Gist

Alles over gist, gist opkweken en vergisten

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    1. Welke gist voor witbier 25

      • Hoppa
    2. Berichten
      25
      Views
      889
      25
    3. w@lter

    1. Giststarter met gerstemout siroop 48

      • wimdm
    2. Berichten
      48
      Views
      877
      48
    3. Seed7

    1. Aatjebanaantje's gistbankje

      • aatjebanaantje
    2. Berichten
      0
      Views
      92
    1. WYEAST XL 1214 Belgian Abbey - Chimay Blue 62

      • wimdm
    2. Berichten
      62
      Views
      1.3k
      62
    3. Loser

    1. SG na fermentatie met refractometer berekenen 21

      • Orlando
    2. Berichten
      21
      Views
      3k
      21
    3. Serge

    1. "clean" vergisten met M31 belgian tripel 5

      • Icebeard
    2. Berichten
      5
      Views
      203
      5
    3. Icebeard

    1. Giststarter maken met smack-pack van Wyeast 38

      • Petoet
    2. Berichten
      38
      Views
      1.2k
      38
    3. Serge

    1. Voss KVEIK Lallemand 17

      • Steinie
    2. Berichten
      17
      Views
      1.1k
      17
    3. royalasgard

    1. oslo kveik 2

      • royalasgard
    2. Berichten
      2
      Views
      186
      2
    3. royalasgard

    1. gist zinnebir brasserie delasenne 1

      • janmetdepet
    2. Berichten
      1
      Views
      142
      1
    3. aatjebanaantje

    1. WLP561 Non STA1son Ale Yeast 8

      • janmetdepet
    2. Berichten
      8
      Views
      356
      8
    3. aatjebanaantje

    1. Gistbankje

      • mbroek
    2. Berichten
      0
      Views
      207
    1. gistbank van royalasgard

      • royalasgard
    2. Berichten
      0
      Views
      131
    1. Oude vloeibare Wyeast gist gebruikt 17

      • JeDie
    2. Berichten
      17
      Views
      820
      17
    3. w@lter

    1. Black Labs gistbank 10

      • Serge
    2. Berichten
      10
      Views
      531
      10
    3. Serge

    1. Fermentis T-58 11

      • aatjebanaantje
    2. Berichten
      11
      Views
      739
      11
    3. Steinie

    1. wanneer overhevelen? 10

      • TPLA
      • TPLA
    2. Berichten
      10
      Views
      1.9k
      10
    3. w@lter

    1. Vloeibare gist WLP518 Opshaug Kveik Ale 11

      • KASSUUL
    2. Berichten
      11
      Views
      407
      11
    3. w@lter

    1. maturatie 11

      • Roos
      • Roos
    2. Berichten
      11
      Views
      618
      11
    3. w@lter

    1. giststarter 9

      • SamD
      • SamD
    2. Berichten
      9
      Views
      608
      9
    3. wimdm

Display Options

News

  • Ik ben mijn planning aan het maken voor de komende maanden, van wat ik wil brouwen en welke ingrediënten ik nog nodig heb.

    Één van de bieren op de planning is een Bolleke kloon volgens volgend recept, van forumlid wimdm - Majesteit


    Echter gebruikt deze een vloeibaar gist - WLP515 - in het recept en zou ik deze willen vervangen door een korrelgist. Dit wegens prijs en nog niet willen beginnen met opkweken. Ik heb namelijk nog genoeg te leren over brouwen en wil dit pas later proberen doen.


    Heeft er iemand een voorstel voor een goede gist vervanger?

  • RVS afvulpijpje (zoals deze) heeft daar iemand al ervaring mee?

    Bij het laatst gebotteld bier heb ik jammer genoeg een infectie moeten vaststellen en ik vermoed dat dit eventueel afkomstig is van mijn plastiek afvulpijpje.

    Na ieder gebruik reinig ik dit wel grondig en desinfecteer ik dit ook met star san voor gebruik maar dat terugslagklepje kan je niet demonteren om grondig te reinigen en daar zie ik toch wel een licht bruine verkleuring.

    Dus kan ik deze maar beter vervangen en omdat de RVS versie wel demonteerbaar is denk ik dat je dit beter kan reinigen.

  • Hallo iedereen!


