Methodiek en werkwijze

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    1. Mag je langer lageren dan 10- 14 d ? 3

      • polletaal
    2. Berichten
      3
      Views
      158
      3
    3. w@lter

    1. Eerste brouw, aangepast recept blonde vink 31

      • Icebeard
    2. Berichten
      31
      Views
      736
      31
    3. Icebeard

    1. Hop creep vermijden - hop pasteuriseren? 15

      • stijn26
    2. Berichten
      15
      Views
      337
      15
    3. Loser

    1. alcohol berekenen 22

      • Hoppa
    2. Berichten
      22
      Views
      564
      22
    3. mbroek

    1. Wanneer karamel toevoegen ? 7

      • Invidia
    2. Berichten
      7
      Views
      152
      7
    3. w@lter

    1. Aanpassen SG 41

      • Jo64
      • Jo64
    2. Berichten
      41
      Views
      1.3k
      41
    3. mbroek

    1. Pitching rate 3

      • Hoppa
    2. Berichten
      3
      Views
      195
      3
    3. Serge

    1. brouwen met moutextract 1

      • DeMeesterDieter
    2. Berichten
      1
      Views
      119
      1
    3. springerke

    1. Bottelen met druiven ? 10

      • janmetdepet
    2. Berichten
      10
      Views
      280
      10
    3. w@lter

    1. Headspace en oxidatie 36

      • w@lter
    2. Berichten
      36
      Views
      1.2k
      36
    3. w@lter

    1. Bottelgist toevoegen of niet? 5

      • GijsDlv
    2. Berichten
      5
      Views
      266
      5
    3. w@lter

    1. Invloed Alcohol percentage houtenvat 1

      • Loser
    2. Berichten
      1
      Views
      175
      1
    3. w@lter

    1. houtschilfers 14

      • Alain de dorstige
    2. Berichten
      14
      Views
      553
      14
    3. Bram

    1. Correcte berekening begindensiteit 20

      • stijn26
    2. Berichten
      20
      Views
      583
      20
    3. stijn26

    1. Werkwijze wortkoeler. 7

      • Hanske
    2. Berichten
      7
      Views
      331
      7
    3. ciesvandekwis

    1. Still beer..oftewel plat bier 22

      • janmetdepet
    2. Berichten
      22
      Views
      885
      22
    3. w@lter

    1. Brouwvolume verhogen door watertoevoeging na koken 30

      • Koen Sels
    2. Berichten
      30
      Views
      1.2k
      30
    3. mbroek

    1. Nagisting op fles 38

      • Kenneth
    2. Berichten
      38
      Views
      2.1k
      38
    3. mbroek

    1. Gist invriezen 25

      • Koen_VR
    2. Berichten
      25
      Views
      1.7k
      25
    3. Serge

    1. Gist toevoegen of niet? 15

      • GijsDlv
    2. Berichten
      15
      Views
      982
      15
    3. Loser

Display Options

News

  • Zoals jullie misschien al op dit forum hebben gelezen, organiseert OBAD, de Diesterse bierproeversvereniging waar ik lid van ben, een themadegustatie rond pils.


    http://obad.be/degustatie20200313.html


    Speciaal hiervoor heb ik 2 versies van pils gebrouwen, in dit topic vind je meer hierover. De Brett-versie ga je op 13/3 niet kunnen proeven, de Brett is nog niet klaar met zijn werk ;(, maar wel 2 andere versies . Ik mag daarbij wat komen vertellen en er zijn nog 2 andere sprekers. Je kan die avond niet alleen komen luisteren natuurlijk, we proeven ook 8 'artisanale' pilsbieren.


    Als je wil inschrijven, kan dat via het mailadres van OBAD dat je op hun website vindt. Doen! :thumbup:

  • Nog geen terrasjesweer, maar het begint te kriebelen. Tijd dus voor een White IPA.

    Dit zal het ongeveer worden, tenzij er nog goeie tips komen:

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2020-02

    Naam recept

    Wezzel

    Brouwdatum

    5-03-2020

    Bierstijl

    White IPA

    Volume

    21,0 l

    Begin SG

    1,048 SG

    Eind SG

    1,011 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    77,1%

    Alcoholgehalte

    4,8 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    7 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    43 IBU

    Brouwzaalrendement

    78,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    20,00 l

    Water uit Diest, België

    4,90 g

    CaCl2

    1,20 g

    CaSO4

    4,10 ml

    Melkzuur

    10,57 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    105 mg/l

    5 mg/l

    94 mg/l

    121 mg/l

    152 mg/l

    78 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    2,24 kg

    Extra Pale Premium Pilsnermout

    Weyermann

    2 EBC

    50,0 %

    0,90 kg

    Tarwevlokken

    Homebrewshop

    4 EBC

    20,0 %

    0,90 kg

    Lichte tarwemout

    Brewferm

    5 EBC

    20,0 %

    0,45 kg

    Havervlokken Brewferm

    Brewferm

    2 EBC

    10,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Amylaserust

    69,0 °C

    2

  • Er werd 3/2 gebrouwen. Na 8 dagen en 20 graden vergisting met sg van 1078 naar 1014.

    Op 11/2 beginnen lageren op 12 graden . Normaal zou ik na 10-14 dagen (21-25/2 ) bottelen maar ik ben dan een weekje op vakantie. Ik dacht de temperatuur nog wat lager te zetten naar 8 graden en pas te bottelen rond 10 maart. Dus het bier heeft dan 27 dagen gelagerd. Is dit een probleem?Hoe kan ik zoveel mogelijk een verkeerde smaakinvloed voorkomen door het lange lageren of zou ik toch beter reeds na 8 dagen (dus nu do. 20/2) lageren bottelen?

  • Gisteren heb ik een Chimay Blauw kloon gebrouwen en daarna de wort laten koelen tot 15°C en vervolgens de gist WYEAST XL 1214 Belgian Abbey toegevoegd.

    Volgens het recept dat ik via Brewfather heb gevonden zou deze eerst 3d op 15°C moeten vergisten en dan voor 7d op 20°C, 3d op 23°C en dan 3d coldcrash op 2°C.

    Maar omdat er nog steeds geen beweging in het waterslot zat ben ik eens ga kijken op internet wat nu de beste vergistingstemperatuur is voor deze gist.

    Maar dit heeft mij nu nog meer doen twijfelen want bij Brouwland spreken ze tuss. 20 - 24 °C maar in de gebruiksaanwijzing staat er vergistingstemperatuur = 14°-24°C

    Heeft er iemand al ervaring met deze gist? En op welke temperatuur zou ik het best vergisten?

    Ik heb de temperatuur ondertussen wel al wat verhoogt naar 20°C. :pieker:

Unread Threads

    1. Onderwerp
    2. Berichten
    3. Recentste bericht
    1. Ruwe granen 15

      • Hoppa
    2. Berichten
      15
      Views
      647
      15
    3. Seed7

    1. Themadegustatie Pils - vrijdag 13 maart 2020

      • Koen Sels
    2. Berichten
      0
      Views
      41
    1. Sids saison 51

      • Sid
    2. Berichten
      51
      Views
      1.2k
      51
    3. w@lter

    1. Lente in zicht, tijd voor een Sels White 9

      • Koen Sels
    2. Berichten
      9
      Views
      159
      9
    3. mbroek

    1. WYEAST XL 1214 Belgian Abbey - Chimay Blue 24

      • wimdm
    2. Berichten
      24
      Views
      328
      24
    3. wimdm