Reinigen en desinfecteren

Vragen en opmerkingen over reinigingsmiddelen, reinigen en desinfecteren.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    1. Starsan vs wilde gist 1

      • w@lter
    2. Berichten
      1
      Views
      587
      1
    3. Serge

    1. Wilde Gisten en melkzuurbacterien in houten vaten 8

      • Prentekot
    2. Berichten
      8
      Views
      376
      8
    3. ciesvandekwis

    1. Nieuwe Chempro producten 1

      • w@lter
    2. Berichten
      1
      Views
      269
      1
    3. Steinie

    1. Alternatief voor Starsan 77

      • StijnM
    2. Berichten
      77
      Views
      5.4k
      77
    3. w@lter

    1. Azijn als desinfecteermiddel 6

      • w@lter
    2. Berichten
      6
      Views
      506
      6
    3. Seed7

    1. Schoonmaak fles/reinigingsvat biertap 3

      • Petoet
    2. Berichten
      3
      Views
      1.1k
      3
    3. Petoet

    1. Eiken vat stomen 12

      • Serge
    2. Berichten
      12
      Views
      2.5k
      12
    3. Brucero

    1. Reinigen van (bier)glazen ... 14

      • JochenV
    2. Berichten
      14
      Views
      1.6k
      14
    3. Koen Sels

    1. chemipro oxi ontsmettend? 9

      • oridan
    2. Berichten
      9
      Views
      2.1k
      9
    3. w@lter

    1. Houdbaarheid Chemipro Oxi? 1

      • chthon
    2. Berichten
      1
      Views
      709
      1
    3. Loser

    1. CIP ervaringen 5

      • WBR
      • WBR
    2. Berichten
      5
      Views
      958
      5
    3. Breugel

    1. Beugelflessen reinigen 14

      • Serojt
    2. Berichten
      14
      Views
      1.5k
      14
    3. Steppenwolf

    1. rvs 3-delige bolkraan sterelizeren 2

      • adhd-brouwerke
    2. Berichten
      2
      Views
      719
      2
    3. adhd-brouwerke

    1. chloorgas 7

      • Breugel
    2. Berichten
      7
      Views
      1.1k
      7
    3. w@lter

    1. Enzybrew 30

      • mbroek
    2. Berichten
      30
      Views
      4.3k
      30
    3. Brucero

    1. Ecology flessenspoelmachine 26

      • w@lter
    2. Berichten
      26
      Views
      2.7k
      26
    3. Koen_VR

    1. Hoe Reinigen Silicone Slangen? 28

      • Loser
    2. Berichten
      28
      Views
      3k
      28
    3. mbroek

    1. Hopzakje en houtsnippers ontsmetten 8

      • Stefan
    2. Berichten
      8
      Views
      1.4k
      8
    3. w@lter

    1. gistingsfles PET reinigen/ontsmetten 10

      • claesG
    2. Berichten
      10
      Views
      1.4k
      10
    3. Serge

    1. ontsmetten met Starsan 20

      • Tozmonaut
    2. Berichten
      20
      Views
      2.3k
      20
    3. homoeccentricus

Display Options

News

  • berekend met de hand, op basis van mijn vastgestelde brouwzaalrendement van 65% :p


    voor 10 liter:

    250 gr havervlokken

    500 gr rijstvlokken

    750 gr tarwemout

    1 kg gerstemout


    gist is SafAle WB-06

    SG zou moeten een 1050 zijn voor ongeveer

    na hoofdgisting 1012,4

    na lagering 1007


    EBC zou iets van een 6,6 moeten zijn


    voor het maishen

    zou ik een rust van 50 minuten op 65° doen, en een 10-tal minuten op 72°


    ik heb 2 soorten hop aangeschaft, onderandere Citra voor de kook 12,5 van alfa

    - 4 gram koken zou moeten overeenkomen met een IBU van 12 - (heb dit een paar keer berekend, lijkt weinig maar blijkbaar voldoende)


    deze had ik graag gedryhopped bij de lagering (om zo de meeste olien te behouden)

    met Citra voor een tropische toets van mango en limoen, en een beetje challenger voor wat extra finesse


    --- heeft iemand tips / formules voor deze dryhopping of is dit trial en error?

