There are 22 replies in this Thread. The last Post () by P3SM.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Zou dit een goede basis zijn voor een Amber Ale:


    BrouwHulp Recept uitdraai



    Basis

    OmschrijvingWaarde

    KenmerkJDV015

    Naam receptFull Sail Amber Ale Clone

    Brouwdatum20-05-2017

    BierstijlAmber-Red (American)

    Volume13,0 l

    Begin SG1,058 SG

    Eind SG1,016 SG

    Schijnbare vergistingsgraad72,4%

    Alcoholgehalte5,5 vol.%

    Berekende kleur (Morey)38 EBC

    Berekende bitterheid (Rager)30 IBU

    Brouwzaalrendement68,0 %

    Kooktijd60 min.


    Water en brouwzouten

    HoeveelheidIngrediënt

    20,00 lWater uit Zutphen

    -11,05 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water

    CaMgNaHCO3ClSO4

    66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


    Vergistbare ingrediënten

    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    3,32 kgPale Ale moutDingemans7 EBC88,0 %

    0,38 kgCara 120Dingemans120 EBC10,0 %

    0,08 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons525 EBC2,0 %


    Maischschema

    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

    Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.5,3 l/kg

    Uitmaischen78,0 °C2 min.10 min.8,4 l/kg


    Hop

    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

    13,5 gCascadebellen5,9%45 min.16,5 IBU

    13,5 gHallertau Mittelfrühbellen2,9%45 min.8,1 IBU

    13,7 gHallertau Mittelfrühbellen2,9%10 min.1,8 IBU

    13,7 gCascadebellen5,9%10 min.3,7 IBU


    Overige ingrediënten

    HoeveelheidNaamTypeGebruik

    2,43 gIers mosklaringsmiddelkoken

    2,43 gWYeast gistvoedinganderskoken


    Gist

    HoeveelheidNaamType

    0,5 l starterLondon Ale Yeast (1028)bovengist

  • Demi water kost nog geen euro voor 5 liter geloof ik. En voor een euro of 10 heb je al de nodige brouwzouten. Maar het verschil zal groot zijn in de kwaliteit van je brews.


    Als je mijn mening vraagt qua belangrijkheid voor een beginner is het 1. een goede installatie, 2. gecontroleerd vergisten en 3. werken met zelf samengesteld water.

  • Voorlopig ga ik nog Montille gebruiken (denk dat ik dit ook van jou heb :-) ). En de lege flessen gebruik ik 1x om een suikerwash te vergisten.

    Demi water kost inderdaad niet veel, 0.79€/5Liter, Montille kost ook maar 1.45€/5Liter


    Ik gebruikte eerst Spa blauw voor mijn pils maar de prijs ligt wel zeer hoog hierbij...

  • Walter, ik ga je advies toch eens volgen en heb gedemineraliseerd water gekocht van colruyt. Als ik 100% demi water wil gebruiken, welke brouwzouten moet ik mij dan nog kopen? Bij brouwland zijn er 4 beschikbaar zie ik.

    Maar ik heb ook al enkele keren gelezen dat mout op zich al genoeg eigenschappen bevat zodat enkel de ph moet aangepast worden, voor de rest niets...

  • daarstraks mijn giststarter gemaakt en op de roerder gezet, na een uurtje al goede activiteit in het waterslot.

    Morgenavond ga ik mijn brouwwater maken en dan vrijdag brouwen.

    Ondertussen ook nog wat aanpassingen gedaan aan mijn installatie. De weckketel voor het koken is vervangen door een oude kookketel en een hendi kookplaat.

  • Het is zeker geschikt. Ik denk dat door het label "niet geschikt voor voeding" er een heleboel gedoe kan worden overgeslagen door de fabrikant mbt voedselveiligheidsreglementen. Een beetje zoals dat men starsan geen ontsmetter mag noemen maar een reiniger. Om iets ontsmettend te noemen moet je door een hele rompslomp van papierwerk.


    Maar ik brouw gewoon met demi-water uit de supermarkt zonder problemen.

  • Brouwdag zit er op, SG na koken (1061) is 3 punten hoger geworden dan de berekening.

