • Lage baan satelliet zal al een stuk beter gaan.


  Maar inderdaad, ik heb ook een wifi bridge verbinding naar de kelder (2 etages lager), en dat werkt goed.


  Maar voor diegenen die nog een tuinbrouwerij van water en stroom gaan voorzien, leg er meteen een knappe netwerk kabel naast, daar ga je veel plezier van hebben.

 • Ik heb een paar weken geleden voor het eerst een vergisting gedaan met een Plaato waterslot. Alles is prima verlopen. Hoewel hij af en toe eens zonder wifi verbinding valt voor een paar minuten is dat géén probleem voor de metingen. Je ziet dan een kleine onderbreking in de curve, maar blijkbaar zonder gevolg.

  Na een 3-tal dagen heb ik de densiteit gemeten met een hydrometer en deze zat een 4 punten hoger dan wat de Plaato aangaf (1.047 ipv 1043).

  Na het invoeren van de correctie in de app is hij netjes verder gegaan tot 1.002 wat na meting voor het bottelen ook perfect klopte met de meting met de hydrometer.

  Zoals de handleiding aangeeft is dit een zelflerend systeem welke je de eerste paar keren moet updaten opdat hij voor hetzelfde vergistingsvat een correcte meting zou uitvoeren.

  Al bij al een leuk extraatje voor de hobby en je volgt de vergisting thuis van achter je bureau op het werk, zo blijf je constant in de brouwsfeer en ik vind het leuker dan Facebook! 8o

 • Goede middag

  Ik heb ook een plaato en deze werkt ook zeer goed

  Kan jij me uitleggen hoe je van de csv files zo een statistiek kan maken zoals in jou voorbeeld.

  dank u

  Marc

 • Vandaag was er een pakske in de post voor mij :-) via Aatjebanaantje ben ik nu ook de trotse bezitter van een Plaato 8o


  Alleen is het nog twee weken wachten eer ik kan brouwen maar dan gaan we er mee aan de slag. De tool is ook volledig geïntegreerd in BrewFather en dus kan ik vergistingsgegevens gaan bijhouden bij mijn logbestanden. Nu enkel nog de app installeren op mijn gsm en de airlock instellen.

 • Goed om weten. Nu denk ik eerlijk gezegd dat het verschil in temperatuur tussen beide ook niet zo heel groot zal zijn

  Daar vergis je je in. Met de Plaato zal je merken dat er hele grote pieken zijn in de omgevingstemperatuur, terwijl de temperatuur van je vergistingsvat volgens je Inkbird of ander systeem mooi gelijk blijft met amper verschillen. Je kan heel goed zien wanneer je koelkast of verwarming wordt ingeschakeld.

 • Ik heb er intussen twee brouwsels mee achter de rug, ik vind hem zeker nuttig voor wat hij doet. Nauwkeurig is hij tot op enkele SG punten na wel, maar je kan in Learning Mode een tijd SG waarden invoeren en dan gaat hij in de toekomst wat nauwkeuriger zijn.

  Wat ik leuk vind is de integratie in Brewfather, ik heb zo veel meer informatie beschikbaar per brouwsel. En met de CSV die je kan exporteren wil ik in de toekomst aan de slag om wat verder te gaan in analyse van gisteigenschappen.

 • Hier ook net samen met de brouw-collega-partner een Plaato aangeschaft.


  In eerste instantie werkt dat hebbedingetje perfect. Maar dan plots....niets meer. Geen telling meer. van meer dan 400 blubs per minuut naar niets.

  Al wat liggen zoeken waar het kan aan liggen maar de website van Plaato moet nog wat uitgebreid worden denk ik.

  Iemand al gelijkaardige ervaringen? Of enig idee aan wat dit zou kunnen liggen?

  WIFI is herstart, sensor is losgekoppeld van effectieve waterslot en terug aangekoppeld. Ik vermoed dat de vlotter (bubbler) wat te strak in het waterslot zit waardoor deze soms vasthangt (en dus niet telt). Maar ook geen idee hoe ik dit zou kunnen verhelpen....


  Bijkomend: wat doen jullie in het waterslot? Kraantjeswater? Demiwater? Alcohol? Sanstar (w afgeraden door schuimvorming)? Chemipro? ....?


  Alvast bedankt!!

 • Bijkomend: wat doen jullie in het waterslot? Kraantjeswater? Demiwater? Alcohol? Sanstar (w afgeraden door schuimvorming)? Chemipro? ....?

  Gewoon kraantjeswater, zeker geen starsan of dergelijke gebruiken.


  Wat die teller betreft : ook al voorgehad maar bij mij gelukkig aan het einde van de vergisting. Ik vermoed dat het soms wat vloekt met de WiFi, zeker als er andere Bluetooth bronnen in de buurt zijn.

 • Is dat resetten niet vooral om de WIFI opnieuw in te stellen?

  Het lag niet aan de WIFI. Er bleef data binnenkomen. Enkele het moment dat ik de WIFI had uitgezet viel even alle data weg (w dus ook niet opgeslagen)

  De lichtjes knipperen zoals het zou moeten. Op dit moment doet hij het weer min of meer. Niet alle blubjes worden geteld. Nu dat het wat minder hevig blubt is dat duidelijk te zien. Het bovenste lampje moet aangaan bij ieder blubje maar doet dat dus niet altijd.

  Het zou dus ook kunnen dat bij het hevig vergisten het al foutliep. Maar dan is dat niet te zien geweest.

 • Zou dat dan bij Brouwland onlangs nog de eerste versie geweest zijn?

  Aankoop is deze maand pas geweest.

  Iemand een idee hoe we zo een Plaato kunnen testen om te zien dat hij correct werkt? Edit: -->(Hoe kunnen we dus controleren of hij correct functioneert. Alle blubjes telt, met andere woorden. SG waarden kan dan later via learning aangepast worden)

 • Als ik de sensor losmaak en terug aankoppel, of de vlotter losmaak en terug plaats gaat het weer even goed maar het is telkens van korte duur. Ik heb alle mogelijkheden die ik op hun website kan terugvinden geprobeerd. Helaas zonder succes.

  Ik vrees dat ik het kassaticket al maar zal klaarleggen. Op deze manier is een Plaato redelijk zinloos.


  Edit --> Als ik het sensordeel loskoppel en met mijn vinger langs de sensor ga licht het lampje wel op. Dus in eerste instantie lijkt dat wel in orde. Maar dan stopt hij er toch terug mee.