Blunders, foutjes en problemen

Wet van Murphy? Infectie? Brouwdag liep in het honderd? Rare geur of schimmel op je bier? Hier kan je met je vragen, opmerkingen en frustraties terecht.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    1. Probleem met fermzilla. 4

      • Stierke
    2. Berichten
      4
      Views
      202
      4
    3. Guy

    1. Geen carbonisatie 12

      • Stokkie
    2. Berichten
      12
      Views
      230
      12
    3. Steinie

    1. Te lage vergistingsgraad, kan dat? 34

      • EdBrouwt
    2. Berichten
      34
      Views
      761
      34
    3. EdBrouwt

    1. Te hoge vergistingsgraad? Wat is de oorzaak? 44

      • Dude
      • Dude
    2. Berichten
      44
      Views
      1.1k
      44
    3. Tannhauser

    1. Bier of melk 10

      • MartinHo64
    2. Berichten
      10
      Views
      375
      10
    3. springerke

    1. Infectie te pakken? 24

      • Striki1990
    2. Berichten
      24
      Views
      852
      24
    3. wimdm

    1. Oud mislukt bier drinken 73

      • janmetdepet
    2. Berichten
      73
      Views
      2.2k
      73
    3. Tannhauser

    1. Waterslot / blowoff staat droog. 42

      • Levadura Brewery
    2. Berichten
      42
      Views
      1.6k
      42
    3. mbroek

    1. Verdant IPA vergist ver door 28

      • Tannhauser
    2. Berichten
      28
      Views
      1k
      28
    3. Tannhauser

    1. Blunder van de dag 17

      • Levadura Brewery
    2. Berichten
      17
      Views
      989
      17
    3. walter

    1. Brouwdag goed verlopen tot de blunders op het einde 15

      • Filip64A
    2. Berichten
      15
      Views
      877
      15
    3. Filip64A

    1. Pils wil niet klaren 30

      • stekske
    2. Berichten
      30
      Views
      2k
      30
    3. Koen Sels

    1. Dummy vergistings vraag. 15

      • Levadura Brewery
    2. Berichten
      15
      Views
      766
      15
    3. SnoopySch

    1. Gisting gaat door maar SG daalt niet 15

      • walter
    2. Berichten
      15
      Views
      991
      15
    3. walter

    1. Wit beslag op gebottelde kriekenlambiek 3

      • polletaal
    2. Berichten
      3
      Views
      458
      3
    3. Zuurpiet

    1. Stoute Weizen 13

      • Dude
      • Dude
    2. Berichten
      13
      Views
      533
      13
    3. Dude

    1. Brewmonk brand aan 101

      • gukke
    2. Berichten
      101
      Views
      5.1k
      101
    3. brouwerwaldonk

    1. Overschuimen eerste hopgift 15

      • Kassuul
    2. Berichten
      15
      Views
      743
      15
    3. walter

    1. Lange gisting 26

      • BenDR
    2. Berichten
      26
      Views
      1.4k
      26
    3. HermanH

    1. Foutje: vergeten uit maischen 21

      • JohnDQR
    2. Berichten
      21
      Views
      1.3k
      21
    3. mbroek

    1. Vreemde of geen hergisting 10

      • mbroek
    2. Berichten
      10
      Views
      603
      10
    3. Tannhauser

    1. SG veel te laag 37

      • werner
    2. Berichten
      37
      Views
      2.3k
      37
    3. walter

    1. Kaam? 12

      • Djennesdebennes
    2. Berichten
      12
      Views
      616
      12
    3. Serge

    1. Gisting bijna gestopt na 3 dagen. 26

      • Levadura Brewery
    2. Berichten
      26
      Views
      1.5k
      26
    3. Levadura Brewery

    1. Giststarter veel minder actief 3

      • Lowie
    2. Berichten
      3
      Views
      364
      3
    3. Lowie

    1. Kruidentinctuur is plots stroperig 6

      • Lowie
    2. Berichten
      6
      Views
      509
      6
    3. walter

    1. starsan in mijn wort 36

      • Jef Verbeelen
    2. Berichten
      36
      Views
      1.8k
      36
    3. Silky Racer

    1. PH te hoog tijdens vergisting 6

      • gijs
      • gijs
    2. Berichten
      6
      Views
      467
      6
    3. gijs

    1. Stout niet uitgegist 26

      • gukke
    2. Berichten
      26
      Views
      1.5k
      26
    3. gukke

    1. Eind van SG 1028 14

      • vered
    2. Berichten
      14
      Views
      1k
      14
    3. Dude

    1. Saison besmet? 28

      • davidma
    2. Berichten
      28
      Views
      1.7k
      28
    3. davidma

    1. Trage start of iets anders aan de hand? 20

      • tontin
    2. Berichten
      20
      Views
      1k
      20
    3. wimdm

    1. Gushers na een aantal maanden 21

      • Kristof A
    2. Berichten
      21
      Views
      1.3k
      21
    3. Serge

    1. Fles stuk 16

      • vered
    2. Berichten
      16
      Views
      1.2k
      16
    3. vered

    1. SG veel te hoog 35

      • MartinHo64
    2. Berichten
      35
      Views
      2k
      35
    3. MartinHo64

    1. Grainfather schroten - verstopte filter 28

      • gerstenat
    2. Berichten
      28
      Views
      1.5k
      28
    3. gerstenat

    1. Begin SG te laag 6

      • guyvanhove
    2. Berichten
      6
      Views
      723
      6
    3. guyvanhove

