Maischen

Vragen en opmerkingen over het maisch-, filter- en spoelproces

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    1. Nut volgend Maisschema? 2

      • polletaal
    2. Berichten
      2
      Views
      302
      2
    3. Hoppa

    1. Moutabsorptie - hoe de juiste waarde bepalen 17

      • w@lter
    2. Berichten
      17
      Views
      706
      17
    3. Icebeard

    1. Waar meet je de maischtemperatuur 5

      • w@lter
    2. Berichten
      5
      Views
      514
      5
    3. w@lter

    1. Hoe je densiteit meten in een Easybrew 8

      • stijn26
    2. Berichten
      8
      Views
      542
      8
    3. w@lter

    1. Maischen hoe lang duurt nu elke stap werkelijk? 24

      • Serge
    2. Berichten
      24
      Views
      1.5k
      24
    3. Koen Sels

    1. Schroten 31

      • Pol
      • Pol
    2. Berichten
      31
      Views
      3.8k
      31
    3. w@lter

    1. Houdbaarheid melkzuur 80% 3

      • Koen Sels
    2. Berichten
      3
      Views
      732
      3
    3. Serge

    1. Te lange eiwitrust 9

      • pepito
    2. Berichten
      9
      Views
      2.5k
      9
    3. stiaanke

    1. Zwarte/donkere mout later toevoegen in maish 1

      • Bram
      • Bram
    2. Berichten
      1
      Views
      441
      1
    3. mbroek

    1. Beslagdikte in een RIMS, Brewmonk en andere automaten. 2

      • mbroek
    2. Berichten
      2
      Views
      1.1k
      2
    3. mbroek

    1. Hoe lang filteren/spoelen 6

      • w@lter
    2. Berichten
      6
      Views
      1.3k
      6
    3. mbroek

    1. Het ideale maischschema 21

      • w@lter
    2. Berichten
      21
      Views
      2.5k
      21
    3. homoeccentricus

    1. Verstijfselen? 33

      • w@lter
    2. Berichten
      33
      Views
      3.2k
      33
    3. Serge

    1. Spoelen of niet? 52

      • jeroendv
    2. Berichten
      52
      Views
      4.3k
      52
    3. chthon

    1. Hoe de PH-waarde van je beslag aanpassen? 6

      • Tozmonaut
    2. Berichten
      6
      Views
      939
      6
    3. w@lter

    1. éénstapsmaisch 27

      • jeroendv
    2. Berichten
      27
      Views
      6.1k
      27
    3. homoeccentricus

    1. wanneer de donkere (geroosterde) mouten toevoegen? 12

      • StijnM
    2. Berichten
      12
      Views
      1.5k
      12
    3. Neetje

    1. Hoe meer body krijgen in deze IPA 20

      • tomverbrug
    2. Berichten
      20
      Views
      2.1k
      20
    3. w@lter

    1. Spoelen: tips & tricks 24

      • Stefan
    2. Berichten
      24
      Views
      2.5k
      24
    3. brouwerwaldonk

    1. Mout op voorhand schroten 18

      • Brucero
    2. Berichten
      18
      Views
      1.7k
      18
    3. Brucero

Display Options

News

  • Nog geen terrasjesweer, maar het begint te kriebelen. Tijd dus voor een White IPA.

    Dit zal het ongeveer worden, tenzij er nog goeie tips komen:

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2020-02

    Naam recept

    Wezzel

    Brouwdatum

    5-03-2020

    Bierstijl

    White IPA

    Volume

    21,0 l

    Begin SG

    1,048 SG

    Eind SG

    1,011 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    77,1%

    Alcoholgehalte

    4,8 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    7 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    43 IBU

    Brouwzaalrendement

    78,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    20,00 l

    Water uit Diest, België

    4,90 g

    CaCl2

    1,20 g

    CaSO4

    4,10 ml

    Melkzuur

    10,57 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    105 mg/l

    5 mg/l

    94 mg/l

    121 mg/l

    152 mg/l

    78 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    2,24 kg

    Extra Pale Premium Pilsnermout

    Weyermann

    2 EBC

    50,0 %

    0,90 kg

    Tarwevlokken

    Homebrewshop

    4 EBC

    20,0 %

    0,90 kg

    Lichte tarwemout

    Brewferm

    5 EBC

    20,0 %

    0,45 kg

    Havervlokken Brewferm

    Brewferm

    2 EBC

    10,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Amylaserust

    69,0 °C

    2

  • Er werd 3/2 gebrouwen. Na 8 dagen en 20 graden vergisting met sg van 1078 naar 1014.

    Op 11/2 beginnen lageren op 12 graden . Normaal zou ik na 10-14 dagen (21-25/2 ) bottelen maar ik ben dan een weekje op vakantie. Ik dacht de temperatuur nog wat lager te zetten naar 8 graden en pas te bottelen rond 10 maart. Dus het bier heeft dan 27 dagen gelagerd. Is dit een probleem?Hoe kan ik zoveel mogelijk een verkeerde smaakinvloed voorkomen door het lange lageren of zou ik toch beter reeds na 8 dagen (dus nu do. 20/2) lageren bottelen?

  • Gisteren heb ik een Chimay Blauw kloon gebrouwen en daarna de wort laten koelen tot 15°C en vervolgens de gist WYEAST XL 1214 Belgian Abbey toegevoegd.

    Volgens het recept dat ik via Brewfather heb gevonden zou deze eerst 3d op 15°C moeten vergisten en dan voor 7d op 20°C, 3d op 23°C en dan 3d coldcrash op 2°C.

    Maar omdat er nog steeds geen beweging in het waterslot zat ben ik eens ga kijken op internet wat nu de beste vergistingstemperatuur is voor deze gist.

    Maar dit heeft mij nu nog meer doen twijfelen want bij Brouwland spreken ze tuss. 20 - 24 °C maar in de gebruiksaanwijzing staat er vergistingstemperatuur = 14°-24°C

    Heeft er iemand al ervaring met deze gist? En op welke temperatuur zou ik het best vergisten?

    Ik heb de temperatuur ondertussen wel al wat verhoogt naar 20°C. :pieker:

Unread Threads

    1. Onderwerp
    2. Berichten
    3. Recentste bericht
    1. Ruwe granen 14

      • Hoppa
    2. Berichten
      14
      Views
      596
      14
    3. Serge

    1. Lente in zicht, tijd voor een Sels White 9

      • Koen Sels
    2. Berichten
      9
      Views
      125
      9
    3. mbroek

    1. WYEAST XL 1214 Belgian Abbey - Chimay Blue 24

      • wimdm
    2. Berichten
      24
      Views
      313
      24
    3. wimdm

    1. Kriekenbiertje met champagnebubbels 7

      • polletaal
    2. Berichten
      7
      Views
      152
      7
    3. HermanH

    1. Sids saison 47

      • Sid
    2. Berichten
      47
      Views
      1.1k
      47
    3. Sid