Algemene vragen en opmerkingen

Vragen over bier, brouwen of het forum die je elders niet kwijt kan.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    1. Duvel 4

      • t'schildertje
    2. Berichten
      4
      Views
      217
      4
    3. springerke

    1. Bieren Zonder Hop - en conserveringswaarde van hop 8

      • Prentekot
    2. Berichten
      8
      Views
      214
      8
    3. Seed7

    1. Suiker toevoegen in de vergisting 9

      • springerke
    2. Berichten
      9
      Views
      626
      9
    3. Serge

    1. Degelijke slangen en dichtingen of een ander systeem 2

      • Loetsj
    2. Berichten
      2
      Views
      168
      2
    3. mbroek

    1. edX Free online Cours "Beer: the science of brewing" door KU leuven 11

      • Serge
    2. Berichten
      11
      Views
      264
      11
    3. HermanH

    1. bier op keg 1

      • t'schildertje
    2. Berichten
      1
      Views
      126
      1
    3. HermanH

    1. Biergids coördinator 30

      • MaxDemonstr8
    2. Berichten
      30
      Views
      748
      30
    3. D_Reamzzz

    1. alcohol vrij bier 7

      • DeMeesterDieter
    2. Berichten
      7
      Views
      179
      7
    3. w@lter

    1. Lallemand Belle saison gist 34

      • Zeveraar
    2. Berichten
      34
      Views
      1.1k
      34
    3. HermanH

    1. Ervaringen met cursus bierbrouwen 17

      • MILM
      • MILM
    2. Berichten
      17
      Views
      1.9k
      17
    3. Minus

    1. BrouwWiki.be - feedback, commentaren en ideeën

      • w@lter
    2. Berichten
      0
      Views
      107
    1. botteling 25

      • DeMeesterDieter
    2. Berichten
      25
      Views
      559
      25
    3. w@lter

    1. de gilde 3

      • DeMeesterDieter
    2. Berichten
      3
      Views
      157
      3
    3. w@lter

    1. Mijne gist heeft mèèr geduld dan ik...dénkt hij. 22

      • theo
      • theo
    2. Berichten
      22
      Views
      1.4k
      22
    3. w@lter

    1. Minibrew 10

      • Pol
      • Pol
    2. Berichten
      10
      Views
      413
      10
    3. Serge

    1. Arsegan easybrew pomp verstopt 3

      • HopHop
    2. Berichten
      3
      Views
      277
      3
    3. HopHop

    1. Gebruik Erbslöh Schaum EX 14

      • Kenneth
    2. Berichten
      14
      Views
      836
      14
    3. Serge

    1. PLAATO 10

      • MARCVG
    2. Berichten
      10
      Views
      721
      10
    3. w@lter

    1. Eindelijk beweging in de accijnzen richtlijnen voor hobby brouwers!! 77

      • Serge
    2. Berichten
      77
      Views
      7.2k
      77
    3. Rudy M

    1. Lefort Tripel 5

      • pennif
    2. Berichten
      5
      Views
      540
      5
    3. Koen Sels

Display Options

News

  • Zoals jullie misschien al op dit forum hebben gelezen, organiseert OBAD, de Diesterse bierproeversvereniging waar ik lid van ben, een themadegustatie rond pils.


    http://obad.be/degustatie20200313.html


    Speciaal hiervoor heb ik 2 versies van pils gebrouwen, in dit topic vind je meer hierover. De Brett-versie ga je op 13/3 niet kunnen proeven, de Brett is nog niet klaar met zijn werk ;(, maar wel 2 andere versies . Ik mag daarbij wat komen vertellen en er zijn nog 2 andere sprekers. Je kan die avond niet alleen komen luisteren natuurlijk, we proeven ook 8 'artisanale' pilsbieren.


    Als je wil inschrijven, kan dat via het mailadres van OBAD dat je op hun website vindt. Doen! :thumbup:

  • Nog geen terrasjesweer, maar het begint te kriebelen. Tijd dus voor een White IPA.

    Dit zal het ongeveer worden, tenzij er nog goeie tips komen:

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2020-02

    Naam recept

    Wezzel

    Brouwdatum

    5-03-2020

    Bierstijl

    White IPA

    Volume

    21,0 l

    Begin SG

    1,048 SG

    Eind SG

    1,011 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    77,1%

    Alcoholgehalte

    4,8 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    7 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    43 IBU

    Brouwzaalrendement

    78,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    20,00 l

    Water uit Diest, België

    4,90 g

    CaCl2

    1,20 g

    CaSO4

    4,10 ml

    Melkzuur

    10,57 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    105 mg/l

    5 mg/l

    94 mg/l

    121 mg/l

    152 mg/l

    78 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    2,24 kg

    Extra Pale Premium Pilsnermout

    Weyermann

    2 EBC

    50,0 %

    0,90 kg

    Tarwevlokken

    Homebrewshop

    4 EBC

    20,0 %

    0,90 kg

    Lichte tarwemout

    Brewferm

    5 EBC

    20,0 %

    0,45 kg

    Havervlokken Brewferm

    Brewferm

    2 EBC

    10,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Amylaserust

    69,0 °C

    2

  • Er werd 3/2 gebrouwen. Na 8 dagen en 20 graden vergisting met sg van 1078 naar 1014.

    Op 11/2 beginnen lageren op 12 graden . Normaal zou ik na 10-14 dagen (21-25/2 ) bottelen maar ik ben dan een weekje op vakantie. Ik dacht de temperatuur nog wat lager te zetten naar 8 graden en pas te bottelen rond 10 maart. Dus het bier heeft dan 27 dagen gelagerd. Is dit een probleem?Hoe kan ik zoveel mogelijk een verkeerde smaakinvloed voorkomen door het lange lageren of zou ik toch beter reeds na 8 dagen (dus nu do. 20/2) lageren bottelen?

  • Gisteren heb ik een Chimay Blauw kloon gebrouwen en daarna de wort laten koelen tot 15°C en vervolgens de gist WYEAST XL 1214 Belgian Abbey toegevoegd.

    Volgens het recept dat ik via Brewfather heb gevonden zou deze eerst 3d op 15°C moeten vergisten en dan voor 7d op 20°C, 3d op 23°C en dan 3d coldcrash op 2°C.

    Maar omdat er nog steeds geen beweging in het waterslot zat ben ik eens ga kijken op internet wat nu de beste vergistingstemperatuur is voor deze gist.

    Maar dit heeft mij nu nog meer doen twijfelen want bij Brouwland spreken ze tuss. 20 - 24 °C maar in de gebruiksaanwijzing staat er vergistingstemperatuur = 14°-24°C

    Heeft er iemand al ervaring met deze gist? En op welke temperatuur zou ik het best vergisten?

    Ik heb de temperatuur ondertussen wel al wat verhoogt naar 20°C. :pieker:

Unread Threads

    1. Onderwerp
    2. Berichten
    3. Recentste bericht
    1. Ruwe granen 15

      • Hoppa
    2. Berichten
      15
      Views
      647
      15
    3. Seed7

    1. Themadegustatie Pils - vrijdag 13 maart 2020

      • Koen Sels
    2. Berichten
      0
      Views
      41
    1. Sids saison 51

      • Sid
    2. Berichten
      51
      Views
      1.2k
      51
    3. w@lter

    1. Lente in zicht, tijd voor een Sels White 9

      • Koen Sels
    2. Berichten
      9
      Views
      159
      9
    3. mbroek

    1. WYEAST XL 1214 Belgian Abbey - Chimay Blue 24

      • wimdm
    2. Berichten
      24
      Views
      329
      24
    3. wimdm