    1. Leffe blond kloon vraagje

      • Tannhauser
    2. Berichten
      0
      Views
      274
    1. Heerlijke appelcider met gerst 5

      • Doubleaccount
    2. Berichten
      5
      Views
      754
      5
    3. Doubleaccount

    1. Belle Saison batch hergist niet goed + groene appel smaal 16

      • stijn26
    2. Berichten
      16
      Views
      2.3k
      16
    3. Minus

    1. Waterslot 9

      • BenDR
    2. Berichten
      9
      Views
      718
      9
    3. HermanH

    1. Filterprobleempje 18

      • Kristof A
    2. Berichten
      18
      Views
      919
      18
    3. Orangeloo

    1. Probleem met lokale mout 27

      • Tannhauser
    2. Berichten
      27
      Views
      1.4k
      27
    3. Serge

    1. Klarvit experience 4

      • Tannhauser
    2. Berichten
      4
      Views
      288
      4
    3. Tannhauser

    1. Bier kapot na 40 graden C in vergistingskast? 3

      • polletaal
    2. Berichten
      3
      Views
      390
      3
    3. Kristof A

    1. Grainfather conical fermenter 9

      • jdryck
    2. Berichten
      9
      Views
      825
      9
    3. HermanH

    1. 3x mislukte batch (medicinaal?) 33

      • Minus
    2. Berichten
      33
      Views
      3.7k
      33
    3. Ambibenderix

    1. Wyeast 1388 + Dryhop 27

      • Ambibenderix
    2. Berichten
      27
      Views
      1.4k
      27
    3. Ambibenderix

    1. Gestopte vergisting? 19

      • BeardBarian
    2. Berichten
      19
      Views
      967
      19
    3. Koen Sels

    1. Schroten en molen bijstellen en stress zijn geen goede combinatie 36

      • Dude
      • Dude
    2. Berichten
      36
      Views
      1.7k
      36
    3. mbroek

Display Options

News

  • Morgen nog eens een Duveltje brouwen.


    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis

    Naam recept: //tdDuvel kloon (originele hopping)//td//tr

    Brouwdatum: //td28-09-2021//td//tr

    Bierstijl: //tdSterke Blonde//td//tr

    Volume: //td57,0 l//td//tr

    Begin SG: //td1,066 SG//td//tr

    Berekende kleur (Morey): //td7 EBC//td//tr

    Berekende bitterheid (Tinseth): //td33 IBU//td//tr

    Brouwhulp Brouwzaalrendement: //td79,0 %//td//tr

    Kooktijd: //td70 min.//td//tr


    Water en brouwzouten

    35,00 l //tdMaisch water//td//tr

    3,10 ml //tdFosforzuur//td//tr

    1,70 g //tdNaCl//td//tr

    40,85 l //tdSpoelwater//td//tr


    Waterprofiel behandeld water

    Ca 62 mg/l, //thMg 7 mg/l, //thNa 33 mg/l, //thHCO3 110 mg/l, //thCl 66 mg/l, //thSO4 74 mg/l //th



    Vergistbare ingrediënten

    10,00 kg //td

  • Ik zit te denken aan een eigen micro brouwerij, kleinschalig in de kelder. Muren zijn geverfde beten, vloer is ook gevlinderde beton en plafond (max 2 m hoog) is de onderkant van betonnen welfsels wat nog wel eens af en toe korreltjes lost . Iemand tips waar ik iets kan vinden wat wel of niet mag? Om volgens FAVV te mogen brouwen. Die plafond baart me wat zorgen, een soort pleister ertegen, of platen, of verf.. wie zal het zeggen. Alle tips zijn welkom. Vind niet meteen leer info. Vroeg me trouwens af als het FAVV geen advies rondjes doet bij startende ondernemers om op weg te helpen?

  • Hallo brouwers,


    Momenteel staat mijn starter al meer dan 12 uur te gisten.

    Bij het vergisten van het brouwsel wil ik de gist via een blowoff topcroppen voor een volgend brouwsel omdat deze zo bekend staat voor zijn heftig schuimen.

    Nu schuimt die starter nauwelijks of zeg maar niets =O.

    Mijn vorige twee starters (wyeast 1214 en 3522) schuimde wel hevig tijdens het maken van de starter (ook tijdens de eigenlijke vergisting).

    Ik maak mijn starters altijd op een roerplaat met continue beluchten. Deze keer enkel een tikkeltje voedingszout toegevoegd naast de gebruikelijke dosis cervomyces.

    Nog iemand ervaring met deze gist en zijn schuimbaarheid ?

    Ik begin te twijfelen of dat topcropen wel gaat lukken. Had het vrije volume in gistvat al wat groter gemaakt maar misschien mag het dan toch wat voller.


    Groeten

Unread Threads

    1. Title
    2. Berichten
    3. Recentste bericht
    1. Tijd voor nog eens een Duveltje 22

      • Serge
    2. Berichten
      22
      Views
      301
      22
    3. Tannhauser

    1. De Link Database 2

      • walter
    2. Berichten
      2
      Views
      308
      2
    3. aatjebanaantje

    1. Target hop 2

      • Bier Wilie
    2. Berichten
      2
      Views
      116
      2
    3. geertt

    1. Grainfather G40 en S40 3

      • Dude
    2. Berichten
      3
      Views
      99
      3
    3. Hanske

    1. KVASS 28

      • Wimgoris
    2. Berichten
      28
      Views
      2.9k
      28
    3. walter