    Mijn Hendi kookplaat ook voor de eerste keer getest, nu heb ik een goed controleerbare rollende kook en ik heb nog 1000Watt reserve, met mijn weckketel had ik soms problemen om aan de kook te geraken.


    De brouwzouten heb ik uiteindelijk niet gebruikt, wat ik wel gedaan heb is de watersamenstelling van mijn kraantjeswater ingegeven in brouwhulp (zelf ook de dingen die ik kon gemeten met teststrips/oplossing). Dan ben ik dit via brouwhulp beginnen verdunnen en kwam ik uit op 2 delen kraantjeswater en 1 deel demi-water. Enkel wat keukenzout toegevoegd en melkzuur en dan had ik deze samenstelling om te brouwen:

    Ca 48, Mg 6, Na 18, Tot. Alk 116, SO4 37, Ci 32, PH 5.4, Ci/SO4 0.9


    J4pzRVTsKKl7JHWjByco5vbMv2dKgUXrGJp_5aEN4fesU-HZfi-Lex5mAz2Oc-VylC-XlcktyoJzjX4cSgy8FCypDl-yzyw260jce1QgliXgaCKDX5MyKkBAz5B0Xswyep3U-iYzpmjj2JErzYF2JZesja8aTacw_1gb3Y8dVeQlx0CtpzYaJBdJ4GtvA_4PTwzJ39O35luVDd65Ex_zAFksDuG6NqjCV8gQhs77czS9HMeM1fL5z-5sT6_Z9M-YSvrURqQd5uMRh3Jl5a_XkTxl9mj5z1d_gRe1bfU7yaeu94kfzh7qRalWcZVHniNBT5ktDTftK75h9QolBnQRETD9XGT-Uc17N420xU3yHh1TqYcnrouK5ZiLvQfsBNA7hRNYYbFpIdDFPSH9Ha152PzyZhO_WYWh5bbXkWl5CBviQk52imkfLMBRs9jU6Y2YUesMmE9ygawuL6VfW-TLK1yQ1Fka91hD_1s7LN9ziv7lOxSIycsGIvxfjpJJiurEHrsioaLbtTJuslvhWqNYF06rPm_zaj512rl0t5AVKpXQWLSAd618RlMZgwnC7V1KWHj41esE1Lfb7iOxbZPa3l5EzQz3J9R1cghUpdvuulcLRE9Tew6k8g1MFbYHtKDAcxLGtz3L2T6TWzDtkrY6tRwN73OFTzod_NDbELxrYw=w676-h901-no


    Craftbeerpi scherm: (Golden Beverius vergeten te veranderen maar schema klopt wel)

    0Tx_y6wc58vetvQFjJTzwXTn6IOh2iW-I5MzcG_eng_khjmQ4Hi14C_h6xpjKI1f9C6cJKZY56umFfcO64RRCn_hUD_lPfgaBOEl8QI7Cz0OfZI5CjWBPmooiI0lRw1vBrudY8x22gRsnxvnWBr5wwElGPpjgGseb60LrSg0y6weQs-cEAYfEsssZSYPjF4WhZgrQH4ypV3W4HbQnDoV5ubT15Ngh_6ZDBUVdcbDX_CBCo49Dw-Gz1v8wbTBHjt22EGMmDAyoA8QGRb7Z72mQ6d_G-8is3SfmLaAM9FBDI7m4nXpKiJTi5q-o4Tm6RvI2YRknQMBMYJE1SJXAfYYipeFPC_FVamCgFz-9S2DmyBUVvmjaroB-EBELrPnlcccfqifz3CFIJgqjdbLYcW_uXcGxPc4Pq3D1uUkDirkKM5lJP7k5HQaFnt6PG1OfCu0xNDMnuHTQ_MjbS6cjUABATzPwz_zwAfnVWfz3mq-aAimyUY85Uq9CHiuXCB0a2fxUrI8WyCi81CtfBXFrNhFh_wDlYH5j6obaF4UNhIrRGGYZQpPVbuDhjks57372TueXoMfZB7yfWwHQ-unCAIFkBUTd13nMVJ3bscg1Iu3ZZJdjFKShw-Y8HNZVIYXrROnJhxQaaPbzfEwNAf0llsJV-8TDQ7AIqJmRK4e9Xb9OA=w507-h901-no