    --- heeft dryhopping nog verder effect op de bitterheid of is dit zeer miniem (ik wil zowieso onder de 20 ibu blijven dus er is marge)


    de

  • Zoals jullie misschien al op dit forum hebben gelezen, organiseert OBAD, de Diesterse bierproeversvereniging waar ik lid van ben, een themadegustatie rond pils.


    http://obad.be/degustatie20200313.html


    Speciaal hiervoor heb ik 2 versies van pils gebrouwen, in dit topic vind je meer hierover. De Brett-versie ga je op 13/3 niet kunnen proeven, de Brett is nog niet klaar met zijn werk ;(, maar wel 2 andere versies . Ik mag daarbij wat komen vertellen en er zijn nog 2 andere sprekers. Je kan die avond niet alleen komen luisteren natuurlijk, we proeven ook 8 'artisanale' pilsbieren.


    Als je wil inschrijven, kan dat via het mailadres van OBAD dat je op hun website vindt. Doen! :thumbup:

  • Nog geen terrasjesweer, maar het begint te kriebelen. Tijd dus voor een White IPA.

    Dit zal het ongeveer worden, tenzij er nog goeie tips komen:

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2020-02

    Naam recept

    Wezzel

    Brouwdatum

    5-03-2020

    Bierstijl

    White IPA

    Volume

    21,0 l

    Begin SG

    1,048 SG

    Eind SG

    1,011 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    77,1%

    Alcoholgehalte

    4,8 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    7 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    43 IBU

    Brouwzaalrendement

    78,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    20,00 l

    Water uit Diest, België

    4,90 g

    CaCl2

    1,20 g

    CaSO4

    4,10 ml

    Melkzuur

    10,57 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    105 mg/l

    5 mg/l

    94 mg/l

    121 mg/l

    152 mg/l

    78 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    2,24 kg

    Extra Pale Premium Pilsnermout

    Weyermann

    2 EBC

    50,0 %

    0,90 kg

    Tarwevlokken

    Homebrewshop

    4 EBC

    20,0 %

    0,90 kg

    Lichte tarwemout

    Brewferm

    5 EBC

    20,0 %

    0,45 kg

    Havervlokken Brewferm

    Brewferm

    2 EBC

    10,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Amylaserust

    69,0 °C

    2

  • Er werd 3/2 gebrouwen. Na 8 dagen en 20 graden vergisting met sg van 1078 naar 1014.

    Op 11/2 beginnen lageren op 12 graden . Normaal zou ik na 10-14 dagen (21-25/2 ) bottelen maar ik ben dan een weekje op vakantie. Ik dacht de temperatuur nog wat lager te zetten naar 8 graden en pas te bottelen rond 10 maart. Dus het bier heeft dan 27 dagen gelagerd. Is dit een probleem?Hoe kan ik zoveel mogelijk een verkeerde smaakinvloed voorkomen door het lange lageren of zou ik toch beter reeds na 8 dagen (dus nu do. 20/2) lageren bottelen?

Unread Threads

    1. Onderwerp
    2. Berichten
    3. Recentste bericht
    1. Witbier BELGIQUE TROPIQUE 5

      • Prentekot
    2. Berichten
      5
      Views
      70
      5
    3. mbroek

    1. WYEAST XL 1214 Belgian Abbey - Chimay Blue 25

      • wimdm
    2. Berichten
      25
      Views
      386
      25
    3. ciesvandekwis

    1. Sids saison 52

      • Sid
    2. Berichten
      52
      Views
      1.3k
      52
    3. Sid

    1. Ruwe granen 15

      • Hoppa
    2. Berichten
      15
      Views
      677
      15
    3. Seed7

    1. Themadegustatie Pils - vrijdag 13 maart 2020

      • Koen Sels
    2. Berichten
      0
      Views
      81