Mededelingen

Mededelingen door de forumbeheerders. Je kan geen topics starten maar wel lezen en antwoorden.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    1. De forumregels

      • w@lter
    2. Berichten
      0
      Views
      1.6k
    1. Tegendrukvuller 2

      • TANK
      • TANK
    2. Berichten
      2
      Views
      336
      2
    3. pepito

    1. Privégesprekken worden een stuk makkelijker 6

      • w@lter
    2. Berichten
      6
      Views
      1.9k
      6
    3. w@lter

    1. We hebben nu ook een Youtube kanaal 10

      • w@lter
    2. Berichten
      10
      Views
      1k
      10
    3. w@lter

    1. Bookmarks - Bladwijzers 12

      • w@lter
    2. Berichten
      12
      Views
      776
      12
    3. w@lter

    1. Gericht zoeken op de website 9

      • w@lter
    2. Berichten
      9
      Views
      320
      9
    3. wimdm

    1. Tag en hashtag 4

      • w@lter
    2. Berichten
      4
      Views
      1.2k
      4
    3. w@lter

    1. Tiny Image 9

      • w@lter
    2. Berichten
      9
      Views
      764
      9
    3. w@lter

    1. Grote kuis op het forum... 9

      • w@lter
    2. Berichten
      9
      Views
      526
      9
    3. w@lter

    1. Nieuwe feature op het forum

      • w@lter
    2. Berichten
      0
      Views
      389
    1. Het Vlaams Hobbybrouw Forum zit nu ook op Trooper.be 24

      • w@lter
    2. Berichten
      24
      Views
      3.1k
      24
    3. w@lter

    1. Tapatalk 27

      • w@lter
    2. Berichten
      27
      Views
      5.9k
      27
    3. w@lter

    1. BrouwWiki.be 9

      • w@lter
    2. Berichten
      9
      Views
      892
      9
    3. w@lter

    1. Laatste update ?? 12

      • mbroek
    2. Berichten
      12
      Views
      972
      12
    3. janmetdepet

    1. Upgrade naar 5.2 3

      • w@lter
    2. Berichten
      3
      Views
      395
      3
    3. w@lter

    1. Er is nu ook een gedeelte voor het maken van wijn, cider, mede en andere dranken

      • w@lter
    2. Berichten
      0
      Views
      327
    1. Je Gravatar als Avatar

      • w@lter
    2. Berichten
      0
      Views
      667
    1. De zoekfunctie op dit forum

      • w@lter
    2. Berichten
      0
      Views
      1.1k
    1. De "like" knop

      • w@lter
    2. Berichten
      0
      Views
      479
    1. Het forum is terug beschikbaar.

      • w@lter
    2. Berichten
      0
      Views
      825
    1. Het Vlaams Hobbybrouw Forum is nu ook aanwezig op Twitter 1

      • w@lter
    2. Berichten
      1
      Views
      717
      1
    3. w@lter

    1. E-mails vanuit de forumsoftware 3

      • w@lter
    2. Berichten
      3
      Views
      1.3k
      3
    3. w@lter

    1. Forum onbereikbaar deze ochtend 1

      • w@lter
    2. Berichten
      1
      Views
      711
      1
    3. ciesvandekwis

    1. Meest behulpzame antwoord 7

      • w@lter
    2. Berichten
      7
      Views
      1.5k
      7
    3. w@lter

    1. GDPR - de nieuwe Europese richtlijnen 2

      • w@lter
    2. Berichten
      2
      Views
      1k
      2
    3. w@lter

    1. Het forum lag gisteren even plat 4

      • w@lter
    2. Berichten
      4
      Views
      1.6k
      4
    3. Neetje

    1. Hobby brouw winkels 32

      • rodemier
    2. Berichten
      32
      Views
      5.8k
      32
    3. rodemier

    1. WSC Connect - testers gezocht 20

      • w@lter
    2. Berichten
      20
      Views
      2.7k
      20
    3. bm9176

    1. Migratie forumbestanden - forum tijdelijk onbereikbaar 20

      • w@lter
    2. Berichten
      20
      Views
      2.2k
      20
    3. Neetje

    1. Het forum zit niet langer op facebook 55

      • w@lter
    2. Berichten
      55
      Views
      5.7k
      55
    3. w@lter

    1. Het taalpakket 18

      • w@lter
    2. Berichten
      18
      Views
      2k
      18
    3. Ronnie

    1. Kletsen op het forum wordt nu nog makkelijker dankzij de shoutbox 18

      • w@lter
    2. Berichten
      18
      Views
      2.1k
      18
    3. w@lter

    1. Zoeken op Google 1

      • w@lter
    2. Berichten
      1
      Views
      578
      1
    3. WouterForPresident

    1. Testers gezocht om een forumtemplate uit te proberen 109

      • w@lter
    2. Berichten
      109
      Views
      10k
      109
    3. Koen_VR