    Een korte introductie is zeker aan de orde lijkt me. Mijn eerste all-grain brouwervaring dateert terug naar de middelbare school waar we met een wetenschapsclubje op een woensdagnamiddag het chemielabo mochten bezetten. Vanzelfsprekend was het resulterende bier niet veel soeps maar de ervaring en de sfeer is me altijd bij gebleven. Fast-forward naar afgelopen nieuwjaar. Mijn vriendin had me horen praten over die herinneringen en was zo lief om me een BrewMonkey beginner set cadeau te doen. In de set zaten de ingrediënten voor een simpel blondje wat, na enige opzoekingswerk, zonder veel problemen de lippen van mezelf en vrienden wist te vinden. Na dit succes besloot ik via tweedehands een ingrediënten set te kopen voor een IPA. De houdbaarheidsdatum verliep bijna dus het was geen geld voor een tweede poging. Omdat het over een klein volume ging besloot ik, bij wijze van experiment, de mash te filteren door een zeef van stro en i.p.v. gewone suiker, honing te gaan

  • Goede middag,

    ik ben hier nieuw (dank u voor het forum), ik een financiële - business model - vraag heb.

    Heeft iemand een uitwerking of idee wat de bruto winst is per flesje bij verkoop.

    Ik verklaar mij nader. Ik wens een mooi bier te dynamiseren die reeds een aantal jaren gecommercialiseerd wordt.

    Het bier wordt reeds gebrouwen en verdeeld.

    Daarbij ben ik een eenvoudige berekening aan het maken van de kost/bruto winst.

    Ik ben ondernemer, ken de wetgeving en heb reeds verschillende bedrijven gekocht en verkocht.

    Klopt mijn basisberekening;

    bier laten brouwen + etiket & flesje = € 0.8 per flesje (ongeveer, ik weet wel dat dit afhankelijk is van de hoeveelheid)

    bedoeling is wel wat doelstelling in mijn bedrijf te zetten :-), ik leg de lat vrij hoog, maar dat is geen criterium.

    Als ik dan bekijk - verdeling via centrale - wat de opbrengst is, dan kom ik (- alle logistieke kosten uit aan € 0.2 / flesje bruto winst)

    Klopt mijn berekening ? Want daarvoor moet ik natuurlijk wel wat in de markt zetten

  • Zo, nu de gist zijn laatste stap van de opkweek (0,1 - 0,5 - 1,5 - 1,5 liter) ondergaat eens denken om er volgende week een biertje mee te brouwen. Heb een fles St.-Feuillien Blond opgekweekt. Of het bottelgist is weet ik niet, doch we zien wel wat het geeft. Wordt het geen echte St.-F., is 't ook goed, doch men kan maar proberen hé, nu 't wijveke aan het herstellen is van een rugoperatie kan ik ze binnen een paar weken eens verwennen met één van haar lievelingsbiertjes....


    Nu zit er een "raar kantje" aan mijn laatste opkweekwort. Gisteren dus de 3de opkweekstap begonnen, groot was de verbazing dat er op een paar flessen beetje schuim in de hals stond en een plof bij het ontkurken. 1 fles was met een zuurstofwerend stopje van 26 mm gekurkt, deze gaf nog de ergste plof. Gedaan zoals steeds, flessen (75 cl) 30' in de oven aan 120°, hete bijna kokende wort erin en een kroonkurk erop. Flessen worden dan direct omgekeerd om de kroonkurk met de hete wort ook te ontsmetten. Groot was de

Unread Threads

    1. Onderwerp
    2. Berichten
    3. Recentste bericht
    1. Bolleke kloon 1

      • guidomarree
    2. Berichten
      1
      Views
      23
      1
    3. mbroek

    1. Wilderen goud 34

      • Koen Sels
    2. Berichten
      34
      Views
      745
      34
    3. Koen Sels

    1. Ik ga er voor! 58

      • tontin
    2. Berichten
      58
      Views
      2k
      58
    3. wimdm

    1. RVS afvulpijpje 19

      • wimdm
    2. Berichten
      19
      Views
      163
      19
    3. mbroek

    1. Nelson Saison 13

      • w@lter
    2. Berichten
      13
      Views
      543
      13
    3. w@lter