Beginnersvragen

Dit forum is er voor de beginners onder ons. Stel hier al je vragen, hoe simpel ze ook mogen lijken.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    1. Over de Beginnersvragen 9

      • walter
    2. Berichten
      9
      Views
      1.5k
      9
    3. melkventer

    1. Rijpingsproces 29

      • Kristof A
    2. Berichten
      29
      Views
      672
      29
    3. Bram

    1. Bottelen en kans op infecties 24

      • Benja83
    2. Berichten
      24
      Views
      451
      24
    3. Serge

    1. Welke refractometer kiezen? 8

      • Ambibenderix
    2. Berichten
      8
      Views
      290
      8
    3. Serge

    1. Tripel dryhoppen 5

      • Invidia
    2. Berichten
      5
      Views
      202
      5
    3. Serge

    1. CCT 10

      • Erwin Roefs
    2. Berichten
      10
      Views
      215
      10
    3. Erwin Roefs

    1. Eerste brouwsessie 14

      • Bier Wilie
    2. Berichten
      14
      Views
      304
      14
    3. HermanH

    1. Praktische uitleg beginner 16

      • Rick2300
    2. Berichten
      16
      Views
      381
      16
    3. walter

    1. maishwater/spoelwater 26

      • Nico1880
    2. Berichten
      26
      Views
      653
      26
    3. EdBrouwt

    1. Vergistingsschema 20

      • Benja83
    2. Berichten
      20
      Views
      704
      20
    3. Andy_85

    1. Gisting wijn stoppen 4

      • Stef71
    2. Berichten
      4
      Views
      242
      4
    3. walter

    1. Welk brouwsysteem 62

      • Erwin Roefs
    2. Berichten
      62
      Views
      1.5k
      62
    3. Kassuul

    1. Groot verschil hydrometer en refractometer 13

      • mreeckhout
    2. Berichten
      13
      Views
      351
      13
    3. tontin

    1. Blow-off coldcrash 25

      • guidomarree
    2. Berichten
      25
      Views
      504
      25
    3. Kristof A

    1. EFFECT VAN MOMENT TOEVOEGEN VAN HOP 5

      • Erwin Roefs
    2. Berichten
      5
      Views
      186
      5
    3. Serge

    1. Gistvoeding 2

      • Zuurpiet
    2. Berichten
      2
      Views
      197
      2
    3. Serge

    1. Bottelgist testje 1

      • Woodturner
    2. Berichten
      1
      Views
      168
      1
    3. Koen Sels

    1. Vieze dingen op de fles 45

      • Joe
      • Joe
    2. Berichten
      45
      Views
      1.2k
      45
    3. Hanske

    1. Temperatuur vergisting 32

      • Benja83
    2. Berichten
      32
      Views
      908
      32
    3. Hanske

    1. 10L ipv 20L: hoe recept aanpassen? 11

      • brmeersm
    2. Berichten
      11
      Views
      396
      11
    3. MartinHo64

    1. kookvolume 17

      • Woodturner
    2. Berichten
      17
      Views
      438
      17
    3. aatjebanaantje

    1. Grain gorrila 9

      • Nico1880
    2. Berichten
      9
      Views
      274
      9
    3. walter

    1. Bottelgist of gewone gist 8

      • MartinHo64
    2. Berichten
      8
      Views
      285
      8
    3. walter

    1. Hulp bij ontwerp a.u.b. 25

      • Brichard
    2. Berichten
      25
      Views
      514
      25
    3. walter

    1. eerste blik brouwsel 7

      • Woodturner
    2. Berichten
      7
      Views
      256
      7
    3. springerke

    1. Klimaatkast 20

      • Erwin Roefs
    2. Berichten
      20
      Views
      670
      20
    3. Erwin Roefs

    1. Hopgift: hoe de hop toedienen ? 20

      • Sledgehammer
    2. Berichten
      20
      Views
      534
      20
    3. Sledgehammer

    1. PILS lagering 10

      • Zuurpiet
    2. Berichten
      10
      Views
      552
      10
    3. Zuurpiet

    1. Korte gistingsperiode saison 37

      • Bloody
    2. Berichten
      37
      Views
      1.9k
      37
    3. Koen Sels

    1. Schroten tarwevlokken? 34

      • Erwin Roefs
    2. Berichten
      34
      Views
      942
      34
    3. Tannhauser

    1. Drijvende vlokken 32

      • RobSoet
    2. Berichten
      32
      Views
      1.4k
      32
    3. RobSoet

    1. Instellen Inkbird 20

      • Woodturner
    2. Berichten
      20
      Views
      707
      20
    3. mbroek

    1. Lageren: waarom en hoe? 15

      • brmeersm
    2. Berichten
      15
      Views
      616
      15
    3. Hanske

    1. Soorten bierflesjes.0 5

      • Nico1880
    2. Berichten
      5
      Views
      292
      5
    3. wimdm

    1. Betere whirlpool nodig of langer staan? 23

      • Dude
      • Dude
    2. Berichten
      23
      Views
      762
      23
    3. Tannhauser

    1. waterbehandeling / brouwzouten 61

      • Sledgehammer
    2. Berichten
      61
      Views
      2.9k
      61
    3. Steinie

    1. Berekening alcohol middels begin/eind SG 5

      • Erwin Roefs
    2. Berichten
      5
      Views
      310
      5
    3. JaapW

    1. SG begin 18

      • Erwin Roefs
    2. Berichten
      18
      Views
      564
      18
    3. Erwin Roefs

