Blik- en extractbrouwen

Vragen en opmerkingen over het brouwen van bier op basis van blikken of moutextracten.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    1. Dunkel Bock uit blik 12

      • Woodturner
    2. Berichten
      12
      Views
      1.4k
      12
    3. mbroek

    1. Belgian Dubbel met houtsnippers 6

      • EindhovenBier
    2. Berichten
      6
      Views
      780
      6
    3. Steinie

    1. Brewferm Belgian Wit 19

      • EindhovenBier
    2. Berichten
      19
      Views
      1k
      19
    3. walter

    1. Flamango Beach Brewferm moutpakket

      • Levadura Brewery
    2. Berichten
      0
      Views
      442
    1. Brewferm strawberry babe

      • Levadura Brewery
    2. Berichten
      0
      Views
      419
    1. Moet je moutextract even lang koken als gewoon wort? 10

      • walter
    2. Berichten
      10
      Views
      1.4k
      10
    3. walter

    1. Blik opdelen mogelijk voor vergistingen later? 16

      • PhilipDV
    2. Berichten
      16
      Views
      1.2k
      16
    3. springerke

    1. Voss Kveik Ale 14

      • Harmonics
    2. Berichten
      14
      Views
      2.5k
      14
    3. walter

    1. JEST white 19

      • Harmonics
    2. Berichten
      19
      Views
      1.5k
      19
    3. Steinie

    1. Enkele vragen 6

      • Sledgehammer
    2. Berichten
      6
      Views
      592
      6
    3. Sledgehammer

    1. Over datum bockbier 5

      • guidomarree
    2. Berichten
      5
      Views
      677
      5
    3. guidomarree

    1. Duvels Nat - eerste keer 9

      • Arneb
    2. Berichten
      9
      Views
      1k
      9
    3. walter

    1. American IPA 13

      • Harmonics
    2. Berichten
      13
      Views
      1.9k
      13
    3. HermanH

    1. Saison op basis moutextract 10

      • Harmonics
    2. Berichten
      10
      Views
      1.8k
      10
    3. walter

    1. Eerste keer, late suikertoevoeging 13

      • guidomarree
    2. Berichten
      13
      Views
      1.3k
      13
    3. brouwerwaldonk

    1. Arsegan tripel 29

      • 2Slit
    2. Berichten
      29
      Views
      3.5k
      29
    3. 2Slit

    1. eerste keer blikbrouwen, enkele vragen 6

      • jastas
    2. Berichten
      6
      Views
      3.8k
      6
    3. 1 Turfje Bier

    1. Brewferm Grand Cru: kan 18 liter ineens? 5

      • NicolaiDW
    2. Berichten
      5
      Views
      3.3k
      5
    3. NicolaiDW

    1. Brewferm kriek 8

      • Orlando
    2. Berichten
      8
      Views
      1.8k
      8
    3. Steinie

    1. Vervallen blik Diabolo 11

      • Serojt
    2. Berichten
      11
      Views
      2.1k
      11
    3. Wilhelm Von Duck

    1. Flauwe smaak 7

      • Plato
    2. Berichten
      7
      Views
      1.7k
      7
    3. brouwerwaldonk

    1. Brewferm kriek 35

      • Indiaantje
    2. Berichten
      35
      Views
      5k
      35
    3. walter

    1. Eerste post laatste blik. 8

      • Marnik
    2. Berichten
      8
      Views
      1.8k
      8
    3. walter

    1. Arsegan bierkit Tripel 5

      • PeterCC
    2. Berichten
      5
      Views
      1.7k
      5
    3. walter

    1. Arsegan bierkit Tripel 6

      • PeterCC
    2. Berichten
      6
      Views
      2k
      6
    3. PeterCC

    1. Vergisting start niet/nauwelijks 36

      • jeroendv
    2. Berichten
      36
      Views
      5.8k
      36
    3. walter

    1. mijn eerste blik na mijn graan brouwsels 6

      • springerke
    2. Berichten
      6
      Views
      1.4k
      6
    3. Steinie

    1. Eerste testblikbrouwsel, en meteen een vraag 50

      • scOOb
    2. Berichten
      50
      Views
      5.6k
      50
    3. scOOb

    1. vervallen blik 5

      • Jeroen Wilms
    2. Berichten
      5
      Views
      1k
      5
    3. JochenV

    1. rookie blikbrouwen 10

      • tipsy
    2. Berichten
      10
      Views
      1.4k
      10
    3. walter

    1. 2de blik: Abdijbier 16

      • Johan Everaerts
    2. Berichten
      16
      Views
      2k
      16
    3. walter

    1. Kooktijd hop bij extractbrouwsel 7

      • tdb
      • tdb
    2. Berichten
      7
      Views
      893
      7
    3. walter

    1. Hobbybrouwen een passie? 22

      • tdb
      • tdb
    2. Berichten
      22
      Views
      2.2k
      22
    3. mbroek

    1. Eerste blik : Brewferm Diabolo 7

      • JochenV
    2. Berichten
      7
      Views
      1.5k
      7
    3. Wilhelm Von Duck

    1. Enkele vraagjes 61

      • DenBietekwiet
    2. Berichten
      61
      Views
      8.1k
      61
    3. DenBietekwiet

    1. ervaring soorten blikbieren gezocht 72

      • wilwi
    2. Berichten
      72
      Views
      11k
      72
    3. chthon

    1. 3de test brouwsel : Brewferm Diabolo 21

      • Wilhelm Von Duck
    2. Berichten
      21
      Views
      4.1k
      21
    3. Steinie

    1. Eerste blikbrouwsel 19

      • Pieterken
    2. Berichten
      19
      Views
      2.8k
      19
    3. Pieterken

