Avondslok

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

Een pils gebrouwen op de dag dat de avondklok in ging in Nederland.

Een pils gebrouwen op de dag dat de avondklok in ging in Nederland, 23 januari 2021. Dit was eigenlijk een kleine proef batch met de W-34/70 gist.


BMS v0.3.37 - Datum export: Wed, 12 May 2021 16:28:13 +0200



Basis

OmschrijvingWaarde

Bier naamAvondslok

Bier stijlPils(ener)

Recept typeMout

Batch grootte9.5 liter

Kooktijd60 minuten

Brouwzaal rendement75 %

Geschatte begin densiteit1,049 SG/ 12,1°P

Geschatte eind densiteit1,010 SG/ 2,6°P

Geschat alcohol5,0% vol

Kleur (Morey)8 EBC

Bitterheid (Tinseth)22 IBU


Vergistbare ingrediënten

Mout, granen en suikersEBCGewicht kg%Gebruik tijdens

Swaen Pilsner (De Swaen)31,95092,9Maischen

Swaen Munich Light (De Swaen)140,1507,1Maischen

Kristalsuiker (Supermarkt)00,037Bottelen


Hop

HopVormAlphaIBUGramToevoegen moment

Perle (Duitsland)Pellets5,6%17,311,0Koken 60 minuten

Saaz (Tsjechië)Pellets4,7%5,511,5Koken 10 minuten


Diversen

Specerij, kruid, brouwzoutType grondstofGebruik tijdensHoeveel

FosforzuurBrouwzoutMaischen2,02 ml

CaSO4BrouwzoutMaischen0,50 gr

MgSO4BrouwzoutMaischen0,30 gr

ProtaflocKlaringsmiddelKoken 10 min0,50 gr


Gist

Gistlab en codeOmschrijvingGebruikVormHoeveel

DCL/Fermentis W-34/70Saflager LagerHoofdgistingDroog10,5 gr

Lalbrew CBC-1Cask & bottle Conditioned Beer YeastBottelenDroog0,3 gr


Maischschema

Maisch stapStap typeTemperatuurRust tijdOpwarmen tijd

Beta-amylaserustInfusie 8,0 liter62,0 °C20 min.1 min.

Alfa-amylaserustVerwarming72,0 °C30 min.15 min.

UitmaischenVerwarming78,0 °C5 min.10 min.


Brouwwater

OmschrijvingWaarde

Maischwater 15,0 liter water Velsen

Maischwater 23,0 liter water Montille (Delhaize)

Maischwater aanzuren tot pH5.4 pH

Spoelwater geschat4,9 liter

Spoelwater temperatuur85 °C

Spoelwater aanzuren tot pH5,6 pH


Waterprofiel behandeld water

CaMgNaHCO3ClSO4

41,710,948,6104,763,482,1

  • Versie