Licht donker

Recepten van bier met een kleur vanaf 30 EBC en een stamwort tot SG1.060 (15°P)

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    1. Van RIS naar "session" stout 9

      • MustaKettu
    2. Berichten
      9
      Views
      1.4k
      9
    3. Seed7

    1. Whitbread extra stout 25

      • D_Reamzzz
    2. Berichten
      25
      Views
      2.6k
      25
    3. Serge

    1. Sweet Milk Stout 124

      • stijn26
    2. Berichten
      124
      Views
      11k
      124
    3. stijn26

    1. Rode Marynka 5

      • ciesvandekwis
    2. Berichten
      5
      Views
      1.2k
      5
    3. ciesvandekwis

    1. Black Watch Stout 30

      • w@lter
    2. Berichten
      30
      Views
      3.7k
      30
    3. w@lter

    1. Breuntje 4

      • Brucero
    2. Berichten
      4
      Views
      821
      4
    3. Brucero

    1. Indiaantje US05 5

      • ciesvandekwis
    2. Berichten
      5
      Views
      789
      5
    3. ciesvandekwis

    1. vlierbessen Porter 5

      • Koen Sels
    2. Berichten
      5
      Views
      780
      5
    3. w@lter

    1. Dark Mild 14

      • piet_v
    2. Berichten
      14
      Views
      1.6k
      14
    3. w@lter

    1. Amber Ale 22

      • jeroendv
    2. Berichten
      22
      Views
      2.4k
      22
    3. P3SM

    1. Poging tot een Brown Porter... 12

      • BrewBrother
    2. Berichten
      12
      Views
      1.1k
      12
    3. homoeccentricus

    1. Conan the Indian 30

      • ciesvandekwis
    2. Berichten
      30
      Views
      2.9k
      30
    3. Steinie

    1. Hoppige Rosse 9

      • Wilhelm Von Duck
    2. Berichten
      9
      Views
      1.2k
      9
    3. geiregjo

    1. Conan D'or 11

      • WillemUy
    2. Berichten
      11
      Views
      1.5k
      11
    3. WillemUy

    1. Waldonk bruin 6

      • brouwerwaldonk
    2. Berichten
      6
      Views
      1.4k
      6
    3. brouwerwaldonk

    1. SacherStout 26

      • JanLeMercier
    2. Berichten
      26
      Views
      3.1k
      26
    3. JanLeMercier

    1. Bruin hoppig bier 32

      • UncleBrazzie
    2. Berichten
      32
      Views
      2.6k
      32
    3. homoeccentricus

    1. vhm bier: dubbel palm-achtig 95

      • segtom
    2. Berichten
      95
      Views
      14k
      95
    3. piet_v

    1. Bergse porter 2012 (brown porter) 99

      • Peter_VD
    2. Berichten
      99
      Views
      9k
      99
    3. Peter_VD

Display Options

News

  • Nog geen terrasjesweer, maar het begint te kriebelen. Tijd dus voor een White IPA.

    Dit zal het ongeveer worden, tenzij er nog goeie tips komen:

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2020-02

    Naam recept

    Wezzel

    Brouwdatum

    5-03-2020

    Bierstijl

    White IPA

    Volume

    21,0 l

    Begin SG

    1,048 SG

    Eind SG

    1,011 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    77,1%

    Alcoholgehalte

    4,8 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    7 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    43 IBU

    Brouwzaalrendement

    78,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    20,00 l

    Water uit Diest, België

    4,90 g

    CaCl2

    1,20 g

    CaSO4

    4,10 ml

    Melkzuur

    10,57 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    105 mg/l

    5 mg/l

    94 mg/l

    121 mg/l

    152 mg/l

    78 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    2,24 kg

    Extra Pale Premium Pilsnermout

    Weyermann

    2 EBC

    50,0 %

    0,90 kg

    Tarwevlokken

    Homebrewshop

    4 EBC

    20,0 %

    0,90 kg

    Lichte tarwemout

    Brewferm

    5 EBC

    20,0 %

    0,45 kg

    Havervlokken Brewferm

    Brewferm

    2 EBC

    10,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Amylaserust

    69,0 °C

    2

  • Er werd 3/2 gebrouwen. Na 8 dagen en 20 graden vergisting met sg van 1078 naar 1014.

    Op 11/2 beginnen lageren op 12 graden . Normaal zou ik na 10-14 dagen (21-25/2 ) bottelen maar ik ben dan een weekje op vakantie. Ik dacht de temperatuur nog wat lager te zetten naar 8 graden en pas te bottelen rond 10 maart. Dus het bier heeft dan 27 dagen gelagerd. Is dit een probleem?Hoe kan ik zoveel mogelijk een verkeerde smaakinvloed voorkomen door het lange lageren of zou ik toch beter reeds na 8 dagen (dus nu do. 20/2) lageren bottelen?

  • Gisteren heb ik een Chimay Blauw kloon gebrouwen en daarna de wort laten koelen tot 15°C en vervolgens de gist WYEAST XL 1214 Belgian Abbey toegevoegd.

    Volgens het recept dat ik via Brewfather heb gevonden zou deze eerst 3d op 15°C moeten vergisten en dan voor 7d op 20°C, 3d op 23°C en dan 3d coldcrash op 2°C.

    Maar omdat er nog steeds geen beweging in het waterslot zat ben ik eens ga kijken op internet wat nu de beste vergistingstemperatuur is voor deze gist.

    Maar dit heeft mij nu nog meer doen twijfelen want bij Brouwland spreken ze tuss. 20 - 24 °C maar in de gebruiksaanwijzing staat er vergistingstemperatuur = 14°-24°C

    Heeft er iemand al ervaring met deze gist? En op welke temperatuur zou ik het best vergisten?

    Ik heb de temperatuur ondertussen wel al wat verhoogt naar 20°C. :pieker:

Unread Threads

    1. Onderwerp
    2. Berichten
    3. Recentste bericht
    1. Ruwe granen 14

      • Hoppa
    2. Berichten
      14
      Views
      596
      14
    3. Serge

    1. Lente in zicht, tijd voor een Sels White 9

      • Koen Sels
    2. Berichten
      9
      Views
      125
      9
    3. mbroek

    1. WYEAST XL 1214 Belgian Abbey - Chimay Blue 24

      • wimdm
    2. Berichten
      24
      Views
      313
      24
    3. wimdm

    1. Kriekenbiertje met champagnebubbels 7

      • polletaal
    2. Berichten
      7
      Views
      152
      7
    3. HermanH

    1. Sids saison 47

      • Sid
    2. Berichten
      47
      Views
      1.1k
      47
    3. Sid