    1. Op 1 januari gaat het oude forum offline 8

      • w@lter
    2. Berichten
      8
      Views
      1.6k
      8
    3. w@lter

    1. Bol.com 2

      • w@lter
    2. Berichten
      2
      Views
      666
      2
    3. adhd-brouwerke

    1. HTTPS 4

      • w@lter
    2. Berichten
      4
      Views
      917
      4
    3. mbroek

    1. Nieuw op de website : de marktplaats 17

      • w@lter
    2. Berichten
      17
      Views
      1.9k
      17
    3. w@lter

    1. 6 maanden de nieuwe forumsoftware, wat zijn jullie ervaringen? 50

      • w@lter
    2. Berichten
      50
      Views
      6.1k
      50
    3. w@lter

    1. Registreren met je facebook account

      • w@lter
    2. Berichten
      0
      Views
      307
    1. Nieuw onderwerp knop op de hoofdpagina 1

      • w@lter
    2. Berichten
      1
      Views
      451
      1
    3. Steinie

Display Options

News

  • En toen was ik in eens alleen thuis het weekend en gingen me plannen niet door.

    Het enige wat ik morgen nog te doen heb was mijn Quadruple overhevelen voor na vergisting.


    En daar begon het spontane van dit bier, ...


    Wat als ik nu eens een vers wort maak en deze op de gistkoek van de Quadruple laat lopen, bergen met levende gist lijkt me.


    Mijn plan is een Sterke Blonde te maken van 1.070 SG met 60% pils, 20% tarwe en 20% suiker of suikersiroop.

    De gist is zelf opgekweekte Westmalle, dus het zou een tripel achtige kunnen worden.

    Cascade single hop tot ongeveer 30 IBU en ik speel met de gedachte om 1gr per liter bittere sinasappelschillen te doen,


    De gistingsemmer is natuurlijk "vies" van de krausen van het vorige bier, kan ik nou toch de wort er zo in laten lopen?

    Nu gebeurt er toch ook niks mee dus nog een ronde zou mijns inziens niet uitmaken, maar misschien zit ik hierwel flink mis.

  • Ik vraag me eigenlijk af hoe sommigen hier hun wort naar het gistvat zo helder krijgen? Mij lukt dat dus nooit, tenminste niet in die mate dat ik er mijn gazet kan door lezen :-)

    Nochtans zorg ik voor een juist pH van begin maisch tot kookketel (5.2), gebruik ik iers mos volgens voorschriften die op het pakje staan, whirlpool ik na het koelen, laat ik het wort bezinken gedurende een uur, de hele mikmak die ik hier al heb gelezen.

    Let op, het is niet ondoorzichtbaar hé, dat niet. Ik kan er door kijken en mijn vingers aan de andere kant van mijn proefglas zien. En volgens mij is het ook helder genoeg zo.

    Maar ik vraag het me toch af hoe jullie dat doen?

  • Beste Brouwers,

    Ik ben een Lachouffe kloon aan het brouwen, volgens het recept had ik een original gravity nodig van 1072.

    Nu kwam ik na koken uit op ongeveer 1085.

    Na de maisch had ik gemeten en kwam de SG naar mijn idee veel te laag uit 1045 ipv 1054.
    Ik heb vervolgens mijn suikerstort verhoogd zodat ik ong. 10 sg punt hoger zou uitkomen.


    Ik heb zojuist alles in het gistvat gemikt en gist toegevoegd, vraag: is het zinnig om nog water toe te voegen om de SG naar beneden te brengen? en hoeveel water is er dan nodig op 23 liter in het gistvat?:worried_face:

  • Gebruik altijd bottelgist, dan is je bier gecarboniseerd na enkele weken.

    Anders kan het inderdaad heel lang duren, de originele gist is op sterven na dood en zeker met dat hoge alcoholgehalte trekt die het niet meer.

    Zo zie je maar weer dat ieder anders brouwt. Ik gebruik nooit bottelgist, en ik brouw veel Quadrupels, Barley wine, RIS en zelfs champagne bier van 13,5%. Maar dan moet je idd wel genoeg gist toevoegen, anders ga je nat.

Unread Threads

    1. Onderwerp
    2. Berichten
    3. Recentste bericht
    1. SG veel te hoog 21

      • MartinHo64
    2. Berichten
      21
      Views
      230
      21
    3. Ambibenderix

    1. Over bottelsuiker en botteltemperatuur 45

      • Orangeloo
    2. Berichten
      45
      Views
      226
      45
    3. Koen Sels

    1. Spontane Blonde 1

      • BenjaminVlissingen
    2. Berichten
      1
      Views
      15
      1
    3. w@lter

    1. Helder wort en bier 12

      • w@lter
    2. Berichten
      12
      Views
      114
      12
    3. w@lter

    1. Belle Saison batch hergist niet goed + groene appel smaal 16

      • stijn26
    2. Berichten
      16
      Views
      1.7k
      16
    3. Minus