    1. Temperatuurmeting maischen 6

      • MarkDK
    2. Berichten
      6
      Views
      429
      6
    3. MarkDK

    1. Starten met het brouwen te ontdekken. 13

      • Guillaume
    2. Berichten
      13
      Views
      642
      13
    3. MartinHo64

    1. Hoe wortkoeler aansluiten 43

      • Slibber
    2. Berichten
      43
      Views
      1.6k
      43
    3. Ambibenderix

    1. Lallemand Saison style ale yeast 13

      • Erwin Roefs
    2. Berichten
      13
      Views
      629
      13
    3. Steinie

    1. Alfazuur in hopbloemen 17

      • Erwin Roefs
    2. Berichten
      17
      Views
      622
      17
    3. MartinHo64

    1. Wyeast smack pack 3787 77

      • Levadura Brewery
    2. Berichten
      77
      Views
      2.3k
      77
    3. Koen Sels

    1. Gaat een diastaticus altijd tot 1.000? 72

      • Kristof A
    2. Berichten
      72
      Views
      2.2k
      72
    3. springerke

    1. Op voorhand schroten. 36

      • Levadura Brewery
    2. Berichten
      36
      Views
      1.4k
      36
    3. Vaderabt1

    1. Witbier met Kersensap 2

      • DLNDOG
    2. Berichten
      2
      Views
      187
      2
    3. DLNDOG

    1. Eind sg is niet wat het moet zijn 46

      • SnoopySch
    2. Berichten
      46
      Views
      1.5k
      46
    3. MartinHo64

    1. Te weinig bottel suiker of te vroeg geopend? 18

      • Levadura Brewery
    2. Berichten
      18
      Views
      915
      18
    3. Levadura Brewery

    1. Grootte vergistingsvat tov hoeveelheid nog te vergisten wort? 22

      • RudolfB
    2. Berichten
      22
      Views
      1.1k
      22
    3. Tannhauser

Display Options

News

  • Morgen nog eens een Duveltje brouwen.


    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis

    Naam recept: //tdDuvel kloon (originele hopping)//td//tr

    Brouwdatum: //td28-09-2021//td//tr

    Bierstijl: //tdSterke Blonde//td//tr

    Volume: //td57,0 l//td//tr

    Begin SG: //td1,066 SG//td//tr

    Berekende kleur (Morey): //td7 EBC//td//tr

    Berekende bitterheid (Tinseth): //td33 IBU//td//tr

    Brouwhulp Brouwzaalrendement: //td79,0 %//td//tr

    Kooktijd: //td70 min.//td//tr


    Water en brouwzouten

    35,00 l //tdMaisch water//td//tr

    3,10 ml //tdFosforzuur//td//tr

    1,70 g //tdNaCl//td//tr

    40,85 l //tdSpoelwater//td//tr


    Waterprofiel behandeld water

    Ca 62 mg/l, //thMg 7 mg/l, //thNa 33 mg/l, //thHCO3 110 mg/l, //thCl 66 mg/l, //thSO4 74 mg/l //th



    Vergistbare ingrediënten

    10,00 kg //td

  • Ik zit te denken aan een eigen micro brouwerij, kleinschalig in de kelder. Muren zijn geverfde beten, vloer is ook gevlinderde beton en plafond (max 2 m hoog) is de onderkant van betonnen welfsels wat nog wel eens af en toe korreltjes lost . Iemand tips waar ik iets kan vinden wat wel of niet mag? Om volgens FAVV te mogen brouwen. Die plafond baart me wat zorgen, een soort pleister ertegen, of platen, of verf.. wie zal het zeggen. Alle tips zijn welkom. Vind niet meteen leer info. Vroeg me trouwens af als het FAVV geen advies rondjes doet bij startende ondernemers om op weg te helpen?

  • Hallo brouwers,


    Momenteel staat mijn starter al meer dan 12 uur te gisten.

    Bij het vergisten van het brouwsel wil ik de gist via een blowoff topcroppen voor een volgend brouwsel omdat deze zo bekend staat voor zijn heftig schuimen.

    Nu schuimt die starter nauwelijks of zeg maar niets =O.

    Mijn vorige twee starters (wyeast 1214 en 3522) schuimde wel hevig tijdens het maken van de starter (ook tijdens de eigenlijke vergisting).

    Ik maak mijn starters altijd op een roerplaat met continue beluchten. Deze keer enkel een tikkeltje voedingszout toegevoegd naast de gebruikelijke dosis cervomyces.

    Nog iemand ervaring met deze gist en zijn schuimbaarheid ?

    Ik begin te twijfelen of dat topcropen wel gaat lukken. Had het vrije volume in gistvat al wat groter gemaakt maar misschien mag het dan toch wat voller.


    Groeten

Unread Threads

    1. Title
    2. Berichten
    3. Recentste bericht
    1. Tijd voor nog eens een Duveltje 22

      • Serge
    2. Berichten
      22
      Views
      307
      22
    3. Tannhauser

    1. De Link Database 2

      • walter
    2. Berichten
      2
      Views
      309
      2
    3. aatjebanaantje

    1. Target hop 2

      • Bier Wilie
    2. Berichten
      2
      Views
      117
      2
    3. geertt

    1. Grainfather G40 en S40 3

      • Dude
    2. Berichten
      3
      Views
      100
      3
    3. Hanske

    1. KVASS 28

      • Wimgoris
    2. Berichten
      28
      Views
      2.9k
      28
    3. walter