    1. 2de test brouwsel : Brewferm Grand Cru 34

      • Wilhelm Von Duck
    2. Berichten
      34
      Views
      6k
      34
    3. Wilhelm Von Duck

    1. Brewferm triple 11

      • DexieFoozler
    2. Berichten
      11
      Views
      2.3k
      11
    3. Steinie

    1. Een complete Dummy 69

      • zyves
    2. Berichten
      69
      Views
      10k
      69
    3. walter

    1. welk soort gist gebruiken? 4

      • Tobianus
    2. Berichten
      4
      Views
      943
      4
    3. walter

    1. Brewferm Abdijbier 50

      • Wilhelm Von Duck
    2. Berichten
      50
      Views
      9.4k
      50
    3. Wilhelm Von Duck

    1. Blikbier Gold met moutextract 6

      • Tobianus
    2. Berichten
      6
      Views
      1.5k
      6
    3. brouwerwaldonk

    1. mijn eerste biertje tripel blik 9

      • Henk.meijer
    2. Berichten
      9
      Views
      1.5k
      9
    3. brouwerwaldonk

    1. Brewferm Triple gestart 49

      • WishMaster
    2. Berichten
      49
      Views
      8.6k
      49
    3. WishMaster

    1. Starter in het blikbrouwen 143

      • KLucky_13
    2. Berichten
      143
      Views
      24k
      143
    3. KLucky_13

    1. Brewferm Grand cru testbrouwsel 56

      • Penumbra
    2. Berichten
      56
      Views
      9.3k
      56
    3. KLucky_13

    1. Brewferm Oud Vlaams Bruin 9

      • Akoester
    2. Berichten
      9
      Views
      2.3k
      9
    3. Ronnie

    1. Blik Brewferm Gold 16

      • Akoester
    2. Berichten
      16
      Views
      2.2k
      16
    3. Ronnie

Display Options

News

  • Puur per toeval kwam ik laatst op de website van Brewer's Friend terecht. Aangezien het alweer een aantal jaar geleden was dat ik er nog eens mee gewerkt heb, leek het me een goed moment om de tool nog eens onder de loep te houden. Als vergelijkingspunt gebruik ik Brewfather en Beersmith. Van beide heb ik ook een licentie.


    Beginnen bij het begin, je kan de webtool bereiken via deze link : https://www.brewersfriend.com/


    Je kan de tool gratis gebruiken voor 5 recepten en 5 brews maar zonder mogelijkheid om deze te verwijderen. Je krijgt wel toegang tot de online community en die is heel indrukwekkend. Meer daarover later. Datastreaming en en tools als de Tilt kan je niet gebruiken met een gratis account.

    Gelukkig is de betalende versie niet zo heel duur, $24.95 voor een jaar (omgerekend dus een slordige €21). Ietsje duurder als Brewfather en de Beersmith Gold account, maar je kan een oneindig aantal recepten en brews opslaan en hebt dan ook volledige toegang tot de website + geen reclame

  • Wat is ongeveer de aanbevolen tijd/duur voor het overhevelen na de vergisting. Of terwijl wanneer krijg je off flavours van de gist op de bodem.

    Ik werk met een brewbucket en kan daarom geen gist / trub aflaten tussentijds.

    De vergisting heeft nog 2 dagen te gaan, dan dry hopping voor 4 dagen.

    Volgende week echter geen tijd om te gaan overhevelen. Weekend wel.

  • Vrienden medebrouwers,


    Ik heb een rijke oogst aan diverse soorten appels kunnen plukken in de buurt. Die wil ik persen en er deels cider van maken. Nu heb ik al wat zitten lezen en zou ik de techniek van de chapeau brun of keeving willen gebruiken om de vergisting traag te laten verlopen, de cider te klaren en voldoende restsuikers te houden in een sprankelende cider, zonder de afgesloten flessen te moeten pasteuriseren. Dus ideaal via keeving of het hevelen vanonder de chapeau brun. Om die chapeau te helpen vormen voegt men een kit met 2 bestanddelen toe aan het sap. So far , so good.. maar als ik zo'n kit tracht te bestellen, vang ik zowel in Frankrijk als Engeland bot. Ze kunnen of willen die niet leveren naar belgië. Zo'n set ziet er zo uit: calcium chloride flakes en pectin methyl esterase enzyme.


    2 vragen hierbij: zou ik die zelf kunnen samenstellen ? Calcium chloride lijkt me dezelfde stof als het brouwzout, maar die pectine methyl esterase is blijkbaar iets anders als pecto

  • 6 dagen geleden 20 l versgeperst appelsap op 20 graden gezet . begin SG 1053 zuurtegraad 3.8. De eerste dag koffielepeltje sulfiet toegevoegd met 5 ml pectoenzym. De 2 e dag 1 zakje cidergist M02 ( Mangrove Jack’s.) . De 3 e dag nog geen activiteit , opnieuw zakje M02. Na 5 e dag nog geen activiteit; zakje gist US 05. Na 6 dagen nog geen fermentatie- activiteit . Iemand nog tips?

Unread Threads

    1. Title
    2. Berichten
    3. Recentste bericht
    1. keeving set kopen om halfzoete cider te maken 4

      • janmetdepet
    2. Berichten
      4
      Views
      65
      4
    3. Serge

    1. Betere whirlpool nodig of langer staan? 25

      • Dude
    2. Berichten
      25
      Views
      856
      25
    3. Sledgehammer

    1. Glad en nat 19

      • MartinHo64
    2. Berichten
      19
      Views
      291
      19
    3. Koen Sels

    1. Druivensuiker 3

      • brouwerwaldonk
    2. Berichten
      3
      Views
      59
      3
    3. Serge

    1. Brewer's Friend anno 2021

      • walter
    2. Berichten
      0
      Views
      18