    POz1Z-24QNXFW3LKvXq10MSZ0GX-MjXSqaFcCS4GMfHgCxeaskj6SpjOd0CCTPpQ1-wWAA_M4ipAdplpJfxIa1_d9NssqfEoiuvO9_KmnGErA0YqlZ4tXB_tsvIeYoRQuNWOUXvFDJX_0JOIEJpD4_XcOL5oBXPUEATmG76UQD9vomXWy5Bq8UePC_9cVrOlFysmoWI4Dg1MhXeaze9qD03ktfYcic0M04TxlIINgB9PCHhpgJ-JrNVg8CLUE_e3go2aOq7lZEYfjwknyi47FZPSslP6aFL-iVKzYASq4jLPZCFWpd95MlZ32gNJbR7FaYgNwWusRnNPp-EKC99LXWSxplF5sV2C8NE20fHMTMvxEcITuY5VxNAYyvpHHdi-JYojAMxNMF2b3_AI0gaBAlhn9PHeNZ1LydgRLjYSdgs54FCZIaQ9ywVlTzUaIP7S9Nv86_qTkf95wMlYl3b9Vyx4D6OQ_zBf9m3GCEPOrwCKW9j4z5RWgTPLNeq5zop5yuvXoNXxrjzMnu9ZoULapuZfrb-pWzlcm0mp3WpcBTDAtyv6l6Q6I8guSrN_RvVVX6Q27so3FpcqLoEcUYCSuh5s1QOjtuG3f6asLSDdlE2aDjnNWM35j00CqUjwH2EOaWw5TWuAnZ-943qObLT1EG7amKIDgElw9b0Uzs4JjA=w676-h901-no


    Beluchten:

    3ssEytdPgZxSNZkJQH1qgViDNDGrHn4GmtLmx8UL0VENCaK6JhIQ5gNs3d_-wY-35yaEtNihexGmtro5r-VmDvAm5DGkNiCrfW7pRZOYRXYU1hBACAKLH83QsMomZlgBFtKGAlTRNtx_5IdWrwoqFlYirYlYAzcppjXYDBlE1AulZtgQSFOqNG5uVSaKKytyosCBJjj_cdgEBHApm4t18SPhzb9lGeNiF7QdijG3nIgP3yegnmsNuJlqhLMhwZ9YDZWdjGfj0tF7qfXXirS4WF0d48fDMVfpz2zY3_EJoMbm5w4zr5T0EWyMcLsqGEt4Jpis2ghpNOHJsS_BIE6h45nxvdcaTCDiOlWT6vNqnc7X_syw3vAMUQwW1WNbu7o5MSIKHaS_q1i_KmfaZFsVCBzRgOmlrpYjcuLUoVljozpfLvPGHIES8Mxk5KZM_842OmeHHDWmNhRBGf7ki11fMaY3-PifQSYvTCfMLcJXbAoMRV5vTPPy5_Z1nA_SHgUcsH-um7Ld2XrMCAf-VWr8tieZH7r1_KhKKbteAV6t2-3IHAj5SR8tQrXdtjr8BDFxp3uxvoydmArhotWvwHRTOZo9PDVVbGrU0DOE1qT-ZSSNcgi4yJu6rE3Mpf7iAZs4-2of0T4qznlrUUuI4klcnJEole47ELI7ZA-wjBMVBg=w1202-h901-no

  • Ik heb nog nooit van zen leven iets belucht, het schudden van de erlenmeyer niet meegerekend want dat doe ik wel en graag en veel, niet omdat het nodig is maar ik doe dat gewoon

  • Ik heb nog nooit van zen leven iets belucht, het schudden van de erlenmeyer voor de starter niet meegerekend want dat doe ik wel en graag en veel, niet omdat het persé nodig is maar hij staat daar en als ik passeer dan schud ik ermee