Cider

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    1. Zelf cider maken 38

      • Mogwai
    2. Berichten
      38
      Views
      2.2k
      38
    3. Koen Sels

    1. Ananascider 4

      • JanVerleye
    2. Berichten
      4
      Views
      352
      4
    3. JanVerleye

    1. Cider: Zou het nog lukken om de appels 'natuurlijk' te vergisten na het gebruik van petto-enzymes? 2

      • JohnDQR
    2. Berichten
      2
      Views
      228
      2
    3. Serge

    1. Cider maken 21

      • gvde_2018
    2. Berichten
      21
      Views
      8.1k
      21
    3. jeroendv

    1. Koopadvies molen en pers voor appels 17

      • stijn26
    2. Berichten
      17
      Views
      1.3k
      17
    3. Serge

    1. Oude cider... 7

      • Bart
      • Bart
    2. Berichten
      7
      Views
      1.9k
      7
    3. w@lter

    1. Nagisten van cider met honing 6

      • Anoesjka
    2. Berichten
      6
      Views
      1.7k
      6
    3. Anoesjka

    1. Ik zou graag cider maken 33

      • mus
      • mus
    2. Berichten
      33
      Views
      5.8k
      33
    3. JochenV

    1. Cider van appelsap 32

      • Jeroen Wilms
    2. Berichten
      32
      Views
      4.9k
      32
    3. homoeccentricus

    1. cider met aalbessen 21

      • homoeccentricus
    2. Berichten
      21
      Views
      3.3k
      21
    3. Seed7

    1. Cider 9

      • JuniorBrouwer
    2. Berichten
      9
      Views
      1.7k
      9
    3. ddk1965

    1. hulp gezocht voor appelcider 14

      • Klaas Van den Berghe
    2. Berichten
      14
      Views
      2.2k
      14
    3. chthon

    1. Cider 19

      • Mette
    2. Berichten
      19
      Views
      3.6k
      19
    3. Steven Tack

Display Options

News

  • En toen was ik in eens alleen thuis het weekend en gingen me plannen niet door.

    Het enige wat ik morgen nog te doen heb was mijn Quadruple overhevelen voor na vergisting.


    En daar begon het spontane van dit bier, ...


    Wat als ik nu eens een vers wort maak en deze op de gistkoek van de Quadruple laat lopen, bergen met levende gist lijkt me.


    Mijn plan is een Sterke Blonde te maken van 1.070 SG met 60% pils, 20% tarwe en 20% suiker of suikersiroop.

    De gist is zelf opgekweekte Westmalle, dus het zou een tripel achtige kunnen worden.

    Cascade single hop tot ongeveer 30 IBU en ik speel met de gedachte om 1gr per liter bittere sinasappelschillen te doen,


    De gistingsemmer is natuurlijk "vies" van de krausen van het vorige bier, kan ik nou toch de wort er zo in laten lopen?

    Nu gebeurt er toch ook niks mee dus nog een ronde zou mijns inziens niet uitmaken, maar misschien zit ik hierwel flink mis.

  • Ik vraag me eigenlijk af hoe sommigen hier hun wort naar het gistvat zo helder krijgen? Mij lukt dat dus nooit, tenminste niet in die mate dat ik er mijn gazet kan door lezen :-)

    Nochtans zorg ik voor een juist pH van begin maisch tot kookketel (5.2), gebruik ik iers mos volgens voorschriften die op het pakje staan, whirlpool ik na het koelen, laat ik het wort bezinken gedurende een uur, de hele mikmak die ik hier al heb gelezen.

    Let op, het is niet ondoorzichtbaar hé, dat niet. Ik kan er door kijken en mijn vingers aan de andere kant van mijn proefglas zien. En volgens mij is het ook helder genoeg zo.

    Maar ik vraag het me toch af hoe jullie dat doen?

  • Beste Brouwers,

    Ik ben een Lachouffe kloon aan het brouwen, volgens het recept had ik een original gravity nodig van 1072.

    Nu kwam ik na koken uit op ongeveer 1085.

    Na de maisch had ik gemeten en kwam de SG naar mijn idee veel te laag uit 1045 ipv 1054.
    Ik heb vervolgens mijn suikerstort verhoogd zodat ik ong. 10 sg punt hoger zou uitkomen.


    Ik heb zojuist alles in het gistvat gemikt en gist toegevoegd, vraag: is het zinnig om nog water toe te voegen om de SG naar beneden te brengen? en hoeveel water is er dan nodig op 23 liter in het gistvat?:worried_face:

  • Gebruik altijd bottelgist, dan is je bier gecarboniseerd na enkele weken.

    Anders kan het inderdaad heel lang duren, de originele gist is op sterven na dood en zeker met dat hoge alcoholgehalte trekt die het niet meer.

    Zo zie je maar weer dat ieder anders brouwt. Ik gebruik nooit bottelgist, en ik brouw veel Quadrupels, Barley wine, RIS en zelfs champagne bier van 13,5%. Maar dan moet je idd wel genoeg gist toevoegen, anders ga je nat.

Unread Threads

    1. Onderwerp
    2. Berichten
    3. Recentste bericht
    1. Helder wort en bier 15

      • w@lter
    2. Berichten
      15
      Views
      130
      15
    3. Koen Sels

    1. SG veel te hoog 22

      • MartinHo64
    2. Berichten
      22
      Views
      250
      22
    3. w@lter

    1. Over bottelsuiker en botteltemperatuur 45

      • Orangeloo
    2. Berichten
      45
      Views
      242
      45
    3. Koen Sels

    1. Spontane Blonde 1

      • BenjaminVlissingen
    2. Berichten
      1
      Views
      21
      1
    3. w@lter

    1. Belle Saison batch hergist niet goed + groene appel smaal 16

      • stijn26
    2. Berichten
      16
      Views
      1.7k
      16
    3. Minus